Rossignol si Le Coq Francais urmeaza sa decida o relocare partiala a productiei in Franta, din tarile ieftine din punct de vedere al fortei de munca. Un fenomen inca marginal, dar care ar putea lua amploare pe termen mediu, noteaza France24.fr.

Le Coq Francais a decis sa-si instaleze un centru de cercetare in leaganul sau istoric, la Romilly-sur-Seine, in conditiile in care producatorul de textile a facut parte din primul val al delocalizarii, parasind teritoriul francez in urma cu 22 de ani.

De la "made in China" la "fabrique en France"

Producatorul de echipamente de schi Rossignol isi repatriaza si el productia pentru copii la picioarele Alpilor, in Haute-Savoie, din Taiwan, unde activa din 2007. "Mana de lucru nu reprezinta decat 20% din costul de productie al echipamentelor de schi, nu acest lucru ne va permite sa fim competitivi", explica un purtator de cuvant al grupului. "Analizam si repatrierea altor capacitati de productie", a adaugat el, invocand proximitatea pietei nationale drept principal motiv al relocarii, ceea ce va permite o adaptare mai rapida la cerere. In plus, materiile prime folosite pentru producerea schiurilor sunt produse in Europa.

"Atunci cand e vorba de servirea pietei nationale sau europene, relocarea devine mai interesanta", confirma Patrick Vincent, de la Adunarea camerelor de comert si industrie.

Iar le Coq Francais si Rossignol nu sunt singurele mari nume care revin in Franta. In februarie 2010, producatorul de jucarii Meccano si-a relocat o parte a activitatilor la Calais, iar turnatoria Loiselet, care functiona din 2001 sub "made in China", a decis sa revina in iunie la "fabrique en France".

Ajutoare pentru relocare

"Exista si alte cazuri, dar ele pot fi numarate pe degete", precizeaza Patrick Vincent. Si totusi, aceasta miscare ar putea lua amploare, in conditiile in care extremul orient, Maghrebul si tarile din Europa de Este isi pierd usor din interes. "Este in special adevarat pentru extremul orient, unde societatile isi dau seama ca greutatile administrative contrabalanseaza avantajul unei maini de lucru ieftine", confirma Patrick Vincent.

Iar autoritatile franceze au sesizat aceasta oportunitate. In martie, s-a decis infiintarea unui fond de "ajutoare pentru relocare", in valoare de 200 de milioane de euro pentru urmatorii trei ani.