Compania aflata la originea celei mai mari catastrofe ecologice din istoria Ungariei a fost nationalizata marti, la o zi dupa ce presedintele sau a fost retinut pentru 72 de ore, potrivit AFP. Proiectul de lege pentru nationalizarea companiei MAL Zrt a fost aprobat cu o majoritate covarsitoare de Parlament, respectiv 336 voturi pentru, unul impotriva si 13 abtineri.

Legea a fost ratificata de presedintele ungar Pal Schmitt.

Conform acestei legi, guvernul va ingheta activele MAL si va instala o noua conducere. Potrivit unui purtator de cuvant al premierului Viktor Orban, in fruntea companiei va fi numit Gyorgy Bakondi, seful serviciului de inlaturare a dezastrelor.

Gyorgy Bakondi va avea patru sarcini principale: sa pregateasca reluarea operatiunilor firmei astfel incat sa protejeze locurile de munca, sa determine raspunderea companiei, sa lanseze procesul de compensare a celor pagubiti si sa se asigure ca nu va mai avea loc un nou accident.

Saptamana trecuta, unul dintre rezervoarele uzinei de bauxita-aluminiu detinuta de compania MAL a cedat, inundand localitatile din jur cu un noroi rosu foarte toxic. Accidentul s-a soldat cu moartea a sapte persoane, ranirea altor 150 si provocarea unei catastrofe ecologice. Luni, politia ungara l-a retinut pentru 72 de ore pe Zoltan Bakonyi, presedintele companiei MAL Zrt.

Potrivit celor mai recente date, compania MAL avea in 2008 o cifra de afaceri de 157 milioane de euro.​

Compania MAL este detinuta de Arpad Bakonyi, Lajos Tolnay si Bela Petrusz, toti trei fiind printre cei mai bogati 30 de oameni din Ungaria. Potrivit cotidianului Napi Gazdasag, Lajos Tolnay are o avere estimata la 85 milioane de euro, in vreme ce Arpad Bakonyi si Bela Petrusz au averi de aproximativ 61 milioane de euro fiecare.