Exemplu de cum reuseste statul sa acumuleze datorii catre firme: Prodlacta a livrat lapte prin programul "Cornul si laptele", iar Consiliul Judetean Brasov nu a platit

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 17 decembrie 2010, 16:34 Economie | Companii


Compania Prodlacta Brasov a facut, in urma cu cateva zile, un apel catre toti factorii de decizie, in vederea gasirii unei solutii pentru rezolvarea  situatiei create prin neplata de catre Consiliul Judetean Brasov a laptelui livrat in perioada ianuarie-iunie 2010 prin programul "Cornul si laptele". Aceasta este  una dintre multele situatii in care statul acumuleaza datorii catre firme. Pe de-o parte, Prodlacta acuza ca banii alocati pentru derularea Programului  "Laptele si Cornul" in judetul Brasov, anul scolar 2009-2010 au fost folositi in alte scopuri. Pe de alta parte, reprezentantii Consiliului Judetean sustin  ca au primit prin Legea Bugetului prea putini bani si astfel nu au mai ajuns si pentru programul "Cornul si laptele". Vedeti in text cum s-a ajuns in aceasta  situatie si care sunt argumentele prezentate de ambele parti.

Situatia pe scurt:

Prodlacta a afirmat ca si-a onorat toate obligatiile contractuale si a livrat in anul scolar 2009 - 2010 (din octombrie 2009 pana in iunie 2010) catre  unitatile de invatamant din judetul Brasov, conform contractului de furnizare, cantitatea de 6,2 milioane de cutii de lapte UHT de 200ml, in valoare de 4,8 milioane lei. "Consiliul Judetean Brasov nu si-a respectat obligatiile contractuale, achitand doar contravaloarea laptelui scolar aferent perioadei octombrie  - decembrie 2009, respectiv suma de 1.569.594 lei, refuzand sa achite contravaloarea laptelui scolar livrat din ianuarie si pana in iunie 2010, respectiv suma de 3.322.452,47 lei", precizeaza Prodlacta in apelul facut catre autoritati.

Potrivit acestuia, motivul invocat de CJ Brasov precum ca nu a primit bani de la buget nu este valabil deoarece Ministerul Finantelor a precizat ca "sumele  defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetului Brasov, aprobate prin Legea bugetului de stat  pe anul 2010, nr. 11/2010, au fost de 52.959 mii lei, care include si sume pentru finantarea cheltuielilor privind acordarea de produse lactate si de panificatie de 10.769 mii lei, sume ce au fost stabilite pe baza actelor normative in vigoare".

Ce spune Consiliul Judetean Brasov:

 
Prin Anexa 4 din Legea Bugetului, sumele vin brute, iar defalcat se aloca de presedintele Consiliului Judetean (n.red. presedintele CJ Brasov este Aristotel Cancescu. Acesta este cel care a aprobat cum se utilizeaza banii
 
 
Ioan Ochi
Contactat de HotNews.ro, vicepresedintele CJ Brasov, Ioan Ochi, a declarat ca potrivit Anexei 4 din Legea Bugetului de stat pe anul 2010 referitoare la  sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, Consiliul Judetean a primit doar 52,9 milioane de lei fata de un necesar de 80 de milioane de lei. "Printre altele, cu aceste sume se finanteaza si programul "Cornul si laptele. Insa, prin Anexa 4 din Legea Bugetului, sumele vin brute, iar defalcat se aloca de presedintele Consiliului Judetean (n.red. presedintele CJ Brasov este Aristotel Cancescu). Acesta este cel care a aprobat cum se utilizeaza banii", a spus Ioan Ochi. El a precizat ca necesarul pentru programul si laptele era de circa 10 milioane de lei. Dar avand in vedere ca prin Anexa 4, sumele nu sunt prevazute defalcat, iar suma era prea mica fata de necesar, banii au fost  indreptati ca rezolvarea altor probleme stringente. Astfel explica Ioan Ochi de ce nu au ajuns banii si pentru programul "Cornul si Laptele" in perioada ianuarie-iunie 2010. Din cele 53 de milioane de lei, 18,1 milioane pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului si 3,3 milioane pentru sustinerea centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, a precizat vicepresedintele CJ Brasov.

