Terminalul se intinde pe o suprafata de 23.900 metri patrati. "Terminalul maritim de GPL de la Midia este cel mai modern din zona Marii Negre, complet automatizat, respectand toate normele europene si americane privind siguranta si protectia mediului. Gazul stocat aici poate fi livrat catre clienti pe cale ferata, auto si in barje", a declarat Corneliu Bogdan Idu, directorul general al Octogon Gas & Logistics, potrivit ziarului Liderul de Opinie. Terminalul poate stoca 4.000 de metri cubi de produs, in cele zece vase ermetice a cate 400 metri cubi fiecare.
Terminalul este conectat la calea ferata, reteaua rutiera si transportul pe apa. Poate incarca 8 vagoane cisterna si 2 autocisterne simultan.
Potrivit ziarului Cuget Liber, investitia include o dana de acostare, cu adancimea de 9,5 metri, al carei cheu are lungimea de 120 m. Ea poate primi nave de 2.500 tdw. Descarcarea este asigurata cu pompe de mare randament, cu un debit de 200 - 250 mc pe ora. Instalatia este dotata cu recuperatoare de gaze din tancuri, care elimina pierderile de marfa. Terminalul asigura 20 de locuri de munca.
"Intr-o perioada in care intregul glob este afectat de criza, noi am avut curajul sa investim in acest proiect. Datorita capacitatii mari de stocare si posibilitatilor de extindere din viitorul apropiat, Octogon Gas & Logistics va deveni unul din cei mai importanti jucatori de pe piata de GPL din estul si centrul Europei", a spus Bogdan Idu, directorul general al companiei, potrivit Telegrafonline.ro.
- Despre constructia unui terminal de gaze lichefiate in portul Constanta, cu implicarea americanilor, se vorbeste de dinainte de anul 2000. In 2006, o delegatie din Qatar a vizitat portul Constanta tot cu un asemenea plan. In sfarsit, in 2010 a fost lansat in studiu proiectul interstatal AGRI, pentru un terminal de gaze naturale de 10 de miliarde metri cubi, se arata in Cuget Liber.
- Romania este implicata in proiectul AGRI prin care urmeaza sa fie aduse gaze naturale lichefiate catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Proiectul se va derula in trei etape. Prima etapa presupune crearea unei capacitati la terminalul din Constanta de zece miliarde metri cubi de gaze naturale, urmind ca in etapele doi si trei sa poata fi extins cu inca cite zece miliarde metri cubi.
Acest terminal e doar un exemplu, un prim pas destinat sa arate UE si USA ca Romania are tehnologia si capacitatile ingineresti necesare constructiei acelui terminal GPL de 10 miliarde m3, terminal fara de care proiectul AGRI nu exista.
Felicitari, sa speram ca in cativa ani importul de gaz rusesc va ramane amintire !