Monitorizarea FMI a companiilor cu pierderi. Episodul 1.

Solutiile Companiei Nationale a Huilei: Stergerea datoriilor istorice de peste un miliard de euro si includerea intr-o noua structura organizatorica in cadrul Hidroelectrica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 26 octombrie 2010, 10:14 Economie | Companii


Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la stat, spera ca societatea sa fie inclusa intr-o noua structura organizatorica in cadrul SC Hidroelectrica SA, o companie valoroasa si profitabila. Aceasta este una dintre solutiile necesare prezentate de CNH la solicitarea HotNews.ro in vederea limitarii pierderilor. In opinia CNH, mai trebuie gasite solutii pentru stergerea datoriilor istorice care se ridica la peste 1 miliard de euro. "Masurile necesare in vederea limitarii pierderilor ar trebui sa inceapa cu gasirea unor solutii de stergere a datoriilor istorice ale companiei", se arata in raspunsul CNH catre HotNews.ro.

CNH este una dintre cele 10 companii monitorizate de FMI in vederea limitarii pierderilor. In scrisoarea de intentie suplimentara semnata de Guvern pe 9 septembrie se arata ca pentru urmatoarele doua trimestre a fost convenit un grafic de limitare a pierderilor celor 10 companii monitorizate de FMI de pana la trei miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie si de pana la patru miliarde de lei la sfarsitul lunii decembrie.

In ceea ce priveste CNH, la 30 august 2010, era inregistrata o pierdere de 320 de milioane de lei, "din care 223 milioane lei, adica 70%, reprezentand majorari si penalitati pentru neplata in termen a datoriilor istorice". "Prin HG nr.787/28.07.2010 in Bugetul de venituri si cheltuieli rectificat al CNH SA nivelul pierderilor acceptate a fost de 439 milioane lei, ceea ce reprezinta o reducere a pierderii recunoscute cu 35%. La finele trim. III nivelul pierderilor a fost limitat la 326 milioane de lei, iar la finele trim. IV, nivelul pierderilor a fost limitat la 439 milioane de lei", mai arata CNH.

Ce spune CNH despre masurile de limitare a pierderilor


 • CNH SA Petrosani a luat toate masurile posibile de reducere a pierderilor curente si a  tuturor elementelor de cheltuiala, cuprinse in buget, fapt pentru care din situatia financiara incheiata la 30.08.2010, se constata ca CNH SA s-a incadrat in toate capitolele de cheltuiala facand economii pe fiecare in parte cu exceptia cheltuielilor repezentand accesoriile calculate ca urmare a neplatii la termen a datoriilor istorice.
 • In acest sens, in decursul anului 2010 au iesit din sistem prin concedieri colective si pensionare 1.700 persoane, au fost reduse cheltuielile cu munca vie constatandu-se o echilibrare a activitatii curente.
 • Masurile necesare in vederea limitarii pierderilor ar trebui sa inceapa cu gasirea unor solutii de stergere a datoriilor istorice ale companiei.             
 • Pentru continuarea activitatii de extractie a huilei este necesara includerea CNH SA intr-o noua structura organizatorica in cadrul SC Hidroelectrica SA.
 • Acest lucru ar determina inceperea unui program de investitii privind modernizarea si retehnologizarea instalatiilor de extractie care ar duce la cresterea productivitatii muncii cu influente majore in imbunatatirea situatiei economice a companiei.
 • O alta masura este legata de continuarea  programului de reorganizare si restructurare a companiei care prevede gruparea unitatilor in unitati viabile si unitati care necesita accesarea unui ajutor de stat pentru facilitatea inchiderii minelor neperformante in conformitate cu proiectul de regulament aflat in discutie la Uniunea Europeana pentru care este neaparat necesara cuprinderea CNH SA in Strategia fiscala a Romaniei pe urmatorii ani cu dreptul de accesare a acestui tip de ajutor de stat.

CNH a acumulat de-a lungul anilor datorii istorice de circa un miliard de euro, potrivit cifrelor prezentate de ANAF. Aceasta in ciuda faptului ca este o companie care a fost puternic sustinuta de stat prin subventii pentru productia de huila. Insa din 2011, situatia ar putea fi mult mai dramatica pentru minerii din Valea Jiului avand in vedere ca CNH va trebui sa se descurce singura, 2010 fiind ultimul an in care vor mai fi acordate subventii, potrivit cerintelor Comisiei Europene. Anul acesta, Guvernul a acordat subventii de 245,6 milioane de lei Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.

