Proiectul de ordonanta privind aplicarea unui program National de Dezvoltare a Infrastructurii a fost publicat in Monitorul Oficial. "Cel mai mare program de investitii in infrastructura edilitara, in infrastructura publica din Romania ultimilor 20 de ani", dupa cum spune ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. Programul se refera la investitii in infrastructura de interes local in valoare de 4 miliarde de euro pe componentele gestionate de Ministerul Dezvoltarii si de aproape un miliard de euro pe componentele gestionate de Ministerul Mediului. Desi programul se va desfasura in perioada 2011-2015, platile catre constructori vor fi facute abia din 2013. Pana atunci, executantul va trebui sa asigure din surse proprii costul lucrarilor.

  • Cititi in text punctele de vedere ale Ministerului Dezvoltarii, dar si ale constructorilor, legate de modul in care se vor finanta proiectele de infrastructura.

"In ceea ce priveste finantarea proiectelor, proiectele incep sa se deruleze din 2011 si urmeaza sa finalizeze lucrarile in 2015, lucrarile de constructie. Plata proiectelor se deruleaza pe intervalul 2011-2020. Finantarea proiectelor se asigura din sume alocate anual, cu aceasta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite", a declarat Elena Udrea la finalul sedintei de Guvern in care a fost aprobat actul normativ. Initial, acesta a fost promovat ca proiect de Lege, insa a devenit Ordonanta de Urgenta.

Cum se vor derula, in fapt, lucrarile:

* Constructorii vor contracta lucrarile si le vor incepe din fonduri proprii sau din imprumuturi bancare garantate de stat

* Incepind din 2013, autoritatea contractanta va incepe sa achite contravaloarea acestor lucrari pe masura ce sunt finalizate

Explicatia Ministerului Dezvoltarii: Sunt multe investitii care nu suporta amanare, insa nu avem fonduri pentru a le finanta. Abia din 2013 vom putea face primele plati

Creditele angajate de executanti vor avea garantie guvernamentala. Totodata, vor exista credite bugetare aprobate anual in functie de care ordonatorii de credite au obligatia de a intocmi si actualiza, impreuna cu prestatorii, executantii si furnizorii, graficele de executie/livrare, atat fizice cat si valorice

Ministerul Dezvoltarii

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, exista o serie de investitii care nu mai suporta amanare, insa in acest moment nu exista resurse bugetare suficiente pentru a le finanta. Acesta este motivul pentru care primele plati vor fi facute abia din 2013 pentru lucrari care incep in 2011.

"Analizand raportul dintre situatia infrastructurii edilitare si de transport de pe teritoriul Romaniei si capabilitatile financiare ale tarii in acest moment, coroborate cu obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare in ceea ce priveste standardele de mediu, s-a ajuns la concluzia ca exista o serie de investitii care nu pot fi amanate chiar daca in acest moment nu exista resurse bugetare pentru acestea. Proiectiile economice pentru anii urmatoari, au relevat faptul ca in anul 2013 se vor putea face primele plati pentru acest program", potrivit unei informatii transmise de Ministerul Dezvoltarii la solicitarea HotNews.ro.

Constructorii vor primi garantii guvernamentale

Avand in vedere ca aceste credite vor fi contractate de catre executantii/prestatorii/furnizorii acestor lucrari, adica operatori economici, acestia isi vor putea negocia imprumutul in conditii avantajoase atat pentru ei, cat si pentru statul roman, valorificand toate atuurile pe care le au ca si companie

Ministerul Dezvoltarii

Intrebati ce asigurari vor primi constructorii ca isi vor primi sumele cuvenite, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au raspuns vor fi date garantii guvernamentale. De asemenea, vor exista si credite bugetare aprobate anual. "Creditele angajate de executanti vor avea garantie guvernamentala. Totodata, vor exista credite bugetare aprobate anual in functie de care ordonatorii de credite au obligatia de a intocmi si actualiza, impreuna cu prestatorii, executantii si furnizorii, graficele de executie/livrare, atat fizice cat si valorice".

In ceea ce priveste dobanzile la credite care ar putea incarca nota de plata a statului si mai mult, Ministerul Dezvoltarii a explicat ca executantii isi vor putea negocia imprumuturile in conditii avantajoase, pe motiv ca sunt operatori economici si isi vor putea valorifica atuurile pe care le au ca si companii. "Orice forma de imprumut presupune o dobanda. Avand in vedere ca aceste credite vor fi contractate de catre executantii/prestatorii/furnizorii acestor lucrari, adica operatori economici, acestia isi vor putea negocia imprumutul in conditii avantajoase atat pentru ei, cat si pentru statul roman, valorificand toate atuurile pe care le au ca si companie".

