Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Ministerul Economiei intentioneaza sa sprijine companiile aflate in subordinea lor cu ajutoare financiarecare depasesc echivalentul in lei a 600 de millioane de euro. Potrivit unui proiect de lege, ar putea fi acordate ajutoare de salvare si de restructurare companiilor aflate in dificultate. Banii sunt alocati din veniturile din privatizare si scopul lor este sa ajute societatile din subordinea celor doua institutii sa depaseasca efectele crizei mondiale.

  • In proiectul de lege nu sunt precizate societatile care ar putea beneficia de astfel de ajutoare. Insa nota de fundamentare a proiectului arata ca este vorba de societati importante. "In contextul economic actual, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri isi propune sa asigure unele masuri de  sprijin a unor agenti economici importanti aflati in portofoliul sau, care se constituie, in prima etapa, din acordarea unui ajutor de stat de salvare, care  poate fi transformat in ajutor de restructurare, sau direct in acordarea unui ajutor de stat de restructurare a agentilor economici. Planul de restructurare  trebuie sa descrie circumstantele care au condus la dificultatile intreprinderii, asigurand astfel o baza de evaluare pentru a vedea daca masurile propuse  sunt adecvate", precizeaza nota de fundamentare.

In contextul economic actual, sunt necesare masuri de sprijin a unor agenti economici eligibili aflati in portofoliul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care se pot constitui, intr-o prima etapa, din acordarea unui ajutor de salvare, care are ca scop sprijinirea societatilor pe termen scurt, de pana la 6 luni de la acordarea masurii de salvare. Masurile de sprijin financiar vor fi limitate doar pentru a oferi agentului economic posibilitatea depasirii crizei de lichiditati sau insolvabilitate tehnica

In cazul in care agentul economic nu restituie ajutorul de salvare acordat prin intermediul Ministerului Economiei in termen de maximum 6 luni de la autorizare, acesta urmeaza sa intocmeasca un plan de restructurare in vederea viabilizarii activitatii sale, sau sa treaca la implementarea procedurii de lichidare.

Ajutorul de restructurare face posibila sprijinirea unui agent economic in dificultate, pe baza unui plan fezabil, coerent si de perspectiva, urmarind restabilirea viabilitatii pe termen lung a acestuia, mai arata nota de fundamentare.

"Din punct de vedere socioeconomic, proiectul de act legislativ isi propune salvarea pe perioada de criza economica si financiara actuala a unor agenti economici aflati in portofoliul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si al AVAS care detin un portofoliu de contracte si se confrunta cu dificultati in preluarea unor credite pentru desfasurarea activitatii si care pot avea un grad ridicat de indatorare", mai aratanota de fundamentare

Principalele prevederi ale proiectului de lege

  • Sumele necesare acordarii sprijinului financiar reversibil prevazut la art.1 alin. (1) vor fi alocate din veniturile din privatizare inregistrate in contul  curent general al Trezoreriei Statului, la solicitarea AVAS si respectiv MECMA, in termen de 10 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a fiecarei  hotarari a Guvernului de alocare a sumelor, in conturi de disponibilitati distincte, deschise la Trezoreria Statului, pe numele AVAS si respectiv MECMA.
  • Bugetul cumulat al ambilor furnizori de ajutor de stat, AVAS si MECMA, pentru alocarea ajutoarelor de stat de salvare nu poate depasi echivalentul in lei a  maxim 110 milioane Euro, din care echivalentul in lei a maxim 30 milioane Euro pentru ajutorul de stat alocat pe schema de salvare si echivalentul in lei a  maxim 80 milioane Euro pentru ajutoare de salvare individuale.
  • Bugetul cumulat al ambilor furnizori de ajutor de stat, AVAS si MECMA, pentru alocarea ajutoarelor de stat de restructurare nu poate depasi echivalentul in  lei a maxim 600 milioane Euro, din care echivalentul in lei a maxim 180 milioane Euro pentru ajutorul de stat alocat pe schema de restructurare si  echivalentul in lei a maxim 420 milioane Euro pentru ajutoarele de stat de restructurare individuale.
  • Bugetul total alocat pentru masurile de ajutor de stat de restructurare include bugetul aferent ajutoarelor de stat de salvare care, nefiind recuperat in  termenul legal, se transforma in ajutoare de stat de restructurare.
  • Masurile de sprijin prevazute de prezenta ordonanta de urgenta vor fi acordate sub forma unor scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, cu  incadrarea in bugetele alocate, cu respectarea legislatiei nationale si comunitare in materie, dupa ce Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care  masurile de sprijin sunt declarate compatibile cu piata comuna.