Rata somajului din Uniunea Europeana s-a mentinut in luna iulie la 9,6%, iar cea din zona euro a fost de 10,0%, nivel similar cu cel din luna anterioara, potrivit datelor Eurostat. In aceeasi perioada a anului trecut, rata somajului era de 9,1% in Uniunea Europeana si de 9,6% in zona euro.

Biroul de statistica al Uniunii Europene estimeaza ca numarul somerilor din cele 27 de state membre era in iulie de 23,05 milioane de persoane, din care 15,83 milioane in zona euro.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, numarul somerilor a crescut cu 1,10 milioane in UE si cu 668.000 in zona euro, iar comparativ cu luna iunie, numarul persoanelor fara un loc de munca a scazut cu 45.000 in UE, insa a crescut cu 8.000 in zona euro.

Datele Eurostat arata ca rata somajului a crescut in 22 de state membre, a scazut in trei tari, iar in alte doua state s-a mentinut stabila. Cele mai mici rate ale somajului s-au inregistrat in Austria (3,8%) si Olanda (4,4% in luna iunie), in timp ce in Spania (20,3%), Letonia (20,1% in primul trimestru al anului) si Estonia (18,6% in al doilea trimestru al anului) s-au consemnat cele mai ridicate rate ale somajului.

Eurostat nu prezinta date cu privire la evolutia lunara a ratei somajului din Romania, deoarece tara noastra raporteaza doar datele trimestriale. In primul trimestru al anului, rata somajului din Romania a fost de 7,4%.