Fondatorul si coproprietarul celei mai mari companii petroliere private, Lukoil, Vagit Alekperov, intentioneaza sa se retraga din functia de presedinte. RBK Daily a aflat ca acest lucru s-ar putea intampla inca in cursul acestei saptamani, dupa 1 septembrie, cand Alekperov va implini 60 de ani de viata. In companie, el intentioneaza sa ramana in fruntea consiliului director. Alekperov si-a dezvaluit planurile vineri, la intalnirea cu top-managerii companiei.

Surse apropiate intrevederii cu precizat ca nu s-a vorbit despre un posibil succesor. Totusi, RBK a aflat ca, dupa toate probabilitatile, locul lui Alekperov va fi ocupat de Andrei Kuziaev, tanarul maneger al filialei din strainatate a concernului rus, Lukoil Overseas.

Printre alti candidati se numara vicepresedintii Ravil Maganov si Leonid Fedun. Surse din interiorul companii sustin insa ca sansele ultimului sunt destul de reduse si ca, alegerea se va face intre Kuziaev si Maganov. Expertii sustin ca experienta uriasa acumulata de Maganov in domeniul extractiei, isi va spune cuvantul asupra dezvoltarii Lukoil.

Sub conducerea lui, compania va promova o linie conservatoare, concentrata pe dezvoltarea tehnologiilor moderne de productie in nordul Siberiei fara extinderea bazei de resurse dincolo de limitele Rusiei. In acest caz, Lukoil va aminti de TNK-BP. In acest context, mult mai avantajoasa va fi prezenta in fruntea companiei a lui Kuziaev, care are o cu totul alta viziune, mai globala.