Cum pot lasa Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Mediului viitoarelor guvernari o nota de plata de 5 miliarde de euro

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 29 noiembrie 2010, 16:53 Economie | Companii


Proiectul de ordonanta privind aplicarea unui program National de Dezvoltare a Infrastructurii a fost publicat in Monitorul Oficial. "Cel mai mare program de  investitii in infrastructura edilitara, in infrastructura publica din Romania ultimilor 20 de ani", dupa cum spune ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. Programul se refera la investitii in infrastructura de interes local in valoare de 4 miliarde de euro pe componentele gestionate de Ministerul Dezvoltarii si  de aproape un miliard de euro pe componentele gestionate de Ministerul Mediului. Desi programul se va desfasura in perioada 2011-2015, platile catre constructori vor fi facute abia din 2013. Pana atunci, executantul va trebui sa asigure din surse proprii costul lucrarilor.

 • Cititi in text punctele de vedere ale Ministerului Dezvoltarii, dar si ale constructorilor, legate de modul in care se vor finanta proiectele de infrastructura.

"In ceea ce priveste finantarea proiectelor, proiectele incep sa se deruleze din 2011 si urmeaza sa finalizeze lucrarile in 2015, lucrarile de constructie.  Plata proiectelor se deruleaza pe intervalul 2011-2020. Finantarea proiectelor se asigura din sume alocate anual, cu aceasta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite", a declarat Elena Udrea la  finalul sedintei de Guvern in care a fost aprobat actul normativ. Initial, acesta a fost promovat ca proiect de Lege, insa a devenit Ordonanta de Urgenta.


Cum se vor derula, in fapt, lucrarile:

    * Constructorii vor contracta lucrarile si le vor incepe din fonduri proprii sau din imprumuturi bancare garantate de stat
    * Incepind din 2013, autoritatea contractanta va incepe sa achite contravaloarea acestor lucrari pe masura ce sunt finalizate


Explicatia Ministerului Dezvoltarii: Sunt multe investitii care nu suporta amanare, insa nu avem fonduri pentru a le finanta. Abia din 2013 vom putea face primele plati

 
Creditele angajate de executanti vor avea garantie guvernamentala. Totodata, vor  exista credite bugetare aprobate anual in functie de care ordonatorii de credite au obligatia de a intocmi si actualiza, impreuna cu prestatorii, executantii  si furnizorii, graficele de executie/livrare, atat fizice cat si valorice
 
 
Ministerul Dezvoltarii
Potrivit Ministerului Dezvoltarii, exista o serie de investitii care nu mai suporta amanare, insa in acest moment nu exista resurse bugetare suficiente pentru a le finanta. Acesta este motivul pentru care primele plati vor fi facute abia din 2013 pentru lucrari care incep in 2011.

    "Analizand raportul dintre situatia infrastructurii edilitare si de transport de pe teritoriul Romaniei si capabilitatile financiare ale tarii in acest moment, coroborate cu obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare in ceea ce priveste standardele de mediu, s-a ajuns la concluzia ca exista o serie de investitii care nu pot fi amanate chiar daca in acest moment nu exista resurse bugetare pentru acestea. Proiectiile economice pentru anii urmatoari, au relevat faptul ca in anul 2013 se vor putea face primele plati pentru acest program", potrivit unei informatii transmise de Ministerul Dezvoltarii la  solicitarea HotNews.ro.

Constructorii vor primi garantii guvernamentale

 
Avand in vedere ca aceste credite vor fi contractate de catre executantii/prestatorii/furnizorii acestor lucrari, adica operatori economici, acestia isi vor putea negocia imprumutul in conditii avantajoase atat pentru ei, cat si pentru statul roman, valorificand toate atuurile pe care le au ca si companie
 
 
Ministerul Dezvoltarii
    Intrebati ce asigurari vor primi constructorii ca isi vor primi sumele cuvenite, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au raspuns vor fi date garantii guvernamentale. De asemenea, vor exista si credite bugetare aprobate anual. "Creditele angajate de executanti vor avea garantie guvernamentala. Totodata, vor exista credite bugetare aprobate anual in functie de care ordonatorii de credite au obligatia de a intocmi si actualiza, impreuna cu prestatorii, executantii si furnizorii, graficele de executie/livrare, atat fizice cat si valorice".

