Grupul ceh CEZ a decis sa se retraga, pana la sfarsitul acestui an, din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, intrucat vrea sa caute in alte state din regiune proiecte cu un risc mai mic si care sa asigure o recuperare mai rapida a sumelor investite. "Decizia de retragere a fost aprobata deja de boardul CEZ si am notificat-o in Acordul Investitorilor (un document incheiat in 2008 de partenerii acestui proiect, n.red.)", a declarat Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, retragerea grupului din proiect va avea loc pana in luna decembrie.

Actionarii EnergoNuclear, compania mixta care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, au inceput renegocierea acordului, care expira la 24 septembrie si urmeaza sa fie prelungit cu cateva luni. Compania asteapta pana la 15 decembrie ofertele sau cererile de participare pentru lucrarile de inginerie si constructie a celor doua reactoare, estimand proiectul la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

Societatea EnergoNuclear este controlata in proportie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica. Ceilalti actionari sunt CEZ (Cehia), RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola detin cate 6,2% din actiuni.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.