Aproximativ 38.000 de polite pentru asigurarea obligatorie a locuintelor au fost vandute de la lansarea acestui proces (n.r. 15 iulie) si pana in prezent, iar pana la sfarsitul acestui an estimam ca vor fi asigurate aproximativ 250.000 de locuinte, a declarat pentru HotNews.ro Marius Bulugea, presedintele PAID, compania care emite aceste polite. Primele cinci companii cu cele mai multe polite de asigurare obligatorie a locuintelor vandute pana acum sunt Astra, Generali, Groupama, Ardaf si Uniqa.

Marius BulugeaFoto: AGERPRES

Oficialul PAID nu a facut publica cifra exacta a numarului de polite vandute de fiecare asigurator in parte. Din cei cinci asiguratori contactati de HotNews.ro, doar oficialii Generali si Ardaf au dat detalii despre numarul politelor vandute pana la acest moment.

"Generali Asigurari a incheiat pana in prezent circa 6300 de polite de asigurare obligatorie, dintre care aproximativ 5900 tip A si aproape 400 tip B", spune Adrian Marin, director asigurari generale in cadrul Generali Asigurari.

De asemenea, Adina Bacioiu, director general adjunct in cadrul Ardaf a mentionat ca pana la acest moment compania "a emis in jur de 2.700 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale. Dintre acestea, aproape 95% au fost emise pentru locuinte de tip A, iar restul pentru locuinte de tip B".

Incepand din data de 15 iulie, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania si toti proprietarii care nu detin o asigurare facultativa sunt obligati ca in sase luni sa-si faca o asigurare obligatorie, polita care acopera doar trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. Prima anuala pentru aceasta asigurare este de 10 euro si respectiv 20 euro in functie de tipul locuintei.

De asemenea, proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Autoritatile estimeaza ca in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural.