Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a avizat 495 de dosare de dauna in primele opt luni din acest an, in crestere cu circa 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar valoarea despagubirilor platite a depasit 4,5 milioane lei, a anuntat marti organismul care gestioneaza despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate. Datele Politiei Romane arata ca numarul accidentelor grave si a persoanelor decedate a scazut in perioada mentionata. Luna august este perioada cu cele mai multe accidente, iar pe zile de saptamana, vinerea este cea mai riscanta zi.

"Numarul dosarelor de daune avizate de catre FPVS a crescut de la 383 de dosare in 2008 la 608 dosare in 2009, iar pentru perioada ianuarie - august 2010 numarul dosarelor a crescut cu 30% fata de perioada similara a anului 2009", a precizat marti Ovidiu Ciobanu, presedinte FPVS, in cadrul unui eveniment realizat in parteneriat cu Politia Romana.

Ciobanu a mai precizat ca toate despagubirile achitate de Fond, cheltuielile de instrumentare si lichidarea daunelor, precum si dobanda legala aferenta se recupereaza ulterior de la persoana vinovata de producerea accidentului, iar de la inceputul acestui an si pana in prezent FPVS a recuperat 160.000 lei de la cei vinovati.

  • Politia Romana: Numarul accidentelor grave si al persoanelor decedate a scazut in primele opt luni din 2010

Vineri, cea mai riscanta zi din saptamana

Vineri, cea mai riscanta zi din saptamana

Foto: Politia Romana

Conform datelor Politiei Romane, in primele opt luni din acest an numarul accidentelor rutiere grave a scazut cu 11,9% (de la 6.522 la 5.740), al persoanelor decedate cu 16,7% (de la 1711 la 1424) si cel al ranitilor grav cu 8,9 % (de la 5.882 la 5.356).

Datele furnizate de Politia Romana, arata ca in primele opt luni, atat din 2010 cat si din 2009, perioada in care se inregistreaza cele mai multe accidente grave este luna august.

Analiza distributiei accidentelor grave de circulatie pe zilele satamanii, arata ca "vinerea ramane ziua cu riscul cel mai ridicat, urmata indeapropape de sambata, in timp ce lunea continua sa ocupe locul al treilea cu valori sensibil egale fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In ce situatii se pot acorda despagubiri prin Fondul de Protectie:

1. Vehiculul vinovat a ramas necunoscut;

- se acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau deces.

- daca vatamarile corporale necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se acorda despagubiri si pentru daune materiale din care se scade o fransiza de 500 euro.

2.Vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabila la data accidentului;

- se acorda despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese.

Oficialii FPVS au facut precizari si in legatura cu situatiile in care nu se acorda despagubiri si anume:

  • accidente provocate de pietoni, biciclisti, carute sau alte vehicule care nu aveau obligatia legala de a incheia o asigurare RCA; masini avariate gasite in parcare; accidente produse de fenomene meteorologice, gropi, mazga, polei etc.

FPVS a fost constituit in baza prevederilor art.25 din Legea nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegere a asigurarilor, fiind reglementat de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Veniturile FPVS provin din contributia companiilor de asigurari care emit RCA pe teritoriul Romaniei, contributie care este in cuantum de 0,3% din valoarea fiecarei prime RCA incasata.