Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a depus la Curtea de Apel Bucuresti o actiune in care solicita judecatorilor sa constate calitatile de lucrator si colaborator al Securitatii in cazul avocatului Gheorghe Musat, relateaza portalul ancheteonline.ro. Gheorghe Musat este fondator si senior partner al renumitei case de avocatura Musat&Asociatii. Gheorghe Musat a declarat pentru HotNews.ro ca a fost ofiter de contrainformatii timp de 12 ani, dar nu a facut niciodata politie politica.

"CNSAS il acuza pe Musat ca a suprimat si a ingradit drepturile fundamentale ale omului", scrie ancheteonline.ro.

Potrivit sursei citate, Musat ar fi fost timp de 13 ani ofiter de Securitate (1970-1983), avind gradele de locotenent si, ulterior, locotenent major. In 1983 a fost trecut in rezerva si a devenit avocat. In 1984, a fost arestat pentru ca ar fi dezvaluit unor cunostinte ca fusese securist si a fost condamnat la inchisoare.

In detentie la Aiud ar fi fost din nou recrutat de Securitate ca informator, cu numele conspirativ MIRON. CNSAS sustine, citat de ancheteonline.ro, ca Gheorghe Musat ar fi intocmit 100 de note informative despre colegii sai de celula, majoritatea condamnati politic. A fost eliberat conditionat in 1988.

"Sint dispus sa discut oricind atit despre trecutul meu in contraspionaj, cit si despre perioada petrecuta in detentie la Aiud. Nu am absolut nimic de ascuns. Nu am facut niciodata politie politica, iar dosarele pe care le-am obtinut certifica acest lucru. Am fost ofiter de contraspionaj timp de 12 ani, dar mi-am dat demisia pentru ca <>. Am fost lasat sa plec dupa trei demisii consecutive, iar pedeapsa a venit dupa un an, cind am fost condamnat pentru presupuse incalcari ale secretului de serviciu. Am fost incarcerat imediat la Aiud, unde presiunile au fost inimaginabile. Repet, nu am facut niciodata politie politica, toti colegii mei de detentie stiu acest lucru", a declarat Gheorghe Musat pentru HotNews.ro.

In 1990, Gheorghe Musat a infiintat casa de avocatura Musat&Asociatii, unul dintre liderii pietei de profil.

Cercetarea CNSAS pe numele lui Gheorghe Musat a inceput la solicitarea Evenimentului Zilei, in calitate de membru al consiliului director al Fundatiei Orient Expres, dupa cum au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii biroului de presa al CNSAS.

Reamintim ca o decizie finala in privinta colaborarii cu Securitatea ca politie politica este data de instanta, in urma judecarii dosarului depus de CNSAS.