Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va creste tarifele practicate de zece companii publice care inregistreaza cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Calatori si CFR Marfa, Termoelectrica, Metrorex si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, transmite Mediafax, citand scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.

Potrivit documentului obtinut de Mediafax, "Guvernul ramane angajat in procesul de imbunatatire a performantei companiilor publice. Cele zece companii au indeplinit tinta indicativa privind pierderile operationale din trimestrul al doilea.

Autoritatile precizeaza ca arieratele acestor companii au continuat sa creasca, ceea ce sugereaza ca va fi necesara adoptarea de noi masuri pentru indeplinirea conditionalitatilor impuse de UE pentru reducerea trimestriala a arieratelor: "Guvernul intentioneaza sa implementeze masuri pentru imbunatatirea veniturilor acestor companii (prin tarife mai mari), precum si reduceri de costuri prin concedieri si restructurari".

Lista companiilor monitorizate in cadrul acordului stand-by semnat de Romania cuprinde: Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR, Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Guvernul a mai precizat ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pregateste vanzarea a 18 firme mici controlate integral si cedarea participatiilor minoritare detinute la cel putin 150 companii.