Grupul CEZ afirma ca, in ciuda faptului ca a urmat toate etapele de avizare impuse de legislatie pentru constructia parcului eolian de la Fantanele si Cogealac, in valoare de 1,1 miliarde de euro, investitia este din nou blocata de Inspectoratul teritorial in Constructii Constanta, din cauza divergentei cu o alta autoritate a statului, Consiliul Judetean Constanta, care a emis Autorizatia de construire pentru partea a doua a proiectului.

"In contextul economic actual, investitia de 1,1 miliarde de euro a Grupului CEZ in cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa este stopata fara argumente legale solide si in continuare fara instiintari oficiale, aruncand asupra Romaniei importante semne de intrebare cu privire la climatul creat investitorilor straini", afirma compania, intr-un comunicat de presa.

Lucrarile de constructie pe teritoriul comunei Cogealac au fost oprite de seful Inspectoratului teritorial in Constructii Constanta, Gigi Chiru (mai multe aici) care a acuzat neconformitati in ceea cepriveste documentele de autorizare, proiectare si calitate in executie, "cu doar cateva zile inainte ca autoritatile competente sa anunte trimiterea in judecata a primarului si a viceprimarului din Cogealac cu acuzatii grave referitoare la evenimentele din 26 iulie 2010".

CEZ acuza faptul ca firma nu a primit o instiintare oficiala, anuntul fiind facut prin intermediul unei conferinte de presa.

"Desi CEZ a parcurs integral etapele pentru avizarea parcului eolian de la Fantanele si Cogealac si a primit toate autorizatiile necesare realizarii acestei capacitati energetice de la institutii precum Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, Agentia pentru Protectia Mediului, Consiliul Judetean Constanta, Transelectrica, etc, iata ca exista inca reprezentanti ai autoritatilor locale care par a depune eforturi majore pentru blocarea unui proiect complet avizat conform legii de catre toate autoritatile competente romane", se arata in comunicatul companiei.

Grupul CEZ spune ca "este dificil de inteles atitudinea ostentativa a unora dintre reprezentantii autoritatilor statului, care par mai interesati sa atraga luminile reflectoarelor si atentia camerelor de filmat decat sa urmeze procedurile legale si sa isi exercite corect rolul si functiile cu care au fost investiti".

In plus, semnaleaza compania, "faptul ca reprezentanti ai Inspectoratului teritorial in Constructii Constanta contesta legalitatea unor autorizatii emise de catre alte institutii ale aceluiasi stat, creeaza Romaniei imaginea unui climat legislativ si de afaceri dificil".

"In contextul economic si politic in care Romania se afla in prezent, semnalul transmis prin astfel de evenimente si situatii contradictorii care pun in pericol o investitie straina de 1,1 miliarde de euro, este unul periculos pentru investitorii straini".

La sfarsitul lunii iulie, cinci persoane au fost impuscate cu gloante de cauciuc in localitatea Cogealac, in urma unui conflict intre primar si localnici, pe de o parte, si angajatii unei firme de paza a Grupului CEZ.

Primarul din localitate, Hristu Cati, si cateva zeci de persoane au mers la societatea care se ocupa cu realizarea unui parc eolian in comuna pentru a o amenda. Acestia nu au fost lasati sa treaca gardul societatii, pe motiv ca este proprietate privata.

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Grupul CEZ investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egala cu cea a unui reactor de la Cernavoda si dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW).

Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in doua etape ¬ prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si urmeaza sa fie complet pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2010.

Cea de-a doua etapa, in zona Cogealac, care va produce 252,5 MW si va cuprinde 101 turbine, este preconizata sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2011. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.

In 2009 in Romania numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.