Comisia Europeana va amenda mai multe companii aeriene pentrru formarea unui cartel privind preturile in transportul aerian de marfuri, au declarat pentru Dow Jones Newswires trei persoane apropiate situatiei, noteaza The Wall Street Journal. Reuters arata ca amenda pe care ar putea sa o primeasca cei 13 transportatori vizati ar putea fi de 800 milioane de euro.​

Printre companiile sanctionate s-ar numara Air France-KLM, Cathay Pacific, Japan Airlines, Qantas si British Airways.

The Wall Street Journal arata ca acesta este un caz cu ramificatii la nivel mondial si mai multe tari din intreaga lume investigheaza aspecte legate de fixarea preturilor la transport aerian de marfa. In SUA, au fost sanctionate 18 companii, cu amenzi totale de peste 1,5 miliarde de dolari, pentru fixarea preturilor.

In Europa, CE poate aplica amenzi de pana la 10% din veniturile globale ale companiilor, insa sanctiunile tind sa fie mult mai mici si sa reflecte durata infractiunii si marimea pietei afectate. De asemenea, criza economica si faptul ca aceste companii au fost printre cele mai afectate ar putea determina autoritatile UE sa limiteze cuantumul amenzilor.

Unele companii, printre care British Airways si Cargolux, au pus bani deoparte pentru plata unei eventuale amenzi, in vreme ce Lufthansa nu se asteapta sa fie sanctionata deoarece a anuntat Comisia Europeana de existenta cartelului.

British Airways a anuntat in mai 2007 ca va constitui provizioane de 350 milioane de lire sterline pentru amenzi in SUA si UE, in vreme ce Air France KLM, care detine si operatorul olandez Martinair, a facut rezerve de 530 milioane de euro pentru plata unor amenzi.

Comisia Europeana a demarat aceasta investigatie in 2006, cu o serie de controale inopinate la sediile companiilor. Investigatia a vizat initial peste 20 de companii, iar sursele citate au aratat ca mai mult de zece companii vor fi amendate.

Autoritatea de concurenta din cadrul Uniunii Europene nu a dorit sa confirme aplicarea acestor sanctiuni. Se asteapta ca anuntul sa fie facut public marti dupa-amiaza, la Bruxelles.