Oficiul National al Registrului Comertului – filiala Brasov a respins, vineri, 27 august, cererea SC American European Marketing & Enterprises SA (AEME SA) de majorare a capitalului social cu suma de 19 miliarde de lei. Este prima decizie luata de autoritati in cazul acestei firme-fantoma, care a raportat, pentru 2009, un profit record de peste 5 miliarde dolari (aproximativ 3,6 miliarde euro), egal cu 2,5% din PIB-ul Romaniei. Practic, prin aceasta decizie este anulat si profitul declarat de AEME. vezi decizia Registrului Comertului, anunta Anchete Online.

Registrul Comertului precizeaza ca AEME a incercat sa isi majoreze capitalul social cu 7.800.000 de actiuni, pe care societatea le-a dobandit de la IAFE Inc., o societate inregistratata in Statele Unite ale Americii. Legile in vigoare stabilesc insa ca majorarea capitalului unei societati comerciale se face numai prin aportul in numerar sau natura al actionarilor.

"In cauza de fata se constata ca nu actionarii sunt proprietarii celor 7.800.000 de actiuni, aport in natura cu care se doreste majorarea capitalului social, ci proprietara este tocmai societatea comerciala al carei capital se vrea a fi majorat, ceea ce este inadmisibil", se arata in decizia Registrului Comertului Brasov.

American European Marketing & Entreprises are sediul social in satul Fantana, comuna Hoghiz, judetul Brasov, aici fiind de fapt o casa taraneasca unde locuiesc doi pensionari.

Compania a fost incadrata in categoria marilor contribuabili din punctul de vedere al Fiscului, dupa ce a raportat un profit de 3,68 miliarde de euro pentru 2009 (2,5% din PIB-ul Romaniei), fara insa sa plateasca un leu impozit si fara sa aiba vreun angajat.

Profitul a fost doar pe hartie si s-a facut printr-o redimensionare a capitalului social prin aport de actiuni.

Astfel, Adunarea Generala a Actionarilor a AEME din 11.12.2009 a decis marirea capitalului social cu 7.800.000 de actiuni (fiecare valorand 700 de dolari), urmarea fiind cresterea capitalului social de la 50 milioane de dolari la 5,46 miliarde de dolari.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarii AEME sunt: Afusoae Danie (20%), Wilfried Szapirow (20%), Ionescu Cornel (20%), Szapirow Andreas Marco (20%), Nica Lucian (10%), Pintilie Stefan (5%), Pintilie Victoria (5%).

Principalul obiect de activitate al firmei este cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii, insa compania nu a construit nimic, iar activele circulante ale societatii s-au ridicat in 2009 la doar 760 de lei (200 de dolari).