Rusia va cumpara 50 de avioane Boeing 737 Next Generation, in valoare de 3,7 miliarde de dolari, ce vor fi utilizate de compania Aeroflot, a anuntat vineri producatorul din Seattle. Acest anunt vine la doar o zi dupa ce secretarul american al Apararii, Robert Gates a declarat ca SUA intentioneaza sa cumpere elicoptere rusesti Mi-17 pentru Afghanistan.

Compania controlata de stat Russian Technologies, cea care va achizitiona aeronavele, si-a rezervat dreptul de a mai comanda alte 35 de avioane. Reprezentantii Boeing au aratat ca membrii consiliului de supraveghere al Russian Technologies vor revizui contractul in luna octombrie.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a declarat intr-un interviu acordat agentiei rusesti Interfax ca Statele Unite sunt interesate sa cumpere elicoptere Mi-17 produse de Rusia pentru dotarea armatei afghane. El a recunoscut insa ca aceasta idee intampina "o oarecare opozitie" in Statele Unite ale Americii, in conditiile in care "producatorii americani se intreaba de ce suntem interesati sa cumparam elicoptere rusesti".

"Suntem cu siguranta interesati sa cumparam elicoptere MI-17. Sunt foarte potrivite pentru Afghanistan. Afghanii sunt familiarizati cu ele, stiu sa le piloteze", a afirmat miercuri Gates.

Robert Gates a subliniat ca, oricum, "achizitiile pe care le avem in vedere sunt destul de limitate".

Intrebat cand ar putea fi luata o decizie in acest sens, oficialul american a precizat ca nu poate oferi un raspuns clar, totul depinzand de decizia Congresului de a finanta sau nu contractul.