Insa, aceste afirmatii sunt contrazise chiar de Legea 11/2010 prin articolul 5 referitoare la destinata sumelor defalcate din TVA. La articolul b) se prevede destinatia acestora pentru drepturile privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii si copii prescolari. Articolul 5 din Legea  bugetului este urmatorul:

"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 4 lit. a) sunt destinate finantarii:
a) sistemului de protectie a copilului si centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap (n.red. aici au fost alocate 21,4 milioane de lei potrivit declaratiei vicepresedintelui CJ Brasov);
b) drepturilor privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privat, precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat si private cu program normal de 4 ore;
c) cheltuielilor privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din clasele I-IV din invatamantul de stat si confesional;
d) cheltuielilor aferente invatamantului special si centrelor judetene de resurse si asistenta educationala;
e) institutiilor de cultura descentralizate incepand cu anul 2002;
f) platii contributiilor pentru personalul neclerical angajat in unitatile de cult din tara;
g) serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor de sub autoritatea consiliilor judetene"

 • Vicepresedintele CJ Brasov: Noi i-am anuntat ca nu sunt bani, dar ei au continuat sa livreze lapte

Ioan Ochi a mai spus pentru HotNews.ro ca Prodlacta a fost anuntata inca din ianuarie ca nu vor exista bani pentru "Cornul si Laptele", solicitand astfel rezilierea contractului in derulare. "Am notificat in ianuarie furnizorul, iar ei au continuat sa livreze laptele. Am avut o prevedere contractuala care spune ca din lipsa finantarii, putem rezilia contractul", a precizat Ioan Ochi. Dar Prodlacta a continuat sa livreze lapte si in acelasi timp a actionat Consiliul Judetean in instanta. "Suntem din aprilie in proces", a spus vicepresedintele CJ Brasov. Nu numai Prodlacta a inaintat plangere in justitie pentru nerespectarea obligatiilor contractuale in programul "Cornul si Laptele". "Pentru produsele de panificatie, furnizorul era Agropan. Si ei ne-au dat in judecata", a recunoscut Ioan Ochi.

Interesant este ca in ciuda faptului ca nu au existat bani pentru onorarea platilor pentru contractul in derulare, adica pentru anul scolar 2009-2010, CJ Brasov a alocat anumite sume catre unele primarii in vederea finantarii programului "Cornul si laptele" in anul scolar 2010-2011. "Am reusit sa disponibilizam circa 5 milioane de lei care au fost repartizate la localitati care aveau probleme si se impunea furnizarea de lapte in scoli", a spus Ioan Ochi. Cu alte cuvinte, nu au fost bani pentru contractul in derulare, insa au existat bani pentru contracte incheiate mai tarziu.

Ce spune Prodlacta:

Pentru a intelege mai bine situatia, HotNews.ro a solicitat companiei Prodlacta sa explice de ce a continuat sa livreze lapte in conditiile in care a fost anuntata inca din ianuarie ca CJ Brasov nu va plati. Pe scurt, Prodlacta spune ca pentru realizarea unui produs special destinat programului, au fost facute investitii foarte costisitoare. Iata argumentele companiei:

 • Notificarea de reziliere a reprezentat o incercare abuziva de a folosi banii alocati pentru derularea Programului "Laptele si Cornul" in judetul Brasov, anul scolar 2009-2010 in alte scopuri, dovada fiind si faptul ca, Consiliul Judetean Brasov a avut banii din care a alocat o parte pentru contractele incheiate de primariile din anumite localitati in anul scolar 2010-2011.
 • Rezilierea unilaterala a Contractului, de catre Consiliul Judetean Brasov aplicand Art.18.1. din Contract se putea face doar pentru "circumstante care nu au putut fi prevazute la data semnarii contractului si care ar fi contrare interesului public". Cum derularea Contractului nu incalca interesul public, ci din contra, ocroteste drepturile copiilor, nu ne aflam in situatia unei clauze contractuale care sa conduca la denuntarea unilaterala a contractului.
 • Realizarea acestui produs, laptele UHT pentru copii, presupune instalatii speciale tehnologice, material de ambalat special, achizitionat din import, inscriptionat cu mentiuni specifice, conditii de fabricatie speciale pentru care a fost necesara obtinerea de autorizari din partea autoritatilor sanitar veterinare si de siguranta alimentului, respectiv obtinerea marcii de sanatate ovala, ceea ce confirma conformitatea produsului lactat cu normele UE, pentru care s-au realizat investitii de milioane de euro. In baza acestui contract am realizat un produs special pentru copii, lapte UHT 200ml intr-un ambalaj inscriptionat conform dispozitiilor Programului Guvernamental cu mentiunea: "Produs gratuit, conform OUG nr. 96/2002. ESTE INTERZISA COMERCIALIZAREA", deci nu poate avea alta destinatie si acest produs se afla pe stoc.
 
