Cifra de afaceri in industrie a crescut cu 10,8% in primele noua luni ale anului, sustinuta de avansul afacerilor din industria prelucratoare, si cu 17,4% in luna septembrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comenzile noi primite de companiile din industrie in perioada ianuarie-septembrie au fost cu 26% mai mari decat cele primite in perioada similara din 2009.

In perioada ianuarie-septembrie, avansul cu 10,8% al afacerilor din industrie s-a datorat cresterii cu 11,7% din industria prelucratoare, in vreme ce industria extractiva a scazut cu 7,3%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+17,6%), industria energetica (+16,3%), industria bunurilor intermediare (+13,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,3%). In industria bunurilor de uz curent afacerile au scazut cu 0,1%.

Valoarea comenzilor noi din industrie a urcat pe ansamblu cu 26,0%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor intermediare (+33,1%), industria bunurilor de capital (+28,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,2%) si industria bunurilor de uz curent (+1,1%).

Cifra de afaceri din industrie a avansat cu 17,4% in septembrie

In luna septembrie, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 17,4% comparativ cu luna anterioara, datorita cresterii din industria prelucratoare (+17,6%) si industria extractiva cu (+14,4%).

Pe marile grupe industriale, afacerile au avansat in industria bunurilor de capital (+52,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+14,4%), industria bunurilor intermediare (+13,1%) si industria bunurilor de uz curent (+2,8%). In acelasi timp, scaderi s-au inregistrat in sectorul industriei energetice (-0,3%).

Companiile din industrie au primit in septembrie comenzi cu o valoare cu 26,3% mai mare decat in luna anterioara. Cresteri ale valorii comenzilor s-au inregistrat in toate grupele industriale: industria bunurilor de capital (+33,0%), industria bunurilor intermediare (+24,4%), industria bunurilor de uz curent (+9,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,3%).

Industria prelucratoare a sustinut afacerile din industrie

Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 14,1%, in conditiile in care afacerile din industria prelucratoare au avansat cu 15,1%, iar cele din industria extractiva au scazut cu 8,2%.

In ceea ce priveste marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+23,9%), industria bunurilor intermediare (+19,8%), industria energetica (+6,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,6%) si industria bunurilor de uz curent (+1,2%).

Comenzile noi din industrie au urcat pe ansamblu cu 29,9% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, datorita cresterii valorii comenzilor din industria bunurilor intermediare (+35,0%), industria bunurilor de capital (+34,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+14,4%) si industria bunurilor de uz curent (+2,1%).