Grupul CEZ a mai renuntat la o investitie. De data aceasta este vorba de constructia unei centrale electrice pe gaze de 430 MW (megawatti) din Skawina, Polonia, potrivit bloomberg.com. Reprezentantii CEZ au invocat restrictiile de pe piata energiei din Polonia. CEZ sustine ca, pe termen lung, are in vedere construirea unei noi centrale in Skawina, insa doar cand piata poloneza va deveni pe deplin competitiva. Grupul CEZ a decis, luna trecuta, sa se retraga si din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. De asemenea, in luna iulie, a renuntat si la investitia de la Electrocentrale Galati.

"Grupul CEZ este constient de necesitatea de noi capacitati energetice in Polonia si nu va abandona planul pe termen lung pentru a construi o noua unitate in Skawina", se arata intr-un comunicat al CEZ.

Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca a existat un "concurs de proiecte" la nivelul grupului si in urma unei analize s-a decis renuntarea la proiectul de la Cernavoda. Pe zona energiei nucleare, grupul CEZ isi va concentra investitiile in Cehia si Slovacia.

CEZ, companie de stat din Cehia, este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa. Grupul este prezent in Romania din 2005 dupa ce a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la compania de distributie Electrica Oltenia. Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%.