Comisia Europeana a amendat sase producatori de ecrane LCD cu aproape 649 milioane de euro pentru formarea unui cartel, se arata intr-un comunicat al CE. Cele sase companii sunt Samsung Electronics si LG Display din Coreea de Sud si firmele taiwaneze AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, Chunghwa Picture Tubes si HannStar Display Corporation.

Samsung Electronics a fost scutita de sanctiuni deoarece a fost prima care a oferit informatii in legatura cu acest cartel, care a functionat intre octombrie 2001 si februarie 2006.

"Companiile straine, ca si cele europene, trebuie sa inteleaga ca daca vor sa faca afaceri in Europa trebuie sa joace corect. Companiile in cauza stiau ca incalca regulile concurentei si au luat masuri pentru a-si ascunde activitatile ilegale. Vom arata intelegere doar pentru aceia care vor denunta existenta si vor ajuta la dovedirea unui cartel", a declarat Comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.

CE arata ca pe parcursul celor patru ani de functionare a cartelului, companiile s-au inteles asupra preturilor de vanzare, inclusiv asupra pretului minim, au facut schimb de informatii privind planul de productie, utilizarea capacitatilor si alte conditii comerciale. Membrii cartelului aveau intalniri lunare multianuale si intalniri bilaterale in hoteluri din Taiwan, acesta fiind numite "sedinte de cristal".

Intelegerea a avut impact direct asupra consumatorilor deoarece marea majoritate a televizoarelor, monitoarelor si notebook-urilor vandute in spatiul economic european incorporeaza ecrane LCD provenind din Asia.

In stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a luat in considerare vanzarile companiilor respective in spatiul economic european, natura si durata incalcarii legislatiei.

Samsung Electronics a primit imunitate totala deoarece a dezvaluit existenta cartelului si a oferit informatii importante pentru a dovedi incalcarea legii. De asemenea, amenzile acordate altor trei companii au fost reduse pentru ca au colaborat cu CE: LG Display (-50%), AU Optronics (-20%) si Chunghwa Picture Tubes (-5%). Pe langa aceasta reducere, LG Display a fost scutita de plata amenzii pentru participarea la intelegere in 2006, fiind prima companie care a prezentat dovezi care au aratat ca intelegerea a continuat si dupa 2005 (asa-numita "imunitate partiala").

In final, LG Display va trebui sa plateasca 215 milioane de euro, AU Optronics - 116,8 milioane de euro, Chimei InnoLux Corporation - 300 milioane de euro, Chunghwa Picture Tubes - 9,02 milioane de euro, iar HannStar Display Corporation - 8,1 milioane de euro.