Dintr-un anumit punct de vedere, criza a generat si efecte pozitive dupa ce ani de zile salariile au crescut mai rapid decat productivitatea muncii, proces care a contribuit la reducerea competitivitatii companiilor romanesti, incepand de la mijlocul lui 2009 situatia s-a schimbat, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, in primele sapte luni din 2010, productivitatea muncii in industrie a crescut cu 20.1% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut (cresterea in iulie a fost de 14.3%), procent semnificativ mai mare decat ritmul de crestere al salariilor, care a fost de aproximativ 10%.

Spre comparatie, in primele sapte luni din 2008, salariile au crescut cu 22%, iar productivitatea muncii cu doar 9,3%. In primele sapte luni din 2007 procentele au fost de 21% respectiv 11%.

Desi in anii anteriori crizei, salariile au crescut mai rapid decat productivitatea, trebuie spus ca s-a pornit de la un nivel extrem de scazut, astfel incat aceasta crestere nu a fost foarte greu de suportat de catre companii. De acum incolo lucrurile se vor schimba insa, fiind foarte probabil ca euforia din anii 2005-2008 sa nu se mai intoarca niciodata.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.