Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 10,3% in primele sapte luni ale anului, sustinuta de avansul afacerilor din industria prelucratoare, insa a scazut cu 7,3% in luna iulie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea cu urcat cu 24% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2009.

In perioada ianuarie-iulie, avansul de 10,3% al afacerilor din industrie s-a datorat cresterii cu 11,1% din industria prelucratoare. Industria extractiva a scazut cu 6,2%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (+19,6%), industria bunurilor de capital (+17,5%), industria bunurilor intermediare (+11,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,0%). In industria bunurilor de uz curent afacerile au scazut cu 0,5%.

Comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 24,0%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor intermediare (+30,6%), industria bunurilor de capital (+26,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,7%), in vreme ce in industria bunurilor de uz curent comenzile au scazut cu 0,2%.

Afacerile din industrie au scazut cu 7,3% in iulie

In luna iulie, afacerile din industrie au scazut cu 7,3%, datorita diminuarii cifrei de afaceri din industria extractiva (-11,5%) si industria prelucratoare (-7,1%).

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele. In industria bunurilor de capital cifra de afaceri s-a redus cu 15,2%, in industria bunurilor de folosinta indelungata scaderea a fost de 7,8%, iar in industria bunurilor intermediare afacerile s-au diminuat cu 4,6%. Cifra de afaceri din industria bunurilor de uz curent si industria energetica a scazut cu 3,5%, respectiv 1,5%.

Comenzile noi s-au redus cu 13,3% comparativ cu luna iunie, datorita scaderilor din industria bunurilor de capital (-20,7%), industria bunurilor intermediare (-6,7%) si industria bunurilor de uz curent (-3,3%). Comenzile noi din industria bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 6,1%.

Avansul industriei prelucratoare a determinat o crestere cu 7,4% a afacerilor din industrie

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a avansat cu 7,4%, datorita cresterii cu 8,3% a afacerilor din industria prelucratoare si a scaderii cu 13,7% a cifrei de afaceri din industria extractiva.

Pe grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+12,8%), industria bunurilor intermediare (+12,8%), industria energetica (+6,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,2%). Cifra de afaceri din industria bunurilor de uz curent a scazut cu 3,4%.

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea au urcat cu 24,7% comparativ cu luna iulie 2009, datorita cresterilor din industria bunurilor de capital (+32,1%), industria bunurilor intermediare (+24,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+23,7%) si industria bunurilor de uz curent (+2,8%).