Romgaz a donat legal suma de 400 de milioane de lei catre bugetul de stat, in urma Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz din 30 noiembrie, cand Ministerul Economiei, principalul actionar al companiei cu 85% din actiuni, a votat in favoarea acestei donatii, a declarat, miercuri, pentru Agerpres ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

"Donatia Romgaz catre bugetul de stat este legala. Eu nu comentez intentia Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investitiilor si administrator unic al Fondului Proprietatea ("Fondul"), care a anuntat ca va ataca in justitie decizia Romgaz de a dona 400 de milioane de lei la bugetul de stat", a precizat ministrul Economiei.

Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului Proprietatea a anuntat, miercuri, printr-un comunicat remis Agerpres, ca va ataca in justitie decizia Romgaz de a dona 400 de milioane de lei la bugetul de stat.

In opinia Fondului, aceasta decizie va avea consecinte grave asupra profitului Romgaz, asupra actionarilor, a regulilor de guvernanta corporativa si a perceptiei investitorilor straini despre piata de capital din Romania.

In urma Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz din 30 noiembrie, Ministerul Economiei, principalul actionar al companiei cu 85% din actiuni, a votat in favoarea donatiei de 400 de milioane de lei catre bugetul statului. In calitate de actionar minoritar cu 15% din actiuni, Fondul a votat impotriva acestei rezolutii, exprimandu-si deja de cateva saptamani temerile privind consecintele unei astfel de masuri.

"Intelegem nevoia statului roman de a-si finanta deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar intr-o perspectiva pe termen lung. Cum donatia a fost deja sustinuta de Ministerul Economiei, anticipam efecte negative asupra mediului romanesc de investitii si consideram ca poate fi afectat chiar ratingul de tara al Romaniei", a declarat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

Acesta a precizat ca o asemenea decizie arbitrara si nedreapta in numele unei companii de stat va fi in detrimentul Romgaz, al actionarilor minoritari dar si al mediului de afaceri din Romania.

"Capacitatea guvernului de a impune astfel de decizii asupra unor companii va trimite un mesaj ingrijorator investitorilor internationali si va afecta reputatia pietei de capital din Romania", a spus Mark Mobius.

Fondul precizeaza ca se vede nevoit sa inceapa o actiune in justitie pentru a-si proteja actionarii, solicitand anularea acestei donatii, in pofida faptului ca a propus guvernului roman si conducerii Romgaz o solutie alternativa sub forma unui dividend special care ar fi permis un tratament corect si egal pentru toti actionarii.

Astfel, Fondul Proprietatea recomanda ferm conducerii Romgaz sa nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat intrucat printr-o astfel de masura ar putea deveni raspunzatoare personal pentru aceasta actiune impotriva intereselor companiei si ale actionarilor minoritari.