Investitiile realizate in economia nationala au scazut in primul semestru cu 18,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 22,48 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cea mai mare parte a investitiilor s-au indreptat catre industrie (38,2%) si comert si servicii (36,6%).

Constructiile au avut o pondere de 17,9% in totalul investitiilor, iar agricultura 5,5%, in vreme ce restul de 1,8% din investitiii s-au indreptat catre alte ramuri ale economiei.

Pe elemente de structura, investitiile realizate in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au redus cu 18,2% in primul trimestru, la 8,90 miliarde de lei, iar cele realizate in lucrari de constructii noi au scazut cu 22,5%, pana la 11,51 miliarde de lei.

In cel de-al doilea trimestru, investitiile in economie s-au redus cu 9,8%, la 12,96 miliarde de lei, dupa ce in primele trei luni ale anului investitiile au scazut cu 29,1%, la 9,37 miliarde de lei.

Potrivit INS, investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Nu sunt cuprinse in volumul investitiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice (considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii).