Parlamentul European a votat miercuri, 20 octombrie, acordul la care s-a ajuns cu Consiliul privind stabilirea unui termen de 30 de zile pentru efectuarea platilor catre companii, pentru bunuri sau servicii furnizate. Statele membre au doi ani la dispozitie pentru a pune in aplicare noile reguli, insa "din ianuarie, statele membre ar trebui sa inceapa transpunerea in legislatia nationala," a declarat Barbara Weiler raportoarea Parlamentului European pentru acest proiect legislativ - potrivit unui comunicat de presa al PE.

Acordul mai trebuie sa fie adoptat in mod formal de catre Consiliu. Noua directiva va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene.

Noile reguli trebuie sa asigure ca intreprinderile europene mici si mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza intarzierii platilor din partea autoritatilor publice sau a altor companii, mai arata comunicatul citat.

Ca regula generala, termenul atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat pentru efectuarea platii pentru bunuri sau servicii furnizate va fi de acum inainte de 30 de zile. Negociatorii PE au vizat evitarea vidului legislativ si asigurarea faptului ca derogarile de la termenul general sunt acceptate numai in conditii speciale.

In ceea ce priveste tranzactiile intre companii, termenul general de efectuare a platii este de 30 de zile, atata timp cat nimic altceva nu este stipulat in contract. Daca ambele parti sunt de acord, termenul poate fi prelungit pana la 60 de zile. Perioada poate fi extinsa chiar mai mult fata de termenul de 60 de zile, daca acordul dintre creditor si debitor este "convenit in mod expres" si daca prelungirea termenului nu este "foarte injusta" fata de creditor.

Citeste mai multe informatii aici.