    In ceea ce priveste dobanzile la credite care ar putea incarca nota de plata a statului si mai mult, Ministerul Dezvoltarii a explicat ca executantii isi vor putea negocia imprumuturile in conditii avantajoase, pe motiv ca sunt operatori economici si isi vor putea valorifica atuurile pe care le au ca si companii. "Orice forma de imprumut presupune o dobanda. Avand in vedere ca aceste credite vor fi contractate de catre executantii/prestatorii/furnizorii acestor lucrari, adica operatori economici, acestia isi vor putea negocia imprumutul in conditii avantajoase atat pentru ei, cat si pentru statul roman, valorificand toate atuurile pe care le au ca si companie".

    De asemenea, Ministerul Dezvoltarii exclude posibilitatea acumularii de noi arierate in cazul in care nu vor fi onorate platile catre constructori. "Strategia fiscala pentru perioada 2011- 2013 prevede masuri de natura sa previna acumularea de noi arierate".

    In acest moment se lucreaza la normele de implementare ale programului, a mai precizat Ministerul Dezvoltarii. "Asa cum s-a anuntat odata cu aprobarea  programului, se vor finanta atat lucrari noi cat si lucrari deja demarate. Unul dintre motivele principale pentru care acest program de investitii a fost creat a fost acela de a nu pierde proiecte intocmite si declarate eligibile, dar care au ramas fara finantare in urma numarului mare de cereri venite in cadrul POR (Axa 2) si PNDR (Masura 322)".

Asociatia Antreprenorilor de Constructii: Programul nu are sanse prea mari de izbanda

    Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, considera ca programul nu are "sanse prea mari de izbanda". Din punctul sau de vedere, dupa trei ani de criza, firmele de constructii sunt prea slabite pentru a putea obtine credite bancare. "Firmele nu vor avea posibilitatea sa convinga bancile. Sa vedem cum va reactiona sectorul bancar dupa demararea programului", a spus Plosceanu. Acesta sustine ca ar trebui gasita o alta solutie de finantare, precum parteneriatul public-privat.

Potrivit proiectului de act normativ, programul cuprinde 3 subprograme gestionate de Ministerul Dezvoltarii in valoare de 17,2 miliarde de lei:

 • 8,6 miliarde de lei pentru reabilitarea, modernizarea a 10.000 km de drumuri judetene si de interes local
 • 5,6 miliarde de lei pentru modernizarea satului romanesc-  Imbunatatirea calitatii vietii pentru populatia rurala
 • 3 miliarde de lei pentru realizarea retelelor de canalizare si statii de epurare a apelor uzate; Realizarea retelelor de alimentare cu apa a localitatilor

De asemenea, mai exista doua componente gestionate de Ministerul Mediului in valoare de 3,7 miliarde de lei din care:

 • 1,3 miliarde de lei pentru conformarea cu aquis-ul comunitar de mediu, in ce priveste realizarea sistemelor integrate de alimentare cu apa si canalizare -  epurare ape menajere, asigurarea alimentarii cu apa la standarde europene, extinderea si / sau modernizarea retelelor de distributie a apei si a retelelor de canalizare - epurare ape uzate menajere
 • 2,4 miliarde de lei pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor, punerea in siguranta a barajelor cu rol de atenuare a viiturilor si asigurare surse de apa si reabilitarea si protectia zonei costiere

Udrea: Nu se cuvine a specula ca este un program dedicat localitatilor conduse de primari PDL

    Elena Udrea a afirmat ca directivele europene obliga Romania ca "pana in 2015 si 2018 sa avem apa, canal, statie de epurare in toate localitatile". "Avand in vedere numarul mare de localitati care vor beneficia de investitii prin acest program nu se cuvine a specula ca este un program dedicat localitatilor conduse  de primari PDL (...)De aceea, cred ca speculatia care a inceput sa fie facuta este lipsita de argumente cata vreme vom reusi, cu acest program, sa rezolvam problemele de infrastructura din toate localitatile din tara noastra", a tinut sa precizeze Elena Udrea. Potrivit acesteia, este vorba de lucrari in 1.500 de localitati in care se va realiza infrastructura de apa, canal, statii de epurare, si aproximativ 800 localitati in care se va realiza si "infrastructura sociala".

