Ministerul Finantelor a bugetat 350 milioane lei din datoria Rompetrol si va insista pentru plata integrala - surse guvernamentale
"Finantele au trecut la rectificare incasari de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru ca asta era suma pe care au promis kazahii ca o vor plati. Era valoarea certa pe care o putea accepta si FMI. Cei de la Ministerul Finantelor au mandat sa negocieze recuperarea intregii sume. Statul are si solutii dure, dar trebuie o actiune echilibrata, pentru ca sunt unii dintre marii contributori la buget", au spus sursele citate.
Potrivit acestora, statul va merge in justitie, sustinand ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni, dar nu prin ambele variante.
"Kazahii au anticipat si au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatura din Romania", au adaugat sursele.
Conversia in actiuni a intregii datorii fara plata partiala a unor sume ar fi facut ca statul sa preia pachetul majoritar de actiuni.
Rompetrol a achitat deja aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei si a promis ca va vira in urmatoarea perioada o suma apropiata.
De fapt, actionarii Rompetrol au promis ca platesc doar o suma care sa le permita sa pastreze controlul companiei dupa conversia in actiuni a restului de plata, au mai spus sursele.
Grupul Rompetrol, controlat de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie sa plateasca in acest an statului roman circa 2,4 miliarde de lei, reprezentand datoriile istorice ale rafinariei Petromidia.
In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Premierul Emil Boc a declarat in urma cu o saptamana ca Romania va utiliza toate procedurile pentru a recupera datoriile.
"Statul roman va utiliza toate procedurile legale pe care le are la dispozitie pentru a putea sa-si recupereze datoriile pe care le are Rompetrol catre bugetul de stat. Eu cred ca e o chestiune de eleganta ca voluntar sa-si achite obligatiile, asa cum orice roman isi achita obligatiile pe care le are fata de stat, ca plateste impozite. Asa ar fi normal, ca si Rompetrol sa faca acest lucru. Statul roman va face tot ce-i sta in putinta sa recupereze aceste sume de bani prin toate modalitatile legale pe care le va avea, iar Ministerul de Finante fiti siguri ca va face tot ce trebuie in acest sens", a declarat Boc.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
s- agandit piticul ce se intampla daca Kazacii pleaca..... a pus-ao Rompetrol va falimenta si va fi vanduta pe nimic catre paco, euroconstruct ,etc.
Numai ca Rompetrol nu mai apartine statului roman ci kazahilor, d-le Boc! Iar statul roman este la mana lor sa recunoasca o datorie catre acest stat si in ce cuantum! O sa iasa d-l Boc la pensie-la nivelul salariului minim garantat i-o doresc- si aceasta problema nu va fi rezolvata. Sau, cel putin, nu in favoarea statului roman!@