Daunele brute platite de asiguratori din politele de raspundere civila auto obligatorie (RCA) au urcat cu 9% la peste 1,2 miliarde lei in primele trei trimestre din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele prezentate marti de UNSAR, organizatia care reprezinta interesele asiguratorilor care genereaza circa 95% din subscrierile pietei locale de asigurari. In aceste conditii, asiguratorii spun ca pe acest segment "se simte nevoia unei recalibrari a produsului, care sa cuprinda si o recalculare a preturilor".

"Frecventa daunei prezinta cel mai mare risc pentru piata asigurarilor auto, in conditiile in care acest indicator inregistreaza, in Romania, un nivel semnificativ mai ridicat, comparativ cu alte state europene. In prima parte a acestui an, pretul mediu la RCA s-a situat in jurul valorii de 110 de euro, pentru autoturismele cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc, valoare insuficienta in conditiile unei frecvente a daunei atat de ridicata si a aparitiei unor cereri de despagubiri de dimensiuni din ce in ce mai mari, mai ales pentru daune nonpatrimoniale", a declarat directorul general al UNSAR, Florentina Almajanu.

  • Nivelul daunelor brute platite, aproape egal cu cel al primelor brute subscrise pe segmentul Casco in primele noua luni din 2010

In primele trei trimestre ale acestui an, asiguratorii membri UNSAR au subscris prime brute de 4,9 miliarde lei, in scadere nominala cu 7,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cea mai afectata clasa de asigurari, conform datelor organizatiei, este cea a asigurarilor de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (clasa III), care cuprinde produsele auto facultative Casco. Subscrierile aferente acestei clase au inregistrat, in primele trei trimestre din acest an, o scadere nominala cu aproape 24%, de la 2,5 miliarde lei, in septembrie 2009, la 1,9 miliarde lei, in septembrie 2010. Datele uniunii mai arata ca asigurarile Casco si RCA au adus aproape 80% din subscrierile segmentului de asigurari generale in primele trei trimestre ale acestui an.

"Subscrierile companiilor de asigurari generale sunt dependente de aceste tipuri de asigurari, ceea ce a condus la o schimbare a strategiilor de vanzare si de subscriere, mai ales in conditiile in care volumul despagubirilor platite este in crestere. Pe segmentul Casco, de exemplu, nivelul daunelor brute platite a fost aproape egal cu cel al primelor brute subscrise. Iar daca adaugam si rezervele constituite pentru daune avizate si neavizate, atunci imaginea acestui segment de piata este din ce in ce mai sumbra", sustine Florentina Almajanu.

  • Valoarea primelor brute subscrise din asigurari de viata a crescut cu peste 4% in primele noua luni

Datele remise UNSAR mai arata ca in primele trei trimestre ale acestui an, asiguratorii au subscris in total (atat din asigurari generale cat si de viata) prime brute de 5,9 miliarde lei, in scadere nominala cu 5,7% fata de rezultatele inregistrate la sfarsitul lunii septembrie din 2009.

Astfel, din asigurari de viata, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu peste 4% comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2009, de la un nivel de aproape 990 milioane lei, la peste un miliard de lei. "Aceasta evolutie a fost sustinuta de cresterea nominala de peste 43% inregistrata pe clasa asigurarilor de viata si anuitatilor legate de fonduri de investitii", se mai arata in comunicatul uniunii.

UNSAR este o organizatie profesionala a companiilor de asigurare, care in prezent reuneste 23 de membri, care genereaza aproximativ 95% din subscrierile totale ale industriei locale de asigurari.