​Companiile franceze nu au intentia de a parasi Romania, mai multe, circa 50 de noi firme prospecteaza piata pentru eventuale investitii in Romania, au declarat marti, 14 septembrie reprezentantii Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania. Cu toate acestea, problema infrastructurii trebuie rezolvata urgent, altfel Romania risca sa fie ocolita - pe traseul vest-est, prin alte tari precum Serbia, care sunt mai promitatoare din punct de vedere al proiectelor de autostrazi, a declarat Bruno Roche presedintele Camerei si director general Veolia Romania. Acesta a mai declarat, la solicitarea HotNews.ro ca politicile fiscale recente, adoptate in urma acordului cu FMI nu s-au resimtit in mod deosebit asupra companiilor franceze, avand mai degraba un efect neutru.

Rocha a subliniat ca investitiile in infrastructura sunt vitale. "Nu sunt convins ca privatizarea CFR Marfa va rezolva problema infrastructurii romanesti", a mai spus Roche, intrebat de jurnalisti daca Franta este interesata de aceasta privatizare. "Multe intreprinderi ne adreseaza intrebari despre rutele de acces, autostrazi, drumuri expres, care sa le permita dezvoltarea unor platforme industriale. Suntem jenati cand trebuie sa le raspundem care este situatia", a mai declarat Bruno Roche.

Acesta considera ca sursa de finantare cea mai potrivita este parteneriatul public-privat. "Nu inteleg de ce, o formula care functioneaza peste tot in Europa, a esuat in Romania chiar de la prima tentativa. Poate ca a fost prea greu de realizat, poate criza economica si-a spus cuvantul, poate ca a fost mai prudent sa fie amanata", a declarat presedintele CCIFER.

Noii investitori francezi care se arata interesati de Romania provin din domenii diverse, precum energie, mediu, sanatate, asigurari, IT&C, au mai spus reprezentantii Camerei de Comert.

Institutia va elabora o Carta Alba cu recomandari pentru Guvernul roman in ceea ce priveste politicile de mediu si energie, precum si un barometru trimestrial de conjunctura economica, pe baza perceptiei investitorilor - membri ai Camerei asupra mediului de afaceri din Romania.

Vezi mai multe informatii despre investitiile franceze in Romania in documentul atasat.