Infiintarea celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, va afecta in mod negativ capacitatea sectorului de energie de a atrage finantari, precum si functionalitatea pietei de energie, se arata intr-un memorandum al Bancii Mondiale. Potrivit acestuia, Banca Mondiala nu sprijina restructurarea propusa de Guvern pentru producerea de energie deoarece va supune Romania unui risc major de securitate a furnizarii si va slabi Hidroelectrica din punct de vedere financiar. Banca Mondiala mai crede ca situatia financiara a Hidroelectrica ar fi mult mai buna daca ar incheia contracte bilaterale cotate pe piata si ar vinde energia prin bursa OPCOM. Potrivit Bancii Mondiale, neindeplinirea obiectivelor financiare la Hidroelectrica a fost cauzata de practicile Guvernului si companiei de a vinde energie sub pretul pietei.

"Observam faptul ca eficienta financiara a Hidroelectrica s-a deteriorat in 2009 (...)Alt factor care contribuie la rezultatele financiare nesatisfacatoare a reprezentat achizitia de energie de catre Hidroelectrica pentru a acoperi deficitul de productie a energiei hidro. Se pare ca unele achizitii au fost facute la preturi care depasesc preturile pietei, pentru a oferi sprijin financiar producatorilor de energie termo. Suntem ingrijorati de neconformitatile si deteriorarea eficientei financiare a Hidroelectrica", precizeaza memorandumul.

NOTA In activitatea sa comerciala, Hidroelectrica nu se ocupa doar de vanzarea energiei ieftine, ci si de cumpararea energiei scumpe. Compania nu vinde energie hidro pura prin contractele bilateriale, ci formeaza un mix cu energie termo (n.red. cea mai scumpa energie). La o cantitate de 22 Twh vanduta intr-un an, 19 Twh reprezinta energie hidro, iar restul termo. Formand acest mix de energie, Hidroelectrica contribuie la finantarea termocentralelor. Fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a obligat Hidroelectrica, în 2008, să cumpere, pentru o perioadă de zece ani, electricitate scumpă de la termocentrala Paroşeni. Preturile variaza intre 179 si 230 de lei/ Mwh, iar cantitatea cuprinsa in contract este de 1 Twh anual. Hidroelectrica a incheiat un astfel de contract dupa o nota semnata pe 15 iulie 2008 de Vosganian. In acest fel, Hidroelectrica a ajutat termocentrala sa obtina bani pentru finantarea investitiilor de mediu. Insa, un contract asemanator, tot pe 10 ani, a fost incheiat si cu Electrocentrale Deva. Acest contract a fost incheiat sub mandatul lui Adriean Videanu.

  • Acest memorandum a fost realizat in iulie, in cadrul unei misiuni a Bancii Mondiale de a sprijini implementarea unui proiect de reabilitare a hidrocentralei  Lotru. Pentru finatarea proiectului, Banca Mondiala a acordat un credit de 66 milioane de euro, contractul fiind semnat in 2007.

Suplimentar, propunerea ridica ingrijorari macroeconomice. Cel mai probabil va descuraja investitiile private intr-o perioada in care acestea sunt necesare. Prin incetinirea restructurarii necesare a sectorului energiei, implementarea propunerii ar putea contribui la intarzierea si slabirea procesului de recuperare economica.

Banca Mondiala

Implementarea generala a proiectului Lotru este satisfacatoare, considera Banca Mondiala, insa aceasta se declara nemultumita de modul in care Hidroelectrica a indeplinit o clauza restrictiva din raportul intre active si pasive. "Subiectul cheie sectorial ce afecteaza Hidroelectrica este restructurarea propusa de Guvern a productiei de energie in companiile cu capital de stat si exploatarile miniere de lignit/carbune, printre care se afla si Hidroelectrica. Eficienta financiara a Hidroelectrica ar fi fost mult mai puternica (fara nicio indoiala privind indeplinirea caluzelor restrictive financiare) daca Guvernul si Hidroelectrica ar fi aplicat contracte bilaterale la pretul pietei si/sau sa vanda la OPCOM si daca ANRE ar fi stabilit ratele Hidroelectrica pentru piata reglementata sa reflecte mai bine valoarea energiei de varf a Hidroelectrica. Totusi, aceste practici de contractare si de stabilire a pretului nu au subminat puterea Hidroelectrica de a implementa proiectul sau ca si companie in derulare", mai precizeaza memorandumul Bancii Mondiale.