"Consiliul Judetean Brasov a adoptat Hotararea nr. 97/13.03.2010 prin care a alocat fonduri catre consiliile locale, urmarind sa evite obligatiile ce ii reveneau potrivit Contractului de Furnizare incheiat cu Prodlacta pentru intreg anul scolar 2009 - 2010", au mai precizat reprezentantii Prodlacta. Potrivit acestora, Prodlacta a incheiat contracte cu majoritatea primariilor catre care au fost alocate sume pentru anul scolar 2010-2011, fiind principalul furnizor din zona.

Potrivit acestuia, Consiliul Judetean Brasov era obligat sa asigure fonduri pentru continuarea programului "Cornul si Laptele". "Consiliului Judetean Brasov i-au fost alocate fonduri pentru acoperirea obligatiilor financiare contractate in cadrul Programului Guvernamental "Laptele si Cornul" si chiar daca nu i s-ar fi alocat aceste fonduri, Consiliul Judetean avea obligatia acoperirii obligatiilor financiare care rezultau din contracte in derulare, din fonduri proprii", mai precizeaza Prodlacta.

Reprezentantii companiei mai spun ca Brasovul este singurul judet din tara unde acest program Guvernamental a fost sistat pe motive de neasigurare finantare. Ioan Ochi spune, insa altceva. "In situatia noastra se afla foarte multe alte Consilii Judetene", a spus vicepresedintele CJ Brasov.

La nivelul intregii tari, arieratele insumau 1,5 miliarde lei, la sfarsitul lui septembrie

Datoriile autoritatilor statului catre mediul privat se ridicau, la sfarsitul lunii septembrie, insumau 1,5 miliarde de lei. Guvernul a hotarat sa scoata din Fondul de Rezerva, 1,22 miliarde de lei, o mare parte din suma fiind destinata platii datoriilor catre agentii economici. Banii vor fi utilizati de catre sase ministere pentru acoperirea unor datorii. Totodata, au fost suplimentate sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor autoritatilor locale, fiind alocate 86 milioane lei pentru sustinerea primariilor la plata arieratelor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2021 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  BANII SUNT ORIENTATI CATRE CLIENTELA POLITICA (Vineri, 17 decembrie 2010, 16:55)

  Dan [anonim]

  Consiliul Judetean Brasov a alocat nu mai putin de 27 miliarde lei vechi catre Directia Generala de Asistnta Sociala si Pretectia Copilului in trimestrul IV al anului 2010,adica de aproximativ doua ori mai mult decat ar fi fost normal in timp de criza,intrucat managerul de aici serveste foarte bine afacerile clientelei politice PNL,prin acordarea de contracte preferentiale firmelor clientelei politice a domnului Cancescu(prin consilierii judeteni care il sustin)
  Din pacate adevarul e trist.Si Romania are putine sanse sa se vindece cat timp acesti oameni raman nepedepsiti.
  Cam asa se procedeaza la nivelul intregii Romanii,si din pacate banii publici intra in buzunarele cleinetelei politice,indiferent de partidul politic care domina vreuna din comunitatile locale sau administratia centrala.
  • +1 (1 vot)    
   noooo (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 3:09)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   boc e de vina! :)
 • +1 (1 vot)    
  statul nu face? (Vineri, 17 decembrie 2010, 17:17)

  prudent [anonim]

  sau administratia locala -care in acest caz NU este de culoarea guvernului-???
  • 0 (0 voturi)    
   Transparent (Vineri, 17 decembrie 2010, 18:24)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui prudent

   Oare citi ani mai trebuie sa treaca pina sa iti dai seama ca acea "culoare" este doar la fatada?
  • 0 (0 voturi)    
   nu are importanta culaorea politica (Duminică, 19 decembrie 2010, 18:08)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui prudent

   jocul e acelasi si anume :

   ofera-le contracte consilierilor care te sustin ca sa le iei vourile,CACI sunt usor de cumparat

   cum faci asta ? numesti in toate functiile oameni fara moralitate si principii ,care vor face ce zici tu,adica vor orienta banii publicii spre firmele consilierilor judeteni/locali;desemena angajezi functionari publici cpe care ii cumperi angajandu-i pe ei sau neamurile or prietenii lor.in felul asta iti sunt datori

   administratiile publice locala si centrala sunt de fapt un arbore genelogic bine conturat

   Asta este MAFIA de tip romanesc ,palida in comparatie cu cea di Italia dar.......creste daca noi o vom lasa.

