Franklin Templeton Investment Management a devenit in mod oficial administrator al Fondului Proprietatea, dupa ce hotararile Adunarii Generale a Actionarilor de la inceputul acestei luni au fost publicate in Monitorul Oficial, se arata intr-un comunicat al companiei. In sedinta din 6 septembrie, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat numirea ca administrator unic pe Franklin Templeton si listarea actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si pe o alta piata internationala.

Totodata, au fost alesi cei cinci membri ai Comitetului Reprezentantilor, organism care va supraveghea desfasurarea contractului cu Franklin Templeton, si s-a hotarat distribuirea dividendelor din profitul net pe anii 2008 si 2009.

Adunarea Generala a Actionarilor aprobase forma finala a contractului de administrare ce va fi incheiat cu Franklin Templeton in luna februarie a acestui an.

Fondul Proprietatea are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, valoarea totala a activelor fiind de aproximativ 3,4 miliarde de euro.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti, insa termenul de listare a fost amanat in repetate randuri.

Franklin Templeton Investment Management, cu sediul in Marea Britanie, a fost inregistrata la CNVM in 14 septembrie 2009, iar in data de 11 mai 2010 autoritatea de reglementare a pietei de capital a autorizat sucursala din Romania a companiei.