​Trei mine din Valea Jiului ar putea fi inchise, acesta fiind un prim pas in vederea reducerii pierderilor inregistrate de Compania Nationala a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la stat, a anuntat Mihai David, directorul general al Hidroelectrica. Cele trei mine care risca sa fie inchise sunt Petrila, Uricani si Paroseni. Celelalte patru care raman, Lonea, Livezeni, Vulcani si Lupeni, vor forma o societate care ar putea fi integrata in mamutul energetic Hidroenergetica.

In cazul in care nu le va prelua in structura sa, Hidroenergetica va lucra in parteneriat cu cele patru mine, achizitionand carbune pentru productia de energie. "Trebuie sa mentinem mineritul in Valea Jiului", a precizat Mihai David.

Cele patru mine ar putea ramane cu o datorie istorica de circa 700 de milioane de euro. In forma actuala, CNH inregistreaza o datorie istorica de peste 1 miliard de euro. Potrivit directorului Hidroelectrica, vor fi cautate solutii pentru stergerea datoriilor.

CNH este una dintre cele 10 companii monitorizate de FMI in vederea limitarii pierderilor. Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la stat, spera ca societatea sa fie inclusa intr-o noua structura organizatorica in cadrul SC Hidroelectrica SA, o companie valoroasa si profitabila. Aceasta este una dintre solutiile necesare prezentate de CNH la solicitarea HotNews.ro in vederea limitarii pierderilor. In opinia CNH, mai trebuie gasite solutii pentru stergerea datoriilor istorice care se ridica la peste 1 miliard de euro.CNH nu va face parte din Hidroenegetica in prima faza, compania urmand sa fie integrata pe parcursul anului 2011, dupa ce va fi rezolvata problema datoriilor istorice. Cel putin asa intentioneaza Ministerul Economiei care, in acest moment, face eforturi pentru infiintarea celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica.

* Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

* Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.