Productia industriala a crescut in septembrie cu 20,4% comparativ cu luna precedenta si cu 4,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In primele noua luni ale anului, productia industriala a fost cu 5,2% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Avansul productiei industriale cu 20,4% in luna septembrie s-a datorat cresterii industriei prelucratoare (25,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 4,1%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+70,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+20,3%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) si industria bunurilor intermediare (+7,8%). Industria energetica a scazut insa cu 4,1%.

Productia industriala a crescut cu 4,8% comparativ cu septembrie 2009

Comparativ cu septembrie 2009, productia industriala a avansat cu 4,8%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+6,0%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+1,8%), in vreme ce industria extractiva a scazut cu 8,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,4%), in industria bunurilor intermediare (+8,5%) si in industria bunurilor de capital (+8,3%). Scaderi au fost consemnate in industria energetica (-2,2%) si in industria bunurilor de uz curent (-1,5%).

Productia industriala a avansat cu 5,2% in primele noua luni ale anului

In perioada ianuarie-septembrie, productia industriala a fost cu 5,2% mai mare comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+9,4%) si de industria prelucratoare (+5,5%). In acelasi timp, industria extractiva a scazut cu 7,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+9,9%), in industria bunurilor de capital (+9,0%) si in industria energetica (+3,9%), in vreme ce industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 4,4%, respectiv cu 1,9%.