Ucraina a cerut Rusiei revizuirea pretului la gazele naturale, primul ministru Mykola Azarov mentionand ca actualul contract sugruma economia tarii. Demnitarul a mai precizat ca doar un acord asemanator cu cel semnat la Kharkiv, unde exista reduceri de 100$ /1.000 metri cubi de gaz natural, ar putea aduce beneficii Ucrainei, potrivit Bloomberg.

Disputele dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului gazului natural au provocat intreruperea aprovizionarii Europei cu gaz natural de doua ori in patru ani.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a acordat in aprilie Ucrainei o reducere de 30% pentru gazul natural in schimbul prelungirii contractului de folosire a unui port de la Marea Neagra, clientii din Europa platind, in mod normal, 307$/1000 metri cubi de gaz natural.

Rusia planifica constructia mai multor conducte de gaze naturale care sa traverseze Ucraina, proiectul incluzand Marea Baltica si regiuni din sudul Marii Negre, proiectul fiind menit sa ajute tranzitul de gaze naturale pe teritoriul Europei.