Insolventa, o solutie

Guvernul a incercat sa gaseasca solutii in ceea ce priveste datoriile istorice, facand chiar si o notificare la Comisia Europeana in vederea stergerii acestora. Aceasta solutie nu a prins contur, iar Ministerul Economiei se gandeste la insolventa. "Cu datoriile CNH este practic aceeasi problema. Am fost deschis cu reprezentantii FMI spunandu-le ca nu vor exista resurse pentru plata datoriilor", a spus fostul ministru al economiei Adriean Videanu, in luna iulie. Potrivit declaratiilor acestuia, o solutie este intrarea in insolventa si valorificarea activelor care fac obiectul gajului. "Astfel, restul activelor pot intra in noua companie nationala", a afirmat fostul ministrul. Noua companie la care s-a referit este gigantul energetic Hidroenergetica. CNH nu va face parte din Hidroenegetica in prima faza, compania urmand sa fie integrata pe parcursul anului 2011, dupa ce va fi rezolvata problema datoriilor istorice. Cel putin asa intentioneaza Ministerul Economiei care, in acest moment, face eforturi pentru infiintarea celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica.

Termenul initial anuntat de Ministerul Economiei pentru infiintarea celor doua companii a fost 1 iulie. Acest termen a fost depasit din cauza unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei la sfarsitul lunii aprilie. Fara avizul Consiliului nu poate avea loc niciun fel de concentrare economica. Analiza era asteptata sa se finalizeze la sfarsitul lunii august, insa sindicatele din sectorul energetic si actionarii Fondului Proprietatea s-au opus infiintarii companiilor si astfel contestatiile depuse in justitie au blocat investigatiile. Pe langa faptul ca trebuie sa rezolve problemele din justitie, Ministerul Economiei trebuie sa vina cu noi notificari la Consiliul Concurentei. Acestea vor face obiectul unei noi analize din partea Consiliului Concurentei.

    * Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
    * Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

Mihai Tanasescu: In viitorul acord vom avea tinte trimestriale vizavi de eficientizarea acestor companii

"Problema reformei acestor companii este majora pentru Romania", a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-un interviu pentru HotNews.ro, facand referire la companiile monitorizate de FMI. "In mod cert aceasta problema va fi inclusa in urmatorul acord. O componenta importanta va fi legata de reforma structurala a intreprinderilor de stat. Pe parcursul celor 24 de luni cat va dura noul acord vom avea tinte trimestriale vizavi de eficientizarea acestor companii si la nivelul pierderilor, arieratelor, serviciilor publice pe care ele le fac astfel incat la finalul programului sa aiba un grad mai mare de eficienta decat in prezent. Aceasta reforma are in vedere chiar privatizarea unor companii sau chiar privatizarea partiala, imbunatatirea managementului, vom avea in vedere mai multe aspecte si cantitative dar in special axate pe calitatea modului in care sa crestem eficienta acestor companii", a precizat Mihai Tanasescu.

 • HotNews.ro a solicitat companiilor monitorizate de FMI sa prezinte situatia pierderilor si solutiile pe care le au in vedere pentru limitarea acestora.
 • Companiile monitorizate sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2876 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  CNH (Marţi, 26 octombrie 2010, 10:36)

  kalm [anonim]

  CNH cu actuala conducere si stil de munca va falimenta orice societate din Romania. Focuri de mina, o politica de personal falimentara, nepotisme, amestecul politicului in conducerea societatii, bani dati sindicatelor , firme capuse cu duiumul, folosirea materialelor si a fortei de munca in scop personal sunt doar cateva cauze.
  • +3 (3 voturi)    
   mult mai simplu!! (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:16)

   bula [anonim] i-a raspuns lui kalm

   tona de huila la gura minei e mai scumpa la Petrosani decat tona de carbune polonez la Deva. Clasa politica (si in special PSD) nu vrea inchiderea acestei activitati. Vesnic, CNH va produce pierderi si datoriile istorice li s-au mai sters de TREI ORI. Acum nu ne mai permite CE. Extractia de huila in RO NU ESTE VIABILA. In UK a inteles-o dna Thatcher cand a lichidat mineritul in Wales dupa 11 ani de greve. Au inteles-o si francezii in Lorraine. Noi nu vrem (democratia originala a lui Iliescu)!
   • 0 (0 voturi)    
    unii s-au razgandit (Marţi, 26 octombrie 2010, 16:19)