   Important e ce facem noi care scriem aici sau care citim sa oprim aceasta MAFIE!
 • +2 (2 voturi)    
  Macar avem brad de Craciun (Vineri, 17 decembrie 2010, 18:08)

  Cosmass [anonim]

  Nu cred ca exista motive rationale care sa te impinga sa tai banii pentru hrana copiilor. Motivatia domnului Ioan Ochi din CJ este absolut jenanta, banii se puteau lua din alte linii de buget daca domnii respectivi avea o bruma de respect fata comunitatea care i-a ales.
  Nu sunt din Brasov, dar probabil ca si aici s-au cheltuit sume importante pentru decoratiunile de Craciun, pe care sa le admire (nu-i asa) si cei mici. Orice sarbatoare importanta a devenit un prilej de a declansa o competitie stupida de genul cine are cel mai inalt brad, cele mai colorate becuri etc. Nu de alta dar pe astea le vad alegatorii, pe cand hrana copiilor nu prea o remarca nimeni, ca doar nu poti sa vii sa te lauzi cu un iaurt si o eugenie ..Si pana la urma aia micii nici macar nu voteaza..
  Este evident ca astfel de indivizi precum domnul din CJ care a dat declaratia nu prea mai au nicio legatura cu realitatea, ca nimic nu scuza explicatia cum ca nu dai hrana copiilor ca nu ai avut suficienti bani pe o anumita linie din buget. E o diferenta intre a nu avea bani pentru a repara o strada si a nu avea bani pentru hrana.
 • +1 (1 vot)    
  Presedintele CJ anchetat penal (Vineri, 17 decembrie 2010, 18:09)

  denvarel [utilizator]

  Pentru deturnare de fonduri. Ce e asa greu? A avut bani pt ceva si i-a cheltuit pe altceva.
  Mai ales daca a cumparat vreun 4x4 pentru nevoile urgente de transport ...
 • +1 (1 vot)    
  Sleahta lui Cancescu (Vineri, 17 decembrie 2010, 21:10)

  Andy Latimer [utilizator]

  Zbiara ca e Dictatuhraaa ! Dupa Tunul Imobiliar cu Aeroportul Ghimbav clica de talibani PNL de la Brasov torpileaza toate proiectele Primariei ! Pe de alta parte finantarea spitalelor, de cand au trecut sub obladuirea CJ. e cumplita si oamenii din sistem sunt stupefiati de lipsa totala de profesionalism si dispret ! Iar prin Latrinele media, Mix Tv(ce retransmit local a3 si irealitatea), Lepadaturile PNL sunt pe acelasi plan cu scursurile Jigodiei Felix si a banditului SOV : adica-pe scurt-azvarle cu noroi si otravesc zilnic atmosfera la Poalele Tampei !
  • +1 (1 vot)    
   alegeri locale in 2012! (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 8:18)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Andy Latimer

   au facut rau?jos cu ei!
 • +1 (1 vot)    
  securistii de ieri ...trageti concluziile (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 8:45)

  alain [anonim]

  oras frumos brasovul
  condus de un fost securist si de gramada lui de lingai
  nu dau nume ,ca nici nu conteaza undeva ,candva altcineva o sa le divulge .pana atunci sa stam sa privim cum isi bat joc de frumusetea noastra de oras
 • 0 (0 voturi)    
  sa intre toate primariile in falimnet dpmdv (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 17:07)

  hmm [anonim]

  Eu nu inteleg de ce trebuie statul sa achite facturile primariilor??????? Daca stimabilii din primarie, consilieri, primari si restul smecherilor nu fac treaba pentru comunitate, la urmatoarele alegeri, cetatenii respectivei comunitati sa nu ii mai voteze, INDIFERENT DE CULOAREA POLITICA!!!! Sa nu mai voteze pentru o sticla de votca!!!! Din punctul meu de vedere, nu au dacat sa intre in faliment TOATE PRIMARIILE DIN ROMANIA. De ce trebuie sa platesc eu politele incompetentei, lipsei de scrupule, a bataii de joc, aranjamentelor, deturnarilor, etc. a diverselor primarii a caror cetateni care au votat fara sa gandeasca???? DE CE ????
 • +1 (1 vot)    
  Prodlacta - cine vrea sa distruga industria? (Duminică, 19 decembrie 2010, 14:59)

  bila [anonim]

  Poate ca onor conducerea locala si cea judeteana au zi ca Prodlacta a luat prea multa viteza si ca oricum locatia e misto pentru un mall sau blocuri ceva, zicandu-si ca poate e bine sa le-o dea in cap.
  In rest este un joc politic de imagine si faptul ca au zis ca astia iau prea multi bani si nu le iese LOR nimic.

  Trist, ca sunt copii nostrii.

  ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by