Noutate legislativa: Angajatorii, obligati sa urmeze cursuri de 40 de ore pentru protectia muncii/ sa aiba serviciu intern de protectia muncii sau sa contracteze un "serviciu extern" - in functie de dimensiunea firmei

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2010, 17:54 Economie | Companii


 documente
​Toti angajatorii trebuie sa organizeze "unul sau mai multe servicii interne" sau sa apeleze la un serviciu extern care sa desfasoare activitati de "securitate si sanatate in munca", potrivit unei Hotarari de Guvern publicata luni, 27 septembrie in Monitorul Oficial. In cazul firmelor mici, cu maximum 49 de angajati, angajatorii pot sa "efectueze" si singuri activitatile mentionate insa pentru aceasta trebuie sa urmeze "cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore.

Hotararea Guvernului Romaniei nr. 955/08.09.2010 publicata in Monitorul Oficial nr.0661 din 27 Septembrie 2010 face "ordine" in activitatile de prevenire si securitate in munca. Consultantul fiscal Adrian Benta a sintetizat cele mai importante prevederi:

 • pentru societatile ce au pana la 9 salariati, angajatorul poate efectua singur activitatea de protectie si securitatea muncii. Conditia este ca aceasta persoana sa fie autorizata prin urmarea unui curs de specialitate de 40 ore. Societatea nu trebuie sa aiba ca obiect de activitate unul cu risc ridicat de inbolnavire sau accident (chimic, extractiv, paza si ordine)
 • pentru societatile cu salariati de la 10 la 49 de persoane, angajatorul poate efectua singur activitatea de prevenire si protectia muncii, respectand conditiile de mai sus, la care se adauga cateva suplimentare, cum ar fi identificarea punctula a riscurilor de accident.
 • pentru angajatorii cu mai mult de 50 de salariati trebuie stabilita cel putin o persoana responsabila cu securitatea in munca, autorizata conform procedurilor stabilite tot de acest act normativ.
Daca angajatorul nu detine pregatirea mentionata sau nu doreste angajarea unei persoane cu astfel de atributii are obligatia sa apeleze la serviciile unui tert, arata analiza consultantului citat.

Actul normativ detaliaza conditiile de organizare a "serviciilor interne" sau de contractare a serviciilor externe, dupa caz.

Astfel, incepand cu 01.06.2011, lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie a muncii vor fi numai persoane angajate cu contract individual de munca, cu norma intreaga.

In ceea ce priveste contractarea serviciilor externe, lucrurile sunt si mai complicate. Aceste servicii trebuie abilitate de catre o Comisie care se va infiinta la inspectoratele teritoriale de munca. Se va numi Comisia de abilitare si avizare iar cei care doresc sa primeasca "abilitarea" trebuie sa prezinte un dosar cu 11 categorii de documente. Odata abilitat, serviciul extern trebuie sa elaboreze rapoarte semestriale catre ITM. Daca nu a depus doua rapoarte semestriale consecutiv, abilitarea i se retrage.

Instruirea la locul de munca va cuprinde cel putin urmatoarele:
a) informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru
b) prevederile instructiunilor proprii elaboarte pentru locul de munca si/sau postul de lucru
c) masuri la nivelul locului de munca si/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, precum si in cazul pericolului grav si iminent etc
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23142 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Alt mangla (Marţi, 28 septembrie 2010, 17:59)

  Costi [anonim]

  si coincidenta , niste baieti destepti au sigurele firme care scolarizeaza ei 40 de ore. o alta prostie.cum ia adunat pe toti prosi sa gandeasca ei pentru noi.
 • +4 (8 voturi)    
  ehe, se pregatesc niste firme capusa de culoare.. (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:04)

  romeo [anonim]

  oranj!!

