Ministerul Economiei a propus Guvernului sa nu mai prelungeasca facilitatile acordate consumatorilor industriali care achizitionau, pana acum, gaze naturale doar din productia interna. Potrivit Ministerului Economiei, acordarea in continuare a acestor facilitati ar determina cresterea preturilor la gazele consumate de populatie. Legea 332/2010 permitea producatorilor industriali cu statut de intreruptibil, in special producatori din industria chimica, sa achizitioneze gaze doar din productia interna pana la sfarsitul lui octombrie 2010. Producatorii din industria chimica inregistreaza datorii de 531 milioane de lei catre Romgaz, echivalentul consumului de gaz pe sase luni pentru aceasta categorie de consumatori.

  • Gazele din productia interna se comercializeaza la un pret de aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce pretul gazului din import ajunge pana la 380 dolari/1.000 mc. In structura amestecului de gaze naturale, cele din import pot depasi 20%. De exemplu, pentru luna noiembrie, a fost stabilita o pondere de 23,9% gaze din import, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. In lunile de vara, ponderea importurilor este mai redusa. In luna august, importul care a intrat în consum a reprezentat 6,39%.

"Dupa cum se stie, producatorii din industria chimica, dar si unele companii din domeniul energetic, au beneficiat pana la 31 octombrie a.c. de gaze naturale doar din productia interna, ceea ce inseamna costuri mult mai mici fata de factura la gaz platita de populatie si semnificativ mai mici fata de orice alt consumator eligibil din Romania. Masura a fost luata in mai 2009 si a expirat la 31 octombrie 2010", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

  • Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a propus Guvernului sa nu mai prelungeasca acest termen. Principalul motiv al acestei propuneri il constituie cresterea ponderii importului in cosul de gaze naturale destinat celorlalti consumatori, in special consumatorilor casnici. Acest lucru s-ar traduce prin majorarea preturilor de furnizare reglementata a gazelor naturale, vizand in special populatia, sustine Ministerul Economiei.

Cu alte cuvinte, daca ar continua livrarea catre unii agenti economici de gaze naturale doar din productia interna, ar trebui ca pretul la gaze naturale sa creasca semnificativ atat pentru populatie, cat si pentru orice alt consumator eligibil.

Datorii de 531 milioane de lei catre Romgaz

Reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca intre efectele negative pe care aceasta masura le-a produs, se numara majorarea componentei de import pe piata reglementata, ceea ce a condus la solicitarea furnizorilor de a majora preturile pentru consumatorii vizati, precum si aparitia unor dificultati in realizarea programului de inmagazinare pe componenta de gaze naturale din productia interna. In aceste conditii, a fost necesara suplinirea acestor cantitati cu gaze naturale din import, la costuri substantial mai mari.

"Incepand cu 2002, producatorii interni de ingrasaminte chimice au beneficiat de reduceri comerciale din partea Romgaz, inregistrand importante restante la plata gazelor naturale furnizate, astfel incat, la aceasta data, datoria reesalonata la plata atinge un nivel de 531 milioane lei, ceea ce reprezinta echivalentul consumului de gaz pe 6 luni pentru aceasta categorie de consumatori", mai sustine Ministerul Economiei.

Patronatele din industria chimica au organizat in luna octombrie actiuni de protest, solicitand prelungirea facilitatilor.

Consumatorul intreruptibil este cel care accepta intreruperea partiala sau totala a consumului de gaze in situatii exceptionale, ca masura de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaz natural la nivel national. Aceste situatii pot fi de exemplu in perioada de iarna cand temperaturile sunt extrem de scazute, iar cererea este foarte mare.

  • Cei care au optat pentru statutul de consumator intreruptibil au fost protejati printr-o masura potrivit careia au putut achizitiona gaze numai din productia interna, la preturi mult mai mici. In vara anului trecut, Guvernul a hotarat sa permita marilor consumatori sa poata achizitiona doar gaze din productia interna. Astfel, a fost eliminata obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern-import pentru consumatorii intreruptibili, pentru o perioada de sase luni. Parlamentarii au decis sa prelungeasca facilitatea acordata consumatorilor industriali cu inca un an, pana in octombrie 2010. Cei mai mari consumatori de gaze sunt cei din industria chimica. Printre consumatorii care au statut intreruptibil se afla Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti.

In sectorul industriei chimice, cantitatile de gaze furnizate au detinut o pondere de 36% in luna august.