Contribuabilii mari si mijlocii vor depune declaratiile fiscale numai electronic incepand cu obligatiile aferente lunii octombrie, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Astfel, de la data de 25 noiembrie 2010, contribuabilii vor transmite prin intermediul Sistemului Electronic National un numar de noua declaratii.

Declaratiile care vor fi depuse numai electronic sunt declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, declaratia privind impozitul pe profit, declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si

fondurilor speciale, decontul privind accizele, decontul privind impozitul la titeiul din productia interna, decontul de taxa pe valoarea adaugata, decontul special de taxa pe valoarea adaugata, declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare si declaratia rectificativa.

"ANAF incurajeaza persoanele care nu se incadreaza in categoria contribuabililor mari sau mijlocii sa utilizeze mijlocul electronic de depunere a declaratiilor fiscale ca metoda alternativa de declarare", se mai arata in comunicat.

Aceste declaratii se depun prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro, iar documentele trebuie semnate prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat in conditiile Legii privind semnatura electronica.