Emil Boc: Vom recupera in instanta datoriile Rompetrol
"Statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol, care sunt in afara actelor normative in vigoare, in Romania, si vom recupera prin instanta aceste sume", a spus Emil Boc, intrebat de jurnalisti de creantele Rompetrol.
Ulterior acestei declaratii, biroul de presa al Guvernului a transmis un comunicat in care se arata ca "statul roman va contesta in instanta hotararile Adunarii generale Extraordinare a Actionarilor Rompetrol Rafinare Constanta din data de 30 septembrie 2010 deoarece sunt contrare prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 118/2003, ale Conventiei de emisiune din data de 05.12.2003, incheiata in aplicarea acesteia, precum si ale Codului civil".
Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 30 septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social. In urma conversiei, statul roman va detine prin Ministerul Finantelor 44,69% din actiuni, in valoare de 1,97 miliarde de lei. Astfel, statul devine actionar la Rompetrol, desi Ministerul de Finante a cerut plata integrala a datoriei, care a ajuns la scadenta la 30 septembrie. The Rompetrol Group va ramane cu 42,4% din actiuni, in valoare totala de 1,87 miliarde de lei, iar 12,8% din capitalul social va fi detinut de alti actionari.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
De asta nu are statul bani, ca sta doar din impozite pe spinarea celor care muncesc .
Statul s-a spalat pe maini spunaind ca este un administrator prost . De fapt nu statul, ci anumiti politicicieni PATETICI au subminat puterea statala.
Energia si petrolul sunt afaceri bune .
Asadar a detine actiuni in mari companii petroliere nu e lucru rau .
Lucru rau este ca s-a pierdut majoritatea decizionala .
Eu personal as accepta 44% din actiuni+ 1 actiune de aur , care sa-mi confere drept de veto.
Daca statul o joaca bine ar putea obtine asta.
In cel mai rau caz, actiunea de AUR = VETO este ESENTIALA !
si procentul ala de 44% cum a fost stabilit? tot prin ordonanatza? depinde de datorie sau e doar asa la misto? scuze de atatea intrebari dar nu mai locuiesc in Ro de 9 ani (de pe vremea guvernului ala :) si eram curios cum functioneaza treburile astea.
dar sa trecem peste asta si sa judecam asa: statul a vandut pe nimic o intreprindere falimentara, acum se trezeste cu jumatate din ea inapoi, profitabila.
in loc sa zica sarumana, boc, cu mentalitatea lui de traieste-ti clipa, vrea banii, acum, repede, repede. rezultatul=rompetrol va da faliment si... istoria se repeta. asa e capitalismul, desteptii castiga, restul se lamenteaza.
Scuza-ma,dar bursa este si ea ca o loterie
azi 50 lei si in 2 ore 1 ban.
Eu zic,ca statul deocamdata sa-si vada cash-ul,dupa aceea poate sa cumpere la un pret mult mai mic intreg Rompetrol.
Nu stiu ce conditii sunt in bursa romana,dar eu nu pot misca actiunile firmei mele asa dupa capul meu!
La ora actuala actiunile nu sunt o metoda sigura de castig,ci de asteptare si rabdare.
Cred ca asta se numeste si speculare si nu cred ca statul roman are timp de speculare si asteptare.
Dupa cum auzim si noi din gurile multora:statul roman simte deja cum cutitul incepe sa intre in os.
Boc asta, habar n-are de mersul afacerilor reale. Viseaza cai verzi pe pereti si mai si crede spune. poate ca e nevinovat. Atata poate si cu asta basta.
Saracu' de el.
Pacat de noi si de tara asta.
Hai sa-ti explic un pic: rompetrol are o datorie de 480 mil euro la statul roman si tocmai i-a propus acestuia o afacere prin care sa devina proprietar pe actiun in valoare de aprox 80 de mil (asta dupa niste clacule mai pesimiste sau mai optimiste).
Ai fi vrut ca Boc sa spuna DA, nu?
Ei bine, in cazul asta, statul roman (care esti si TU, prin impozitele pe care le platesti) ar fi fost de acord sa piarda 400 mil euro.
Spunand NU si incarcand sa obtina toti banii, face un lucru foarte bun si ii pune rau de tot in offside pe rusofonii Patriciu, Geoana si Nastase, care acum au o problema in a le explica proprietarilor cazahi de ce nu se rezolva o data treaba cu datoria aia la romani, asa cum au promis ei cand erau siguri ca geonel avea sa fie presedinte mai mult de-o noapte!
Nu inteleg de ce statul nostru baga bani numai in gauri negre si nu investeste intro afacere profitabila cum e rompetrol.
Raspunsul ar fi ca este clar ca in tara asta orice intreprindere de stat este o gaura neagra.(editat de HotNews.ro)
Schemele pe care le face Rompetrolul sunt destul de complicate: "daruiesc" statului 44% din actiuni, dar calculate la 0.1 RON/actiune, in timp ce pe bursa ele stau la 0. 06 (si asta doar pt ca sunt blocate, cand le va da drumul, vor scadea).
In plus, ca statul sa nu devina majoritar (pt ca mai are vreo 15%), mai spun ca fac si o majorare de capital, incat statul sa ramana sub 50%, iar actiunile detinute sa valoreze destul de putin.
Nu garantez ca e logic 100% ce am spus aici, ideea e ca Rompetrol a facut o propunere JENANTA ca sa scape de cele 480 d emilioane de euro datorie si guvernul face foarte bine sa nu o accepte.
Asa ca..nu stiu valoarea la zi a acestei companii dar statul Roman trebuie sa-si recupereze cat se poate de mult din gaura neagra .
Asta fie inseamna fie recuperarea datoriei contractuale fie recuperarea unui cat mai mare numar de actiuni, ideal peste 50%