    John [anonim] i-a raspuns lui bula

    Englezii incep sa redeschida minele de carbune - stiu asta chiar de la un coleg din Anglia. Rentabilitatea unei exploatari minere depinde in primul rand de management iar atata timp cat politicul este implicat in conducerea unei companii, aceasta nu va fi niciodata rentabila. In cazul CNH se vede impactul pe care l-a avut tovarasul Iliescu prin unealta sa, Miron Cozma. Nu sunt deacord cu subventionarea nici unei activitati economice de catre stat dar nici nu cred ca Romania isi poate permita sa nu exploateze resursele minerale pe care le detine. Singura solutie este atragerea unui investitor cu know how-ul necesar mentinerii acestei activitati.
 • +15 (15 voturi)    
  datorii de 1 miliard de euro (Marţi, 26 octombrie 2010, 10:54)

  petrol [anonim]

  datoria respectiva este masura furtului pe seama companiei nationale a Huilei. Normal ca le-ar convenii sa stearga datoriile, ca le-ar fi mult mai usor sa fure inca un miliard. Nici o stergere, ori de cate ori vor ceva oricine sa le arate cu degetul 1 miliard de euro, "de acolo sa luati" din miliardul gaura.
 • +12 (12 voturi)    
  CNH Romania (Marţi, 26 octombrie 2010, 11:01)

  ovimano [utilizator]

  Cred ca cel mai bine ar fi sa mergeti pana la ei sa-i intrebati despre contractele cu furnizorii. Din aceste contracte curg foarte multi bani pe langa. Sunt sigur ca nici un "mare manager" din CNH nu stie cat plateste lunar la firma de salubritate sau la cei care le asigura service-ul la reteaua informatica. Incercati sa aflati si atunci o sa vedeti de ce au datorii(daca le mai putem spune asa).
  • +1 (1 vot)    
   o fi, n-o fi? (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:54)

   bula [anonim] i-a raspuns lui ovimano

   TU, daca ai face vreun contract cu CNH, l-ai face la preturi crestinesti, sttind ca nu se stie cand si daca vei fi platit? In afara de asta si daca n-ar avea niciun manager, tot ar fi in pierderi, caci cheltuielile de PRODUCTIE la mia de lei depasesc 1000 de lei.
 • +14 (14 voturi)    
  sa dispara (Marţi, 26 octombrie 2010, 11:04)

  Mircea [anonim]

  Compania asta a primit mai multi bani in decursul anilor decat multe spitale, institute de cercetare, universitati din tara. Este o gaura neagra sustinuta de guvernanti doar de frica unor noi evenimente nedorite si foarte probabil, un mod facil de spalare si furt de bani.

  As mai puncta si incapacitatea managerilor si ministrilor care s-au perindat de a gasi o solutie...daca s-a vrut vreodata sa se gaseasca o solutie pentru a pune compania pe picioare.

  Asa ca eu spun: sa dispara, ajunge cu risipa. Trebuie sa ne gandim la binele intregii tari, nu doar la interesele locale. Viitorul apartine oricum energiei eco.
  • +1 (1 vot)    
   sub PCR era independenta energetica (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:57)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   a RO, daca ne declara razboi Insulele Samoa sau Nauru sau Nepalul. SUntem deja in UE, cumparam huila de unde vrem fara risc de embargo (din partea Poloniei, de ex.). Acest monstru devorator de fonduri trebuie inchis, indiferent ce urla marxistii din PSD.
 • +5 (5 voturi)    
  oare nu gasim (Marţi, 26 octombrie 2010, 11:24)

  Io [anonim]

  vreun Mittal pentru CNH?
  Din partea mea putem s-o dam si pe gratis, numai sa dispara toate capusele din jur...
 • +3 (3 voturi)    
  DNA sa viziteze CNH (Marţi, 26 octombrie 2010, 11:32)

  Mihai [anonim]

