Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la stat, spera ca societatea sa fie inclusa intr-o noua structura organizatorica in cadrul SC Hidroelectrica SA, o companie valoroasa si profitabila. Aceasta este una dintre solutiile necesare prezentate de CNH la solicitarea HotNews.ro in vederea limitarii pierderilor. In opinia CNH, mai trebuie gasite solutii pentru stergerea datoriilor istorice care se ridica la peste 1 miliard de euro. "Masurile necesare in vederea limitarii pierderilor ar trebui sa inceapa cu gasirea unor solutii de stergere a datoriilor istorice ale companiei", se arata in raspunsul CNH catre HotNews.ro.

CNH este una dintre cele 10 companii monitorizate de FMI in vederea limitarii pierderilor. In scrisoarea de intentie suplimentara semnata de Guvern pe 9 septembrie se arata ca pentru urmatoarele doua trimestre a fost convenit un grafic de limitare a pierderilor celor 10 companii monitorizate de FMI de pana la trei miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie si de pana la patru miliarde de lei la sfarsitul lunii decembrie.

In ceea ce priveste CNH, la 30 august 2010, era inregistrata o pierdere de 320 de milioane de lei, "din care 223 milioane lei, adica 70%, reprezentand majorari si penalitati pentru neplata in termen a datoriilor istorice". "Prin HG nr.787/28.07.2010 in Bugetul de venituri si cheltuieli rectificat al CNH SA nivelul pierderilor acceptate a fost de 439 milioane lei, ceea ce reprezinta o reducere a pierderii recunoscute cu 35%. La finele trim. III nivelul pierderilor a fost limitat la 326 milioane de lei, iar la finele trim. IV, nivelul pierderilor a fost limitat la 439 milioane de lei", mai arata CNH.

Ce spune CNH despre masurile de limitare a pierderilor

  • CNH SA Petrosani a luat toate masurile posibile de reducere a pierderilor curente si a  tuturor elementelor de cheltuiala, cuprinse in buget, fapt pentru care din situatia financiara incheiata la 30.08.2010, se constata ca CNH SA s-a incadrat in toate capitolele de cheltuiala facand economii pe fiecare in parte cu exceptia cheltuielilor repezentand accesoriile calculate ca urmare a neplatii la termen a datoriilor istorice.
  • In acest sens, in decursul anului 2010 au iesit din sistem prin concedieri colective si pensionare 1.700 persoane, au fost reduse cheltuielile cu munca vie constatandu-se o echilibrare a activitatii curente.
  • Masurile necesare in vederea limitarii pierderilor ar trebui sa inceapa cu gasirea unor solutii de stergere a datoriilor istorice ale companiei.             
  • Pentru continuarea activitatii de extractie a huilei este necesara includerea CNH SA intr-o noua structura organizatorica in cadrul SC Hidroelectrica SA.
  • Acest lucru ar determina inceperea unui program de investitii privind modernizarea si retehnologizarea instalatiilor de extractie care ar duce la cresterea productivitatii muncii cu influente majore in imbunatatirea situatiei economice a companiei.
  • O alta masura este legata de continuarea  programului de reorganizare si restructurare a companiei care prevede gruparea unitatilor in unitati viabile si unitati care necesita accesarea unui ajutor de stat pentru facilitatea inchiderii minelor neperformante in conformitate cu proiectul de regulament aflat in discutie la Uniunea Europeana pentru care este neaparat necesara cuprinderea CNH SA in Strategia fiscala a Romaniei pe urmatorii ani cu dreptul de accesare a acestui tip de ajutor de stat.

CNH a acumulat de-a lungul anilor datorii istorice de circa un miliard de euro, potrivit cifrelor prezentate de ANAF. Aceasta in ciuda faptului ca este o companie care a fost puternic sustinuta de stat prin subventii pentru productia de huila. Insa din 2011, situatia ar putea fi mult mai dramatica pentru minerii din Valea Jiului avand in vedere ca CNH va trebui sa se descurce singura, 2010 fiind ultimul an in care vor mai fi acordate subventii, potrivit cerintelor Comisiei Europene. Anul acesta, Guvernul a acordat subventii de 245,6 milioane de lei Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.

Insolventa, o solutie

Guvernul a incercat sa gaseasca solutii in ceea ce priveste datoriile istorice, facand chiar si o notificare la Comisia Europeana in vederea stergerii acestora. Aceasta solutie nu a prins contur, iar Ministerul Economiei se gandeste la insolventa. "Cu datoriile CNH este practic aceeasi problema. Am fost deschis cu reprezentantii FMI spunandu-le ca nu vor exista resurse pentru plata datoriilor", a spus fostul ministru al economiei Adriean Videanu, in luna iulie. Potrivit declaratiilor acestuia, o solutie este intrarea in insolventa si valorificarea activelor care fac obiectul gajului. "Astfel, restul activelor pot intra in noua companie nationala", a afirmat fostul ministrul. Noua companie la care s-a referit este gigantul energetic Hidroenergetica. CNH nu va face parte din Hidroenegetica in prima faza, compania urmand sa fie integrata pe parcursul anului 2011, dupa ce va fi rezolvata problema datoriilor istorice. Cel putin asa intentioneaza Ministerul Economiei care, in acest moment, face eforturi pentru infiintarea celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica.

Termenul initial anuntat de Ministerul Economiei pentru infiintarea celor doua companii a fost 1 iulie. Acest termen a fost depasit din cauza unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei la sfarsitul lunii aprilie. Fara avizul Consiliului nu poate avea loc niciun fel de concentrare economica. Analiza era asteptata sa se finalizeze la sfarsitul lunii august, insa sindicatele din sectorul energetic si actionarii Fondului Proprietatea s-au opus infiintarii companiilor si astfel contestatiile depuse in justitie au blocat investigatiile. Pe langa faptul ca trebuie sa rezolve problemele din justitie, Ministerul Economiei trebuie sa vina cu noi notificari la Consiliul Concurentei. Acestea vor face obiectul unei noi analize din partea Consiliului Concurentei.

* Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

* Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

Mihai Tanasescu: In viitorul acord vom avea tinte trimestriale vizavi de eficientizarea acestor companii

"Problema reformei acestor companii este majora pentru Romania", a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-un interviu pentru HotNews.ro, facand referire la companiile monitorizate de FMI. "In mod cert aceasta problema va fi inclusa in urmatorul acord. O componenta importanta va fi legata de reforma structurala a intreprinderilor de stat. Pe parcursul celor 24 de luni cat va dura noul acord vom avea tinte trimestriale vizavi de eficientizarea acestor companii si la nivelul pierderilor, arieratelor, serviciilor publice pe care ele le fac astfel incat la finalul programului sa aiba un grad mai mare de eficienta decat in prezent. Aceasta reforma are in vedere chiar privatizarea unor companii sau chiar privatizarea partiala, imbunatatirea managementului, vom avea in vedere mai multe aspecte si cantitative dar in special axate pe calitatea modului in care sa crestem eficienta acestor companii", a precizat Mihai Tanasescu.

  • HotNews.ro a solicitat companiilor monitorizate de FMI sa prezinte situatia pierderilor si solutiile pe care le au in vedere pentru limitarea acestora.
  • Companiile monitorizate sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.