Eurocopter vrea sa isi "repatrieze" activitatea din Romania. Motivul: ori britanicii sunt la fel de ieftini ca romanii, ori romanii au ajuns la fel de scumpi ca britanicii
Potrivit cotidianului, deprecierea lirei sterline si costurile salariale au facut ca Marea Britanie sa fie una dintre tarile cele mai ieftine din Europa sub raportul costurilor cu firta de munca, astfel ca Eurocopter vizeaza "repatrierea" contractului de 300 de milioane de lire sterline (circa 540 mil.euro) destinat modernizarii a 30 de elicoptere PUMA apartinand armatei britanice.
La inceputul acestui an, oficialii Eurocopter Romania declarau ca intentioneaza dezvoltarea activitatii de revizii-reparatii elicoptere, la Brasov urmand sa fie dezvoltat unul dintre cele mai puternice centre industriale aeronautice ale grupului, potrivit declaratiilor directorului Eurocopter Romania, Jean Louis Mascle.
Jean Louis Mascle a facut acest anunt cu ocazia vizitei efectuate de ambasadorii Frantei si Germaniei, Henri Paul si Andreas von Mettenheim, la Grupul Eurocopter Romania, aflat pe platforma IAR Ghimbav. Presedintele "Eurocopter" Romania, Jean-Louis Mascle, le-a prezentat celor doi ambasadori rezultatele obtinute de fabrica de la Ghimbav de la infiintarea ei, in 2004, spunand ca unul din cele mai importante proiecte ale companiei este cel privind cele 20 de elicoptere britanice care ar putea fi modernizate in atelierele fabricii.
Brasovenii risca sa piarda acest contract de 450 de milioane de euro din cauza crizei care a afectat Marea Britanie. Relocarea vine pe fondul unor propuneri ale politicienilor laburisti care se tem de reactia electoratului la ideea ca reparatiile se vor face in strainatate, intr-un an in care economia britanica are nevoie disperata de investitii si locuri de munca.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Televiziunile si politicienii din opozitie va amagesc spunand ca numai in Romania este criza.
Avem somaj in crestere , de ce sa dam banii la o firma cu hale si muncitori in strainatate cind banii sint ai nostri ?
Asa au facut si francezii cu Renault cind a fost pusa problema construirii unei noi fabrici de motoare in Romania . Au oferit 3 miliarde de euro de "ajutoare" in 5 ani cu conditia ca fabrica sa fie construita in Franta . Nu este necesar sa ghicim unde se construieste fabrica .
Asta din cauza diferentelor de impozitare de acum.
Daca vin comunistii la putere si baga impozitarea diferentiata, unui salar net de 1000 EURO dat unui roman ii va corespunde un salar net de 1700 euro dat unui englez.
Un salariat pe care-l incadrez cu 500 euro in cartea de munca, din cauza conditiilor impuse de sindicate (sporuri, concedii platite, cursuri, ajutoare si cate si mai cate) in fapt ma costa 800 euro plus taxele salariale.
Eu ca administrator, cand judec costurile salariale, ma intereseaza cat platesc nu cine primeste banii nici cum apar impartite ba ca-s brut ba ca-s sporuri, ca-i vechime sau alt bors. Sunt bani.
Pentru mine stirea mi se pare cat se poate de reala, muncitorii din industria aviatica de la noi au salarii bune.
Daca spuneau ca si-au mutat operatiile in Bulgaria, da, era credibil, dar asa
Pacea sociala atarna mult, iar comparatia directa intre salariati si salarii, e hazardata.
Degeaba platesti un roman cu jumate din salariul unuia din anglia , daca trebuie sa pui trei-patru ca sa faca aceeasi treaba.
Diferenta de randament vine din atitudinea fata de munca, din dotarea tehnica, din sistemul de organizare si planificare, din cultura.
Nu ca romanii ar fi mai prosti, pur si simplu una e sa lucrezi cu o scula electronizata/automatizata, alta e sa te apuci de treaba si sa vezi ca tocmai a fost... ciordita (sau "aia buna" o foloseste numai dupa orele de program sa n-o strice).
Una e sa-l platesti pe John 4 ore, de la 9 la 13, cand este disponibil utilajul, alta e sa-l platesti pe Ion 2 zile, ca in prima zi Gheorghe nu a putut sa porneasca utilaju si a doua zi a ajuns la pranz, ca a adus si factura pe 5 zile ca asa i-a "sugerat" patronul.
De la £50000/an incepe salariu de project manager in industria de aviatie, eventual cu doctorat sau experienta semnificativa.
Cei care au venituri mai mari decit salariatii sint subcontractorii, pe firma.
Insa dincolo de salariile angajatilor companiile iau in calcul costul pe ora de munca si asta nu are neaparat de a face numai cu productivitatea angajatilor ci si cu felul in care este gindita si organizata afacerea de catre conducere.
----
PS - iar pentru cei care vad salarii enorme, salariu anual este net. In UK se impoziteaza ca de catre "comunisti", cum zicea un alt comentator mai sus - adica progresiv si de la £37,400/an impozitul este 40%.
Pensie, asigurari de sanatate si impozite locale (sensibil mai mari decit in Ro) se platesc si in UK.
In plus,haideti sa cautam pe net si sa comparam fetele parlamentarilor sau guvernantilor britanici cu cele ale alesilor de pe la noi,inclusiv cei de la nivel local.Comparati si cu cat au crescut averile demnitarilor in ultimii 20 de ani in Regatul Unit si la noi.Si mai sunt...Multe si marunte.Prietenii stiu de ce.
Daca (repet, daca) Eurocopter pleaca, nu o face ca sa produca in UK, ci - logic - ca sa mute productia undeva unde e mai ieftin ca in Romania, Rep. Moldova, China, sau altundeva.
Tocmai asta m-a intrigat.
Tocmai Anglia, campioana liberalismului .
Caz clasic de eliminare a competitiei de pe piata!
Romania era singurul concurent viabil in afara Frantei si Angliei pt elicopterele Puma!
Guvernanti de .... au dat pe mana Eurocopter tot fara sa aiba nici un fel de parghie in caz de nerespectare a promisiunilor.
Nu stiu cand o sa vrea sa inteleaga cineva printre parlamentari ca promisiunile nu tin loc de contract clar!
noi facem reclama la Unirea si radem de cel ce munceste.
doar ca asta se aplica in general, se refera la majoritate. in particular, la ghimbav fusesera angajati oameni care intr-adevar lucreaza, nu "doreli".
ca si la dacia sau continental dealtfel. sunt citeva exceptii de la regula de nemunca, asadar, desi majoritatea romanilor nu mucesc, la ghimbav erau angajati unii care faceau exceptie de la regula!