Concluziile Bancii Mondiale privind infiintarea companiilor energetice: Planul este riscant

  • Guvernul are intentia sa consolideze companiile cu capital de stat de producere a energiei si exploatarile miniere de lignit/carbune in doua companii integrate de producere a energiei si mine, Electra si Hidroenergetica. Daca planul actual este implementat, Hidroelectrica -viitoarea Hidroenergetica- va prelua prin fuziune cateva companii termo si va transfera aproximativ un sfert din capacitatea hidro, inclusiv Lotru, catre noul producator din surse termo/nucleare/Hidro-Electra.
  • Restructurarea propusa, daca va fi implementata, va slabi Hidroelectrica din punct de vedere financiar, avand in vedere ca aceasta va renunta la proiecte care inseamna costuri scazute (inclusiv proiectul Lotru), in schimbul unor centrale care care presupun costuri mai mari.
  • Planul este riscant (punctul de vedere al Bancii Mondiale) si, printre altele, in afara de faptul ca atrage riscuri in functionarea pietei de energie si in securitatea alimentarii cu energie, pune presiune asupra starii financiare a Hidroelectrica si transfera proiectul Lotru catre o entitate care e putin probabil sa indeplineasca obligatiile financiare impuse de imprumutul Lotru.
  • Actualul plan, in viziunea Bancii, nu raspunde in mod adecvat mangementului, guvernarii corporatiei si provocarilor de investitie pe care le intampina sectorul de energie a Romaniei. Implementarea propunerii va supune Romania unui risc major de securitate a furnizarii.'
  • Suplimentar, propunerea ridica ingrijorari macroeconomice. Cel mai probabil va descuraja investitiile private intr-o perioada in care acestea sunt necesare. Prin incetinirea restructurarii necesare a sectorului energiei, implementarea propunerii ar putea contribui la intarzierea si slabirea procesului de recuperare economica.
  • Propunerile de restructurare a sectorului energetic din Romania pun in pericol piata de energie a Romaniei si, ca una dintre consecinte, pun in pericol OPCOM ca operator de tranzactii de energie transparente.

Banca Mondiala despre Hidroelectrica: Neindeplinirea obiectivelor financiare a fost cauzata de practicile Guvernului de a vinde energie sub pretul pietei

  • Hidroelectrica nu a indeplinit clauzele restrictive din raportul de active si pasive in 2009, spune Banca Mondiala. Declaratiile financiare ale Hidroelectrica pentru anul incheiat la 31 decembrie 2009, intocmite in conformitate cu IRFS, au fost auditate de catre KPMG Romania, o firma autorizata de auditare. Auditorii au prezentat o parere de audit calificata cu exceptii financiare la imprumuturile ING si IBRD. Neindeplinirea prevederilor imprumutului  IBRD este substantiala, deoarece raportul intre active si pasive obtinut la sfarsitul anului 2009 a fost de doar 0,43 in opozitie cu minimul de 1,2. Cum aceasta opozitie nu reprezinta o amenintare pentru finalizarea proiectului, neindeplinirea este mai mare decat cea de la sfarsitul anului 2008, iar impreuna cu declaratia de venit comparativa si datele din bilant reflecta o deteriorare in pozitia financiara generala a Hidroelectrica.
  • Aceste subiecte rezulta din incapacitatea Hidroelectrica de a indeplini cateva prevederi financiare in 2007 si 2008. Practicile de contractare ale Hidroelectrica au contribuit la perceptia despre lipsa transparentei adecvate si la eficienta financiara nesatisfacatoare a Hidroelectrica, incluzand neindeplinirea raportului de active si pasive in 2007-2009 si cel mai probabil din nou si in 2010.
  • Neindeplinirea continua cu obiective financiare agreate este cauzata de catre practicile Guvernului/Hidroelectrica de contractare a energiei pentru Hidroelectrica, vanzand energie sub preturile pietei, practici care au continuat ani la rand.
  • Guvernul si Hidroelectrica au continuat cu aceste practici de contractare fara sa tina cont de comentariile Bancii Mondiale, in loc sa ia masuri pentru conformarea la obiectivele financiare agreate.
  • Banca a incurajat Hidroelectrica sa utilizeze OPCOM de cand s-a lansat in 2005, sa limiteze raportul contractelor de vanzare pe termen lung la productia de energie din hidrocentralele sale.
  • Hidroelectrica nu a vandut energie la OPCOM in 2009. Din nou in 2009, Hidroelectrica a vandut energia produsa la un pret mediu sub pretul PZU si a contractelor bilateriale licitate-centralizat in OPCOM. Practicile de contractare ale Hidroelectrica au dus, in special in momentele cu disponibilitate hidro scazuta, la vanzarea energiei hidro mult sub normele de piata si mult sub normele la care a trebuit sa cumpere de la producatorii termo, pentru a compensa deficitul de energie hidro. Volumul acestor achizitii de back-up a crescut din 2007, iar pretul mediu al achizitiilor a crescut chiar mai mult-sugerand faptul ca Hidroelectrica este in continuare folosita de Guvern pentru a oferi sprijin financiar pentru producatorii de energie termo.