  Ca tot se bucurau privatii ca Boc are grija de ei.
 • +8 (8 voturi)    
  prostie? lege peste lege? (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:11)

  bibicu [anonim]

  exista deja aceste obligatii prin lege!!! facem legi peste legi?
  Codul Muncii:
  Norme de aplicare Legea 319/2006
  Art. 16
  (1)In cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
  a)activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr. 5
  b)angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/sau unitate;
  c)angajatorul indeplineste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzatoare cel putin nivelului de baza, conform prevederilor art. 47-51.
  (2)in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori, conform prevederilor art. 20-22, sau poate organiza serviciul intern de prevenire si protectie, conform prevederilor art. 23 - 27, si/sau sa apeleze la servicii externe.
  (3)in situatia in care sunt indeplinite conditiile de la alin. (1), dar angajatorul nu realizeaza in totalitate activitatile de prevenire si protectie, pentru activitatile pe care nu le realizeaza angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe.
 • +1 (5 voturi)    
  SI DACA.... (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:12)

  albeanu [anonim]

  Societatea nu are niciun angajat?
  Ce o sa-i faceti fraierilor?
 • +4 (8 voturi)    
  care e noutatea? (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:22)

  sandraAAA [utilizator]

  Protectia muncii era obligatorie si pana acum, iar cei care o faceau trebuiau sa aiba un curs de inspector de protectia muncii (sau ceva de genul ). Eu nu m-am prins care e noutatea...doar eventual ca cei care sunt specializati pe acest domeniu mai trebuie sa faca un curs, adica sa dea alti bani...
  • -1 (3 voturi)    
   nautate!!!!!!!! (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:46)

   lili [anonim] i-a raspuns lui sandraAAA

   Nu este nici o nautate, au mai dat o hotarare, ca vorba aceia lucreaza multttttttttttt!!!!!!!!!!!!
 • +2 (6 voturi)    
  Inventivitate, creativitate, solidaritate (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:58)

  Frobenius [anonim]

  Din categoria "nu pot ei plati cite taxe putem inventa noi".
  Bravo Boc! Arde-i! Mama lor de putregaiuri capitaliste!
  Sa va intre bine in cap: decit patron in privat mai bine somer la stat!
 • +1 (5 voturi)    
  Inca o imbecilitate! (Marţi, 28 septembrie 2010, 19:45)

  Sargon [utilizator]

  Bai fratilor, briocratia inutila a sufocat intreaga economie. Iar daca vreunul s-a incapatinat sa supravietuiasca, va muri.

  Impunerea legislatiei protectiei muncii in SUA in 1972 (OSHA) de fapt a avut ca efect cresterea numarului de accidente!

  Dar ce conteaza? Orice imbecilitate trebuie legiferata!
 • +4 (4 voturi)    
  inca o magarie impotriva romanilor (Marţi, 28 septembrie 2010, 20:44)

  papadie [anonim]

  cativa baieti inteligenti, cu cunostinte in minister si firme de protectia muncii, vor sa faca gramezi de bani pe spinarea prostilor. toate legile in romania sunt facute pentru jefuirea romanilor obisnuiti. romanul de rand este desconsiderat de guvernantii statului mafiot roman. noroc cu aderarea la UE si FMI, caci altfel ne tranformam in iobagi....
 • -4 (6 voturi)    
  Foarte bine, in sfarsit o masura buna (Marţi, 28 septembrie 2010, 23:41)

  Carcotescu [anonim]

  Situatia in firmele romanesti in privinta sanatatii si securitatii in munca ESTE DEZASTRUOASA.
  Ganditi-va numai la miile de sudori neprotejati care inhaleaza kilograme de pulberi toxice pe parcursul unui an de munca. In Occident nici nu se apuca de sudat fara sa li se asigure protectia obligatorie. La noi, tac si isi distrug sanatatea in cativa ani.
  Asta e doar un exemplu. Sunt zeci de astfel de situatii in toate industriile.
  Insa carcotelile sunt in natura firii romanului ....
  Nu ca imi place de Boc si gasca portocalie. Nu pot sa-i sufar, dar o astfel de lege e necesara. Macar de s-ar si aplica prevederile legii, cu adevarat spre binele lucratorilor din industrie. Am mari indoieli in privinta asta.
  • +1 (3 voturi)    
   Portocaliul din tine (Miercuri, 29 septembrie 2010, 7:31)

   roberto [anonim] i-a raspuns lui Carcotescu

   Ba iti palce gasca portocalie. Daca ai avea catusi de putin vreo idee asupra subiectului, ai fi citit mai sus sau te-ai fi documentat si ai fi aflat ca exista legislatia necesara deja, si asta de multisor. Iar legea protectiei muncii, ca si normele generale de aplicare, sunt printre cele mai bine scrise legi din Europa, protejand atat cat se poate orice angajat dpdv al securitatii si sanatatii in munca (suna ciudat, dar chiar asa e).

