Bulgaria va introduce o Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) unitara de 9% in sectorul turismului, incepand din aprilie 2011, ca raspuns la solicitarile Uniunii Europene de a armoniza TVA-ul din acest sector, a declarat un oficial bugar citat de Novinite. Nivelul TVA se ridica in prezent la 7% pentru grupurile organizate si la 20% pentru turismul individual.

"Noua taxa ar fi trebuit introdusa de la inceputul lui 2011, dar nu este o idee buna sa stricam planurile de afaceri ale tour operatorilor pentru sezonul de iarna, astfel incat aplicarea noului TVA a fost amanata pana in aprilie", a declarat Ivo Marinov, ministrul adjunct al economiei, energiei si turismului din Bulgaria.

Ideea introducerii unei TVA unice in turism a starnit protestele operatorilor turistici si ale hotelierilor bulgari, in conditiile in care toate contractele cu tour-operatorii straini pentru vacantele din 2011 au fost deja semnate. Ei au solicitat amanarea pana in 2012 a uniformizarii TVA.

Autoritatile bulgare au solicitat Comisiei Europene sa accepte introducerea unui TVA unificat pe serviciile turistice din 2012, asa cum au propus reprezentantii industriei, insa propunerea a fost respinsa.

Guvernul a aratat ca aceasta nu este o masura fiscala, ci un mod de a evita sanctiunile impuse de Bruxelles pentru ca cele doua tipuri de turism - individual si in grupuri organizate - nu sunt puse pe picor de egalitate.