Compania energetica Hidroelectrica va avea incepand cu 1 ianuarie un nou director general. Este vorba de Constantin Trihenea, care a renuntat saptamana trecuta la functia de prefect al Sibiului special pentru a prelua conducerea Hidroelectrica, au declarat pentru HotNews.ro, surse oficiale din Ministerul Economiei. De asemenea, de pe 10 decembrie, Trihenea va fi membru al Consiliului de Administratie de la Hidroelectrica. Trihenea il va inlocui pe Mihai David, o persoana destul de controversata din cauza implicarii sale intr-o serie de scandaluri. In iulie 2009, cand a fost numit la conducerea Hidroelectrica, Mihai David l-a inlocuit pe Traian Oprea. Si de numele acestuia au fost legate scandaluri. La randul sau, fostul prefect este cunoscut ca fiind interesat sa faca afaceri cu statul.

In cursul zilei de vineri, 10 decembrie, Consiliul de Administratie de la Hidroelectrica a luat cunostinta de decizia ministrului economiei, Ion Ariton, privind inlocuirea lui David cu Trihenea. "Intre Mihai David si ministru a fost o intelegere si au hotarat de comun acord sa fie predata functia lui Constantin Trihenea", au declarat pentru HotNews.ro surse ministeriale.

"Consiliul de Administratie a propus astazi (n.red. 10 decembrie) ca Trihenea sa faca parte din CA. Va fi convocata Adunarea Generala a Actionarilor pentru validarea hotararilor", au precizat sursele citate.

Trihenea si Ariton (spate)

Trihenea si Ariton (spate)

Foto: AGERPRES

  • UPDATE Numirea lui Constantin Trihenea la conducerea Hidroelectrica a fost confirmata oficial de Ministerul Economiei. "Consiliul de Administratie al SC Hidroelectrica SA a aprobat, vineri, eliberarea din functie a directorului general, Mihai David, in urma demisiei, si numirea domnului Constantin Trihenea in functia de director general al companiei incepand cu data de 1 ianuarie 2011. "Pana la acea data, intre domnul Mihai David si domnul Constantin Trihenea va avea loc predarea-primirea mandatului de director general", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei.

Trihenea: Om de afaceri, prefect, consilier, director general

Guvernul a aprobat pe 3 decembrie printr-un act normativ, incetarea, prin acordul partilor, a exercitarii temporare a functiei publice de prefect al judetului Sibiu, de catre Constantin Trihenea. Motivul? Numirea intr-o alta functie si anume in cea de consilier al ministrului economiei, Ion Ariton. Practic, renunta la functia de prefect pentru cea de consilier in Ministerul Economiei. Din aceasta pozitie urmeaza sa fie urcat intr-o functie mult mai importanta, aceea de director general al Hidroelectrica, iar mai departe director general al Hidroenergetica.

  • Nu este pentru prima oara cand Trihenea incearca sa ajunga pe un post in Ministerul Economiei. La sfarsitul lui martie, acesta a anuntat ca va renunta la functia de prefect pentru cea de secretar de stat in Ministerul Economiei. Atunci, el a declarat presei ca asteapta doar publicarea Hotararii de Guvern in Monitorul Oficial". Cu aceasta ocazie a fost felicitat chiar si de Ion Ariton din pozitia sa de PDL Sibiu.

Trihenea este implicat in afaceri in domeniul constructiilor. Una dintre afaceri derulate prin firma Conelt a vizat chiar centura ocolitoare a Sibiului, potrivit Evenimentului Zilei. De altfel, chiar pe 1 decembrie, premierul Emil Boc a taiat panglica la centura ocolitoare a municipiului Sibiu, impreuna cu ministrul Economiei, Ion Ariton, si cu prefectul judetului Sibiu, Constantin Trihenea. O zi mai tarziu, prefectul a fost eliberat temporar din functie.

  • Potrivit declaratiei de interese completata anul trecut in iunie, Trihenea este actionar sau asociat, in functie de situatie, la nu mai putin de patru societati. La CONELT Sibiu este asociat unic, la CONELT Leasing Imobiliare detine 95%, la TRH Invest destine 51%, iar la UCM SA Sibiu detine 81% din actiuni.
  • In declaratia de avere se arata ca detine cinci imobile: un apartament de 135 mp, o casa de locuit de 265 mp, o casa de vacanta de 138 mp si doua spatii comerciale. In conturile sale existau, anul trecut, peste 230.000 euro, 49.900 dolari si 386.900 lei. Mai detine patru terenuri, din care doua agricole si doua care intra in alte categorii de terenuri extravilane.

Cine este Mihai David

Mihai David a fost numit director general al Hidroelectrica pe 1 iulie 2009, inlocuindu-l pe Traian Oprea.

Mihai Ciprian David a fost numit la solicitarea PSD. Numele acestuia a fost destul de controversat in urma cu cativa ani. In 2002 a fost cercetat penal, alaturi de fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, pentru modul in care a fost efectuata privatizarea societatii Turism Bucuresti. David a fost perioada guvernarii Nastase, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Spre sfarsitul guvernarii, David a fost numit consilierul lui Adrian Nastase. Din iunie 2007 este presedintele al organizatiei municipale PSD din Brasov. Mihai David a mai fost implicat si in scandalul "Aerotravel" cand a fost acuzat ca a plimbat pe bani publici cativa parlamentari si familiile lor, in locul unor copii premianti la olimpiada.

Si de numele fostului director general, Traian Oprea, sunt legate scandaluri. Oprea a fost cercetat, in 2006, si trimis in judecata, in 2007, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si prejudicierea Hidroelectrica cu aproximativ 1,8 milioane de euro. Dupa numirea lui David in functia de director general, Traian Oprea a trecut pe postul de director general adjunct.

Influenta presedintelui Basescu

Dupa atacul virulent al presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la adresa conducerii Hidroelectrica, au aparut o serie de zvonuri privind iminenta schimbare a directorului general, Mihai David. La inceputul lunii noiembrie, Traian Basescu a afirmat ca Mihai David nu ar mai trebui sa ocupe functia de director general al Hidroelectrica, acuzandu-l ca tranteste "niste minciuni de proportii" in ceea ce priveste contractele cu baietii destepti.

  • Basescu a afirmat ca David a ajuns la Hidroelectrica sustinut de Mircea Geoana, sub influenta lui Sorin Ovidiu Vintu care avea interese in domeniul energetic. Acuzatiile lui Traian Basescu s-au indreptat si catre directorul general adjunct al Hidroelectrica, Traian Oprea.

La scurt timp dupa aceste declaratii, pe 12 noiembrie, Traian Oprea a fost inlocuit, in baza unei decizii a CA, dar a ramas consilier in companie. In schimb, Mihai David a ramas in continuare director general. Cel putin pana pe 1 ianuarie.

Hidroelectrica este cotata ca fiind cea mai valoroasa companie de stat si este renumita pentru asa-zisele contracte incheiate cu baietii destepti.

Aproape jumatate din cele 17 contracte bilaterale incheiate de Hidroelectrica cu cei care si-au castigat numele de "baieti destepti" au fost prelungite pana in 2017-2018. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Potrivit directorului Hidroelectrica, pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro, este de 130 de lei/MWh, in conditiile in care costul de productie ajunge la circa 90 lei/MWh. In ceea ce priveste Alro, preturile variaza de la luna la luna, intre 98 lei si 120 lei MWh. Pe bursa energiei OPCOM, pretul mediu este de 160 lei MWh.