Piata asigurarilor in Europa s-a caracterizat prin stabilitate in 2009, valoarea primelor brute subscrise de asiguratori depasind 1,05 trilioane euro, in crestere cu 2,9% la o rata constanta a cursului comparabila cu 2008, conform raportului prezentat miercuri de Federatia asiguratorilor si reasiguratorilor europeni (CEA). Romania este indicata drept una din tarile cu cel mai scazut consum de asigurari de viata pe cap de locuitor din Europa, romanii cheltuind in medie pe asigurari de viata circa 11 euro, anul trecut. Cifrele pentru Romania incluse in raport au fost furnizate de Uniunea asiguratorilor (UNSAR) si reprezinta aproximativ 70% din valoarea totala a pietei locale.

Asiguratorii din Europa au subscris in 2009 din activitatea de asigurari de viata prime brute de circa 647 miliarde euro. Pe segmentul de asigurari generale, datele stranse de federatia europeana arata ca valoarea primelor brute subscrise a scazut la 409 miliarde euro, fata de o valoare de 417 miliarde euro in 2008.

Federatia strange date reprezentative la nivelul a 33 de tari din Europa. Datele pentru Romania reprezinta circa 70% din nivelul total al pietei. Raportul prezinta si informatii privind densitatea asigurarilor in tarile analizate (respectiv raportul dintre valoarea primelor brute subscrise din asigurari de viata si numarul populatiei). Astfel, europenii din cele 33 de tari au cheltuit in medie pe polite de asigurari circa 1.791 euro in 2009, valoare din care circa 1.097 euro reprezinta cheltuieli cu asigurarile de viata.

Romania este indicata drept una din tarile cu cel mai mic nivel de polite de asigurari de viata pe cap de locuitor, romanii cheltuind in medie pe asigurari de viata circa 11 euro, anul trecut.