    In ceea ce priveste lucrarile de mediu, ministrul Laszlo Borbely a spus exista un program multianual la Ministerul Mediului, "prin care si acum avem angajate plati de 2,9 miliarde de lei din anul 2007, in cadrul acestui program multianual, din care am putut plati pana acum 600 de milioane de lei".

    Pentru prevenirea inundatiilor, Ministerul Mediului a alocat in acest an 860 de milioane de euro, "dar vom avea in completare in urmatorii ani, evident si din Fondul de Mediu, vom aloca circa 600 de milioane de euro din aceasta sursa, care va fi platibila din 2013, pana atunci fiind asumata de constructorii care vin".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2478 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  e simplu (Luni, 29 noiembrie 2010, 16:55)

  smen [anonim]

  raspunsul este:pentru ca Udrea conduce ministerul dezvoltarii
  • +1 (7 voturi)    
   Sau ,,dupa noi potopul". (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:54)

   haiducul [anonim] i-a raspuns lui smen

   Adevarata criza in Romania va incepe dupa alegerile din 2012.
   • +2 (4 voturi)    
    tot tu esti? (Luni, 29 noiembrie 2010, 18:26)

    bulan [anonim] i-a raspuns lui haiducul

    sai ai pus un postac pe nick-ul tau? cand lucrezi cu bani ue nu este exact la fel??? faci pe banii tai si la sfarsit, dupa receptie, ti se ramburseaza o portiune din banii cheltuiti??? e altfel in vreo tara ue??? chiar nu ai limita la ineptii si aberatii??
    • -2 (2 voturi)    
     Stii bine ca nu e acelasi lucru... (Luni, 29 noiembrie 2010, 21:51)

     leix [anonim] i-a raspuns lui bulan

     UE verifica cum sunt folositi banii si daca lucrarea respecta parametri - drum lung pana acolo...ca la noi le verifica pe sest pe toate...mai ales daca intra in buzunarele celor aflati la putere ceva. Si lucrarile incep cu un anumit cost care creste cam asa cum numara Anastase in timp. Asa ca nu te zburli cand incerci sa gasesti similitudini...ca stim toti care e diferenta.
     • +1 (1 vot)    
      stii precis sau calomniezi? (Marţi, 30 noiembrie 2010, 8:48)

      bulan [anonim] i-a raspuns lui leix

      daca stii precis ca guvernul URMATOR va frauda controlul si nu denunti e PENAL (ochii pe codul penal). Daca stii precis ca dl.X care va face receptia va incalca legea si nu denunti iar e penal. Daca nu stii si dai din gura esti calomniator sau mincinos, la alegere!
     • 0 (0 voturi)    
      ma tot uit (Marţi, 30 noiembrie 2010, 8:55)

      simplicius [anonim] i-a raspuns lui leix

      si nu vad diferenta intre cele de mai sus si partenariatul public-privat. Nu investeste un privat (nu e obligat sa investeasca daca nu vrea) si apoi recupereaza banii? Nu asa era Comarnic-Brasov?? A devenit ilegal p-p-p? Nu poate fi angajat un diriginte de santier din UE?
     • +2 (2 voturi)    
      un sut in dos.. un pas inainte.. (Marţi, 30 noiembrie 2010, 12:02)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui leix

      Eu citesc in articolul asta ca Elena Udrea lasa viitoarelor guvernari cadou un program de lucrari la care vor taia multe panglici rosii/portocalii/galbene, dar pentru care plata se va face ceva mai tarziu. Adica nu dam banii inainte?
      Care este de fapt problema? Ministerul DEZVOLTARII ar trebui sa se ocupe de altceva decat dezvoltare? Ar trebui sa faca un program de constructii peste noapte platite cu bani printati la bnr tot peste noapte?
      Da, existe toate premisele pentru primarii corupti sa mai fure un ban din pusculita statului. Si? Cine i-a ales?
  • +1 (1 vot)    
   esti un clarvazator (Marţi, 30 noiembrie 2010, 8:51)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui smen

   stii deci ca, atunci cand vor incepe platile, Udrea va fi ministru la ... ! Felicitari, esti primul care afirma clar si raspicat ca PDL castiga alegerile din 2012. Altfel, incepe sa-ti numeri neuronii!
 • -3 (3 voturi)    
  cifrele bata-le vina! (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:13)

  prudent [anonim]

