In Romania, mai precis la Magurele, judetul Ilfov, va fi construit un laser de inalta putere, proiect ce necesita 280 de milioane de euro din fonduri europene. In acest sens, Guvernul a aprobat o nota de constructie, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, va fi cel mai puternic laser din lume.

"S-a aprobat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme. Este un pas inainte foarte important in constructia acestei infrastructuri de laser. Este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in Romania", a declarat Funeriu.

Acesta a precizat ca Romania a fost desemnata sa gazduiasca cel mai puternic laser construit vreodata in lume, dupa o decizie a Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana. "Prin hotararea de Guvern de astazi vom putea, de acum inainte, sa mergem cu valoarea proiectului in JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), dupa care sa mergem la Comisia Europeana pentru evaluarea acestui proiect.

Proiectul se cifreaza la o suma de 280 de milioane de euro, care vor fi din fonduri europene", a mai spus ministrul educatiei.

"Acest proiect de constructie de laser este un proiect care are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser - particule nucleare si particule atomice", a precizat Funeriu.