  Sa fie luati la intrebari de catre DNA toti directorii care s-au perindat pe la conducerea acestei companii, cum se cumparau utilaje trecute defecte sau uzate inapoi ca noi fiind doar revopsite, au prime de zeci de milioane de euro, cumpara masini noi pentru tot felul de directorasi tot timpul, firmele politicienilor care mulg incontinuu societatile de stat cu complicitatea directorilor pusi pe clientela politica care adevenit un cancer al tarii.
  Dar probabil li se va sterge datoria si multe altele, sa nu uitam ca PDL in campania electorala cu masinile companiei a plimbat turistii electorali.
  Singura noastra scapare e ca inca FMI si UE ne mai trage de maneca, daca nu ar fi ei ne-ar scufunda politicienii de tot si ne-ar spune ca avem venituri nesimitite.
 • +3 (3 voturi)    
  lege de salarizare unica si in companiile de stat (Marţi, 26 octombrie 2010, 11:41)

  salariat la privat [anonim]

  1.taiati salariile si celor din companiile de stat,cu atat mai mult cu cat ca au datorii,au primit subventii de la stat si si-au dat salarii,prime si sporuri nesimtite, care in final degreveaza si bugetul de stat si cel de pensii.
  lor,ca masa de manevra,pt putere, kiki,pe motiv ca au contracte de munca individuale, nu li s-au redus salarile cu 25% incepand iulie 2010,ca celorlalti bugetari.
  2.trebuie o lege de salarizare unica si la regiile de stat.altfel,nu se pot tine in mana salariile babane care si le dau.
  luati ex.legea 57/1974, cu un raport 1/6, stabilea salariile pt cca 10 milioane de salariati,iar problema salariilor era tinuta in mana, in acea epoca:nu existau abuzuri salariale de genul celor de astazi.
 • +4 (4 voturi)    
  Eu am trait si crescut intr-un oras minier (Marţi, 26 octombrie 2010, 11:48)

  Omul care a trait si a vazut [anonim]

  Problema este mai complexa decat coruptie si nepotism.
  Eu am trait si crescut intr-un oras minier unde se extragea zacamant de cupru.
  Este o munca grea si nociva. Mi-au murit rude si vecini de silicoza. (boala la plaman cauzat de praful inhalat, si incet in ani te sufoci)
  Problema fundamentala al oricarei activitati miniere este calitatea implicit valoarea zacamantului. Daca zacamantul extras este e calitate buna si se extrage cu costuri relative mici e OK daca nu e o afacere in pierdere.
  Din cate stiu in europa nu exista mine profitabile si doar cateva operatiuni de suprafata sunt rentabile si astea doar in conditiile unor tehnologii de extractie ultramoderne!
  Noi nu avem nici zacaman si nici tehnologie (se lucreaz cu cea din anii 50) Asa ca companiile lucreaza in pierdere istoric! Inca de pe vremea lui ceasca!
  Si peste toate astea se suprapune coruptia si prostia si ai dezastrul perfect.

  Ar fi mult mai ieftin sa dea statul salarii comensatoare si sa inceapa sa importe doar ca sunt sigur ca si aici se vor gasii nite baieti destepti sa comisioneze fiecare gram de carbuni intrati in tzara.
  • +3 (3 voturi)    
   fara (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:17)

   Bazil [anonim] i-a raspuns lui Omul care a trait si a vazut

   Prietene, jumatate din pierdere ar fi pentru ceea ce spui tu, dar cealalta jumatate se gaseste sigur in niste buzunare suspect de umflate. Totul este sa se uite cine trebuie in acele buzunare.
 • +3 (3 voturi)    
  unde sunt grevistii? (Marţi, 26 octombrie 2010, 11:51)

  cristi [anonim]

  Si dup-aia angajatii companiei si bugetarii vor face greva pt ca le vor scadea salariile. Ce ma intriga pe mine cel mai mult: au curaj sa iasa in strada si sa arda seaguri, sa darame usile institutiilor, sa arunce cu caschete fiind constienti de incapacitatea guvernantilor de a conduce tara dar constienti in acelasi timpul de situatia dezastruoasa la care, managerii care conduc institutiile respective, le-au adus. Dar acestora nu le pot zice nimic, in Guvern poti sa dai cu bata ca e democratie dar in seful nu ca te da afara si daca mai baga si un stimulent, cu atat mai bine, chiar daca mai tarziu acel stimulent va insemna o taiere cu 50% a salariului Toti angajatii acestor institutii cunosc situatia dezastruoasa si faptul ca n-o sa mearga la nesfarsit treaba dar mai bine mai castiga un an-doi salariu decat sa fie dati afara.Si uite-asa o sa-i vezi si p-astia peste cativa ani, iarasi la Bucuresti la cersit.
  Eu le recomand sa lupte 100 de insi cu cativa manageri care-i fura cu adevarat, si pe ei si pe restul tarii, decat 10 000 cu o tara intreaga care mai mult ii injura decat sa-i compatimeasca.
 • +3 (3 voturi)    
  milogii tot milogi (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:00)