  A. lucrari sunt pt. 1500 localitati - DACA in 2012 vor fi cifrele de azi vor fi max. 1000 primarii PDL. deci cine spune ca se facpt. PDL intoxica B. lucrari de drumuri judetene nu pot fi numai intre localitati PDL, deci alta intoxicare C. ce diferenta ESENTIALA este intre acest program si partenariatul public-privat???? D. cine obliga constructorul X sa participe? si mai ales cu ce suma? E. Ce diferenta esentiala este intre datoria lasate pt. Bechtel si aceste datorii F. cand cumperi ceva in rate nu dobandesti obiectul acum si il platesti abia apoi? eventual cu perioada de gratie?
 • -1 (5 voturi)    
  versuri (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:20)

  io [anonim]

  ca sa parafrazam versurile unei superbe melodii:
  "iar cand noi nu vom mai fi - la putere -
  va veti aminti - cu durere-
  ca a fost odata - Udrea ..."
 • -3 (7 voturi)    
  gasesc corect (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:26)

  minny [utilizator]

  ... sa le lase si PDL celor de la PSD+PNL care mai mult ca sigur vor urma la guvernare acelasi cadou care l-au primit si ei (datorii).
  Pe de alta parte e inevitabil sa mai lasi lucrari incepute si celor care urmeaza, nimeni nu lucreaza in transe fixe de 4 ani.
  • -1 (5 voturi)    
   minny draga (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:50)

   cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui minny

   chiar atat de mini ai creierul?
   hai arata´mi si mie datoriile cu care s´a trezit PDL.
   sau le stii ca exista doar de la televizor si din declaratiile politice...
   • +4 (4 voturi)    
    Ce memorie scurta ai! (Luni, 29 noiembrie 2010, 18:23)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui cosminrs

    Ceausescu i/a lasat pe pesedei-penelei cu tolba plina!
    Unde e malaiul?
    Ia intreaba patriciu, bombo, voiculescu, vantu...
    Cat despre datorii?
    Sa fim seriosi! Nu ai tu fire de par in cap sau pe corp, cate datorii a lasat ciuma rosie si acum si... palida (galbena)!
   • +3 (3 voturi)    
    arierate!!! (Luni, 29 noiembrie 2010, 18:23)

    bula [anonim] i-a raspuns lui cosminrs

    recunoscute de Tariceanu si PANA SI DE vosganian. Alea de la 01.01.2009! Incepe cu Bechtel....
 • -2 (6 voturi)    
  Bataie de joc (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:31)

  dana [anonim]

  Cum poti sa-ti bati joc de bani si de o natiune intreaga fara sa fii tras la raspundere. Aceasta este Romania indiferent de cine a fost la putere in ultimii 20 de ani.
 • -1 (3 voturi)    
  Asa au facut toate guvernele ... (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:35)

  Florin40 [anonim]

  ...in 96 - 2000 au fost varfuri de plata la datoria externa, acum sunt contractele multianuale la intretinerea drumurilor pe 4 ani cu beneficiari PSD-PNL, sunt campusurile scolare (cam 10 mil de euro fiecare) vreo cateva zeci, drumuri in constructie pe 2-4 ani, alte lucrari, etc. Se poarta povestea asta, partidele pentru a face rost de bani si pentru a lega firmele de ele dau cu anticipatie lucrari cu plata "mai incolo". Firmele platesc odata ca au primit contractul si dupa sunt "dijmuite" sicanate de cine urmeaza si trebuie sa cotizeze din nou. Si uite asa un contract ca Bechtel are un pret de pornire de 1 miliard si de final de 4 MILIARDE. Nu va mai vaitati, toti sunt la fel si toti fac la fel. ACEASTA CLASA POLITICA ESTE TOATA COMPROMISA. O ADUNATURA DE TALHARI.
  • -2 (4 voturi)    
   aha (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:53)

   cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui Florin40

   tu sigur ai fost pus sa scrii aici sa invarti articolul, in asa fel incat sa apara noua regula de conduita... daca ei au facut´o putem sa o facem si noi.
   pai uite ca am hotarat si eu la fel. sa vorbesc ca si presedintele.
   Mai tigan imputit. Ai probleme cu creierul sau gandesti cu pasarica? arat si mie contractele alea de care vorbesti. Ca problema e ca nu exista asa ceva. Dar na... campionii la propaganda.. Goebbles era mic copil...
 • +2 (2 voturi)    
  Ideia este geniala dar.. (Luni, 29 noiembrie 2010, 17:49)

  mucenic [utilizator]

  Dupa cite inteleg, orice firma din lume poate veni, contracta si incepe executia unei lucrari initial cu bani proprii si dupa doi ani statul roman incepe sa plateasca, garantat. Genial! Ce se intampla insa daca firma respectiva face o lucrare de calitate proasta si nu respecta termenii de executie, adica "se face ca munceste'? Tot mai este platita de statul roman? Daca nu, inseamna ca firma care si-a cheltuit banii ei, pierde. Daca statul roman ii tot plateste, n-am facut nici o branza cu solutia asta.
 • +2 (2 voturi)    
  Lucrari cu plata ulterioara. (Luni, 29 noiembrie 2010, 18:04)

  mircea [anonim]

  Solutia seamana cu metoda UE de acordare a fondurilor.Executi lucrarile cu banii tai sau imprumut bancar si ulterior UE verific si plateste,daca este de acord cu lucrarile executate.Intradevar exista riscuri mari pentru cei care se fac ca lucreaza,sau lucreaza prost.Poate ca este o solutie ca unii sa dispara sau sa se perfectioneze.
 • +1 (5 voturi)    
  darga EVZ (Luni, 29 noiembrie 2010, 18:08)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  investitiile multianuale sunt un lucru obisnuit pentru realizarea unor proiecte mari.

  Va deranjeaza proiectele multianuale ? Sau credeti ca multianualele trebuie facute intr-un an?
 • +1 (1 vot)    
  valabil indiferent cine e la guvernare (Luni, 29 noiembrie 2010, 18:41)

  florin [anonim]

  Romanul e nascut carcotas si e invatat doar sa critice, pe oricin, pentru orice.
  Daca nu exista proiecte, investitii, e de vina guvernul ca nu le face.
  Acum , ca le face, e de vina ca lasa mostenire grea celor care vin (asta in cazul ca nu vor fi tot ei)
  Nu stiti decat sa il criticati pe vecin in loc sa ii dati o mana de ajutor daca face ceva de care toata lumea are nevoie.
 • +1 (1 vot)    
  E foarte buna ideea (Luni, 29 noiembrie 2010, 18:58)

  ukba [anonim]

  Deoarece din 2013 se vor scoate toate restrictiile de munca pentru romani in orice stat UE. Cine ramine in Romania va plati nota de plata
 • 0 (0 voturi)    
  buget (Luni, 29 noiembrie 2010, 19:12)

  DInu [anonim]

  Trebuie apreciat ca este o nevoie mai mare de acesti bani la Ministerul Dezvoltarii decat la altele.
 • +1 (1 vot)    
  sunt prea multe proiecte? (Luni, 29 noiembrie 2010, 19:13)

  misu [anonim]

  ''dar care au ramas fara finantare in urma numarului mare de cereri venite in cadrul POR (Axa 2) si PNDR (Masura 322)".

  Care va sa zica s-au depus prea multe proiecte si bani europeni...nu mai sunt. Hmmm....parca mai ieri se spunea fix pe dos.
 • 0 (0 voturi)    
  asa (Marţi, 30 noiembrie 2010, 19:28)

  iolanda [anonim]

  Banii acestia sunt strict necesari si vor fi cheltuiti cu o foarte mare chibzuinta de catre membrii abilitati.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by