Procesul de privatizare a CFR Marfa se va desfasura pe o perioada de aproximativ 11 luni, in varianta optimista, potrivit unei informatii transmise de Ministerul Transporturilor la solicitarea HotNews.ro. Privatizarea va avea loc prin licitatie cu strigare, aceasta urmand sa se desfasoare la sfarsitul lunii martie 2011. De asemenea, finalizarea procesului de privatizare ar putea avea loc pana la sfarsitul primului semestru al anului viitor, mai informeaza Ministerul Transporturior. Reprezentantii acestuia nu exclud posibilitatea efectuarii unor noi disponibilizari la CFR Marfa.

In ceea ce priveste suma pe care o va obtine statul in urma vanzarii societatii, reprezentantii ministerului spun ca urmeaza sa fie facuta o evaluare. Insa, pretul efectiv de vanzare a actiunilor ar putea fi diferit de pretul de oferta. "Una dintre principalele etape ale procesului de privatizare a "C.F.R. Marfa" - S.A. este elaborarea unui raport independent de evaluare pentru determinarea valorii societatii comerciale. In cadrul acestui raport de evaluare sau separat de acest raport, evaluatorul va realiza si o analiza comparativa cunoscuta in jurisprudenta comunitara sub denumirea de "testul vanzatorului privat in economia de piata" sau "testul investitorului privat prudent". Estimarea sumei pe care statul o va putea obtine in urma vanzarii pachetului de actiuni

detinut la "C.F.R. Marfa" - S.A. se va putea realiza numai pe baza acestui raport de evaluare, cu precizarea ca pretul efectiv de vanzare a actiunilor poate fi diferit de pretul de oferta de vanzare si se va stabili prin mecanismul licitativ ce va fi organizat conform prevederilor legale in vigoare si conform Strategiei de privatizare aprobata de catre Guvern", sustine Ministerul Transporturilor.

Noi concedieri?

Reprezentantii acestuia nu exclud posibilitatea de a fi facute noi concedieri la nivelul societatii. Ministerul

Estimarea sumei pe care statul o va putea obtine in urma vanzarii pachetului de actiuni

detinut la "C.F.R. Marfa" - S.A. se va putea realiza numai pe baza acestui raport de evaluare, cu precizarea ca pretul efectiv de vanzare a actiunilor poate fi diferit de pretul de oferta de vanzare.

Ministerul Transporturilor

Transporturilor ia in calcul reducerea personalului cu inca 5.000 de persoane. In primavara, au fost disponibilizate peste 6.000 persoane de la CFR Marfa din cei 17.000 angajati cati erau la inceputul anului. "Referitor la eventualele noi concedieri de persoanal de la SNTFM CFR Marfa, in prezent conducerea societatii analizeaza principalii indicatori economici. In conditiile in care se va constata necesitatea reducerii de personal, vor urma discutii cu partenerii sociali, iar rezultatele finale vor fi comunicate", precizeaza Ministerul Transporturilor.

In prezent se afla in curs de avizare, in vederea aprobarii de catre Guvern, un proiect de act normativ prin care se va aproba mandatul privind strategia de privatizare a C.F.R. Marfa. Privatizarea acesteia reprezinta unul dintre angajamentele Romaniei fata de Fondul Monetar International. Ministerul Transporturilor va vinde pachetul de actiuni reprezentand 100% din capitalul social prin metoda licitatiei cu strigare. Garantia de participare la licitatie va reprezenta 20% din valoarea nominala a pachetului de actiuni scos la vanzare. Taxa de participare la licitatie pentru fiecare investitor/grup de investitori care depune documente de participare este de 5% din valoarea nominala a pachetului de actiuni scos la vanzare.

Ministerul Transporturilor: Din cauza situatiei financiare, nu poate avea loc o vanzare pe piata de capital

Situatia financiara a societatii este precara, fiind inregistrate scaderi dramatice ale veniturilor de la an la an. "Performanta societatii s-a deteriorat in 2008 si 2009 comparativ cu anii precedenti: Cifra de afaceri a scazut cu 6,1% in 2008 si cu 38,2% in 2009, in timp ce baza de costuri fixe mari nu a permisdescresterea cheltuielilor in acelasi ritm. Marja EBITDA (castiguri inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare) a devenit negativa in ambii ani. Desi cheltuielile aferente materiilor prime si consumabilelor au scazut ca procent din cifra de afaceri (de la 13,4% in 2006, la 9,9% in 2009), costul cu salariatii a insumat 52,5% din cifra de afaceri in 2009, in timp ce in 2006 a reprezentat numai 25,4% din cifra de afaceri. Veniturile financiare au scazut semnificativ, de la 16,2 milioane euro in 2006, la 1,5 milioane euro in 2009, influentata de lichiditatile mai scazute disponibile", se arata in nota de fundamentare a actului normativ privind privatizarea societatii.

In nota de fundamentare se mai precizeaza ca din perspectiva pe termen lung, situatia financiara a societatii este foarte expusa la influente externe, cum ar fi cursul valutar, costul de capital si elementele de impozitare. Toate acestea pot afecta valoarea CFR Marfa si deformeaza metoda de privatizare spre o vanzare comerciala, nefiind posibila aplicarea unei oferte publice initiale derulata pe piata de capital.