Managerii firmelor estimeaza ca in perioada septembrie-noiembrie din acest an doar in sectorul comertului cu amanuntul se va realiza o relativa stabilitate a numarului de salariati, in restul sectoarelor economice asteptandu-se scaderi, arata o ancheta de conjunctura realizata si prezentata marti de Institutul National de Statistica (INS). Pentru perioada mentionata, managerii prognozeaza o relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si servicii, scadere in sectorul de constructii si scadere moderata in comertul cu amanuntul, in raport cu cele trei luni anterioare.

  • Relativa stabilitate a volumului productiei in industria prelucratoare

Potrivit anchetei de conjunctura din luna septembrie 2010, realizata de INS, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%).

In privinta priveste numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -9% pe total industrie prelucratoare (-13% la intreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariati). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport, precum si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale -26%, -25% si respectiv -23%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

  • In constructii, tendinta de scadere a activitatii continua

In constructii, managerii estimeaza ca in perioada mentionata se va inregistra o scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -27%), cat si o scadere a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -30%).

Despre numarul de angajati, managerii din acest sector se asteapta sa scada (sold conjunctural -23%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

  • Comertul cu amanuntul, activitate in scadere dar o relativa stabilitate a numarului de angajati

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat ca in perioada septembrie-noiembrie din acest an se va inregistra o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -15%). Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra scadere moderata (sold conjunctural -15%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -5%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +33%).

  • In sectorul serviciilor se asteapta o stabilitate a activitatii

Estimarile managerilor arata ca cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -1%) in perioada septembrie-noiembrie 2010. Se asteapta de asemenea scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste (sold conjunctural -15%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2151 agenti economici), constructiilor (1671), comertului cu amanuntul (2110) si serviciilor (2546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de 5% la nivel total sector.