  flavius [anonim]

  din cate observ se vrea ca centrala nucleara de la cernavoda sa sustina tot falimentul companiilor din oltenia!intr0 asemenea asociere nui mai vad nici un viitor luminos cnc!!sa ne mai miram ca nu or sa mai fie investitori si cei care sant se vor retrage!pentru cnh un milion de euro nui nimic,stergeti datoriile si vor reaparea dupa craciun,2-3 sute de mil prime de porc si sorcova!!!pana la pasti recupereaza iar miliardu datorie ca se va scumpi carnea de miel!!!
 • +4 (4 voturi)    
  escrocii dracului! (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:06)

  Codruta N [utilizator]

  Au furat pana s-au umflat - iar acum vor ca sa le platim NOI furturile, prin cresterea pretului la curent!
  Sa le dea Dumnezeu sa-i apuce cate o diaree galopanta in public, ori de cate ori vor incerca sa treaca drept "persoane responsabile"!
 • +3 (3 voturi)    
  Poate o sa inteleaga (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:41)

  nicolae [anonim]

  Poate guvernantii vor intelege pana la sfarsit rolul si posibilitatile pe care le confera reorganizarea judiciara sau, dupa caz, insolventa, pentru salvarea a ceea ce este bun din aceste unitati de stat apasate de datorii pe care nu o sa le poata plati in veci de veci.
 • +2 (2 voturi)    
  salarii companii (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:37)

  Bugetaru [anonim]

  Verificati. In timp ce bugetarii fac greva foamei din cauza taierilor salariale, angajatii companiilor se lafaie in venituri nari. Ba chiar le-a fost majorate salariile. Ex: Termocentrala Turceni. Verificati ce venituri au angajatii.
  Sunt de acord cu solidaritatea chiar daca am fost afectat, dar solidaritatea sa fie la totii angajatii platiti de la bugetul statului intr-un fel sau altu.
 • +1 (1 vot)    
  CNH (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:16)

  G [anonim]

  Cel mai bine pentru companie ar fi sa se desfiinteze sistemul de pensii din Romania.Bani pensionarilor sa fie dati minerilor care ar putea sa se plimbe pana la Bucuresti.Eventual sa aduca niste Furadan pentru pensionari,iar fiecare miner sa administreze "doctoria"cu lingurita,pensionarilor!
 • +1 (1 vot)    
  solutia pt CNH (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:16)

  toto [anonim]

  Desfiintarea ei si inlocuirea energiei produsa pe baza de carbuni cu eoliana, care e mai ieftina, ecologica si produsa din proiecte private ce nu costa nimic statul. Era un articol cum ca proiectele de energie eoliana care vor fi gata in 2 ani, vor produce energie ce nu poate fi preluata in totalitate de reteaua nationala. Deci e simplu, sa renunte la energie obtinuta din carbuni si sa preia pe cea obtinuta din morile de vant.
 • -1 (1 vot)    
  Energie (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:28)

  Cetatean [anonim]

  Este nevoie de energie electrica si termica cand specialisti anunta seceta si incalzirea globala iar carbunele de huila este cel mai bun si trebuie valorificat , de ce sa nu se stearga datoriile la CNH cum sau sters la SNLO si Nuclearelectrica ca la CNH nu sau sters niciodata.Va seaca Dunarea energie pe baza hidro nu osa mai fie si atunci ceosa facem?
 • +1 (1 vot)    
  Rutatea unora (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:41)

  Tara [anonim]

  In toate tarile Huila este subventionata de stat (Spania,Cehia,Germania,China,India,SUA,Brazilia,Australia,Africa de Sud,Chile,Rusia,Ucraina,Polonia) dar acolo la CNH sau cheltuit bani cu deplasari in strainatate ale unor directori de la ministere.Condescu care are oameni infiltrati in ministere gorjeni dea lui sa spuna cate plecari a avut in strainatate dar la SNLO sau sters datoriile cu ajutorul lui Berceanu si ce carbune dau ei lignit slab si distrunge mediul inconjurator cu defrisarile in cariere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by