Actionarii Romgaz, companie la care Ministerul Economiei detine 85% din capitalul social, au votat marti in favoarea donatiei in valoare de 400 milioane de lei catre bugetul de stat. Fondul Proprietatea, care detine un pachet de 15% din actiunile Romgaz, va ataca in justitie decizia Adunarii Generale a Actionarilor companiei, apreciind ca aceasta va avea consecinte grave asupra profitului furnizorului de gaze naturale.

Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a votat impotriva acestei rezolutii, exprimandu-si de cateva saptamani temerile privind consecintele unei astfel de masuri.

"Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investitiilor si administrator unic al Fondului Proprietatea, anunta ca Fondul va ataca in justitie decizia Romgaz de a dona 400 de milioane de lei la bugetul de stat. In opinia Fondului aceasta decizie va avea consecinte grave asupra profitului Romgaz, asupra actionarilor, regulilor de guvernanta corporativa si perceptiei investitorilor straini despre piata de capital din Romania", se arata intr-un comunicat al Franklin Templeton.

Administratorul Fondului Proprietatea a propus guvernului roman si conducerii Romgaz o solutie alternativa, sub forma unui dividend special din rezervele financiare acumulate in anii precedenti catre toti actionarii companiei.

Totodata, Fondul Proprietatea recomanda conducerii Romgaz sa nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat intrucat printr-o astfel de masura ar putea deveni "raspunzatoare personal pentru aceasta actiune impotriva intereselor companiei si ale actionarilor minoritari".

Fondul Proprietatea detine 15% din actiunile Romgaz, aceasta fiind singura companie din portofoliul Fondului care, conform OUG 18/2010, are optiunea de a efectua o donatie catre bugetul de stat de pana la 400 milioane de lei, adica 52% din lichiditatile aflate in bilantul companiei si 4,5% din capitalul propriu al actionarilor la finalul anului 2009.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma unei licitatii internationale, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde de euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.

Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investitiilor si unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010.