   Problema este alta, a fost, este si va fi. Cine verifica aplicarea legii si cum. Deja ITM-urile judetene raman fara cei mai buni inspectori (restructurati sau ciuremati cu 25% - desigur, prin ITM-uri au ramas pilosii, care de cele mai multe ori sunt si incomtetenti, si aici nu ma refer numai la partea de safety, ci si la relatii de munca).

   Inspectorii ramasi sunt mult mai deschisi la o mica spaga, atunci cand constata diferite abateri de la lege, normele generale sau normele specifice aplicabile.

   Si in plus, fiind din ce in ce mai putini inspectori care sa controleze, precum si datorita actiunii tip sarpe constrictor asupra economiei exercitate de Orange-Boc, multi angajatori nu isi mai permit asigurarea unui climat sigur si sanatos la locurile de munca, reducand cheltuielile si in acest domeniu (si te asigur, sunt cheltuieli insemnate).

   Desigur, sunt multe lucruri de bun simt care pot fi facute si se fac; de exemplu, banalele antifoane de 0,5 lei care ar trebui folosite de cei care lucreaza intr-un mediu ce are ca factor de risc zgomotul, sau o banala masca de 0,5 lei pe fata pentru a te apara de praf. Insa ciudat, foarte multi lucratori se simt jenati de EIP (cine stie, cunoaste).

   Domnule Carcotescu, stiai ca legea actuala permite inspectorului ITM sa amendeze un salariat daca acesta nu foloseste EIP (presupunem ca l-a primit) iar amenzile pe safety sunt cele mai mari dupa cele pe mediu!

   Deci legi exista, si chiar foarte bune. Avem cu cine sa le aplicam? Avem fonduri sa sustinem aplicarea acestor legi? Avem cultura necesara?
  • +4 (4 voturi)    
   Aiurea... (Miercuri, 29 septembrie 2010, 8:58)

   Sargon [utilizator] i-a raspuns lui Carcotescu

   Tu te-ai uitat pe Discovery cum sudeaza tipii aia din SUA care construiesc motociclete?

   Isi pun casa pe cap si atit! La noi, trebuie sa devenim astronatuti... ca asa-i in Romania. Noi sintem de 10 ori mai destepti decit cei din SUA!
 • 0 (0 voturi)    
  Romanii se pricep la toate... (Miercuri, 29 septembrie 2010, 13:28)

  Oarescine [anonim]

  Asta se vede din comentariile voastre. Desteptilor,
  ati citit vreunul din voi HG-ul asta? L-ati comparat cu Normele metodologice dinainte? Aveti habar ce inseamna Norme metodologice si care e scopul lor?
  Mai, incompetenta si ignoranta cu ambalaj de fudulie si trufie, asta este cauza neprofesionalismului romanesc de pretutindeni!
 • 0 (0 voturi)    
  Abilitatea (Miercuri, 29 septembrie 2010, 16:14)

  cir [anonim]

  "Abilitarea" asta ascunde cerere de mita, si in mod sigur este ilegala. Daca firma care presteaza serviciile SSM isi face treaba de la a la z, este totul ok, daca nu este sanctionat clientul firmei respective, iar acesta da in judecata firma prestatoare si recupereaza prejudiciul.
 • 0 (0 voturi)    
  Noutate, noutate (Joi, 30 septembrie 2010, 21:32)

  Florenta [anonim]

  Ceea ce nu stiti este ca, Ministerul ne mai pregateste o surpriza.... va tineti bine? Propunere de modificare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006. Dar, mai intai, cum ii sta bine Guvernului Boc, modifica normele metodologice de apliare a legii ca, doar trebe sa mai "munceasca' cineva in tara asta.
  Asta este Romania de azi. Oare, puterea care se da inspectoratelor nu este cu un scop anume?

  Coincidenta sau nu, stiti cum se numesc doua dintre persoanele insrise la cursul de securitate ale INCPMD? Basescu Mircea si Blaga Vasile. nimeni nu i-a vazut la curs dar cu siguranta o sa ia examenul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by