Companiile de asigurari au obligatia de a numerota vigneta care insoteste asigurarea de raspundere civila auto RCA si de a inscrie numarul acesteia si pe polita, a decis Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a anuntat miercuri autoritatea. Masura este singura solutie legala pe care o poate lua in prezent institutia si a fost data in contextul sesizarilor privind vanzarea de catre terte persoane a unor polite RCA false.

"Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a fost sesizata cu privire la comercializarea de catre terte persoane a unor polite RCA care s-au dovedit a fi false. Pentru a proteja asiguratii de eventuale alte practici frauduloase de falsificare a politelor RCA, numerotarea vignetei este singura solutie legala pe care o poate lua CSA intrucat noi nu avem competente legale cu privire la instrumentarea si sanctionarea infractiunilor de fals in documente si uz de fals", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Pentru ca aceasta masura sa aiba efectele dorite, oficialul CSA, sustine ca "este insa foarte important ca asiguratii sa solicite si vigneta odata cu asigurarea si sa fie atenti ca aceasta sa fie numerotata, iar numarul ei sa fie inscris si pe polita".

Nu in cele din urma, autoritatea a mai precizat faptul ca asiguratorii care au fost autorizati sa practice asigurarea obligatorie RCA isi asuma raspunderea pentru toate politele RCA, cat si pentru toate vignetele eliberate, si pentru toate erorile sau omisiunile aparute la emiterea politelor de asigurare RCA fie direct, fie prin intermediarii in asigurari.