Costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a scazut in cel de-al treilea trimestru cu 3,53% fata de trimestrul precedent si cu 1,09% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In forma bruta (neajustata), variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-3,64% fata de trimestrul precedent, respectiv -1,16% comparativ cu trimestrul trei din 2009).

Scaderea costului orar al fortei de munca a fost determinata de aplicarea Legii 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala si administratie publica

Comparativ cu trimestrul anterior, costul orar al fortei de munca in forma ajustata a avut o scadere mai accentuata in sanatate si asistenta sociala (-21,28%), administratie publica (-19,98%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-14,12%) si invatamant (-13,31%). In invatamant, scaderea costului orar al fortei de munca a fost atenuata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-17,7%), fenomen caracteristic acestei activitati in cel de-al treilea trimestru al fiecarui an, cauzat de vacanta scolara.

Pe de alta parte, cresteri ale costului cu forta de munca s-au inregistrat in industria extractiva (8,04%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,81%) si industria prelucratoare (4,56%).

In trimestrul III, scaderea fata de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,62% pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,24%. Scaderile inregistrate de cele doua componente pentru indicii in forma bruta (neajustata) au fost de 3,72% si respectiv 3,35%.

Costul orar al fortei de munca din sectorul bugetar a scazut cu circa 20% comparativ cu trimestrul III din 2009

Comparativ cu acelasi trimestru din 2009, cele mai mari rate anuale de scadere ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, se observa in invatamant (-22,76%), administratie publica (-20,26%) si sanatate si asistenta sociala (-19,71%), cauzate tot de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 2010. Cresteri s-au inregistrat in informatii si comunicatii (19,04%), industria prelucratoare (8,17%) si intermedieri financiare si asigurari (7,62%).

Scaderea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,14%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 1,21%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat scaderi de 0,92%, respectiv 0,99%.