De asemenea, Ministerul Dezvoltarii exclude posibilitatea acumularii de noi arierate in cazul in care nu vor fi onorate platile catre constructori. "Strategia fiscala pentru perioada 2011- 2013 prevede masuri de natura sa previna acumularea de noi arierate".

In acest moment se lucreaza la normele de implementare ale programului, a mai precizat Ministerul Dezvoltarii. "Asa cum s-a anuntat odata cu aprobarea programului, se vor finanta atat lucrari noi cat si lucrari deja demarate. Unul dintre motivele principale pentru care acest program de investitii a fost creat a fost acela de a nu pierde proiecte intocmite si declarate eligibile, dar care au ramas fara finantare in urma numarului mare de cereri venite in cadrul POR (Axa 2) si PNDR (Masura 322)".

Asociatia Antreprenorilor de Constructii: Programul nu are sanse prea mari de izbanda

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, considera ca programul nu are "sanse prea mari de izbanda". Din punctul sau de vedere, dupa trei ani de criza, firmele de constructii sunt prea slabite pentru a putea obtine credite bancare. "Firmele nu vor avea posibilitatea sa convinga bancile. Sa vedem cum va reactiona sectorul bancar dupa demararea programului", a spus Plosceanu. Acesta sustine ca ar trebui gasita o alta solutie de finantare, precum parteneriatul public-privat.

Potrivit proiectului de act normativ, programul cuprinde 3 subprograme gestionate de Ministerul Dezvoltarii in valoare de 17,2 miliarde de lei:

  • 8,6 miliarde de lei pentru reabilitarea, modernizarea a 10.000 km de drumuri judetene si de interes local
  • 5,6 miliarde de lei pentru modernizarea satului romanesc-  Imbunatatirea calitatii vietii pentru populatia rurala
  • 3 miliarde de lei pentru realizarea retelelor de canalizare si statii de epurare a apelor uzate; Realizarea retelelor de alimentare cu apa a localitatilor

De asemenea, mai exista doua componente gestionate de Ministerul Mediului in valoare de 3,7 miliarde de lei din care:

  • 1,3 miliarde de lei pentru conformarea cu aquis-ul comunitar de mediu, in ce priveste realizarea sistemelor integrate de alimentare cu apa si canalizare -  epurare ape menajere, asigurarea alimentarii cu apa la standarde europene, extinderea si / sau modernizarea retelelor de distributie a apei si a retelelor de canalizare - epurare ape uzate menajere
  • 2,4 miliarde de lei pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor, punerea in siguranta a barajelor cu rol de atenuare a viiturilor si asigurare surse de apa si reabilitarea si protectia zonei costiere

Udrea: Nu se cuvine a specula ca este un program dedicat localitatilor conduse de primari PDL

Elena Udrea a afirmat ca directivele europene obliga Romania ca "pana in 2015 si 2018 sa avem apa, canal, statie de epurare in toate localitatile". "Avand in vedere numarul mare de localitati care vor beneficia de investitii prin acest program nu se cuvine a specula ca este un program dedicat localitatilor conduse de primari PDL (...)De aceea, cred ca speculatia care a inceput sa fie facuta este lipsita de argumente cata vreme vom reusi, cu acest program, sa rezolvam problemele de infrastructura din toate localitatile din tara noastra", a tinut sa precizeze Elena Udrea. Potrivit acesteia, este vorba de lucrari in 1.500 de localitati in care se va realiza infrastructura de apa, canal, statii de epurare, si aproximativ 800 localitati in care se va realiza si "infrastructura sociala".

In ceea ce priveste lucrarile de mediu, ministrul Laszlo Borbely a spus exista un program multianual la Ministerul Mediului, "prin care si acum avem angajate plati de 2,9 miliarde de lei din anul 2007, in cadrul acestui program multianual, din care am putut plati pana acum 600 de milioane de lei".

Pentru prevenirea inundatiilor, Ministerul Mediului a alocat in acest an 860 de milioane de euro, "dar vom avea in completare in urmatorii ani, evident si din Fondul de Mediu, vom aloca circa 600 de milioane de euro din aceasta sursa, care va fi platibila din 2013, pana atunci fiind asumata de constructorii care vin".