In anul 2006, inainte de criza, corporatiile americane au inregistrat profituri de peste 1.300 de miliarde de dolari, cifra dubla in comparatie cu anul 2002. In 2008, pe fondul scaderii valorii activelor si a reducerii marjelor, profiturile au scazut dramatic, ajungand la aproximativ $600 de miliarde, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In 2009 si in primul trimestru din 2010 insa, companiile au raportat profituri in crestere sustinuta, acestea ajungand la 1.369 miliarde de dolari in T1.10, cifra fiind ajustata sezonier si anualizata.

Raportarile financiare aferente celui de-al doilea trimestru din acest an nu s-au incheiat, dar cel putin pana in acest moment, aproape 80% dintre companiile care fac parte din indicele S&P 500 au prezentat date financiare care au depasit asteptarile analistilor, detalii aici.

Mai jos se poate observa evolutia profiturilor in ultimii 20 de ani, click pe grafic pentru marire (sursa). In T2.10 cel mai probabil vom avea un nou maxim istoric.

Intrebarea la care trebuie sa raspunda acum analistii este urmatoarea – in ce masura aceste profituri sunt sustenabile? Daca pana la sfarsitul anului trecut, cresterea profiturilor a avut loc pe fondul reducerii drastice a costurilor, acum profiturile trebuie sustinute prin cresterea afacerilor, iar in acest sens, datele pe T2 nu arata rau.

Sa nu uitam si faptul ca firmele americane detin 1.8 mii de miliarde de dolari sub forma de cash, detalii aici.

Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.