Potrivit acestuia, tranzactia se aliniaza intentiei afirmate a Grupului CEZ de a concentra principalele investitii in Republica Ceha si in consolidarea achizitiilor existente din strainatate. CEZ a anuntat inca din septembrie ca va renunta la proiect, actionarul majoritar, adica Nuclearelectrica, urmand sa preia actiunile detinute de cehi.
- Finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda va aduce Romaniei un plus de putere instalata de cca 1.400 MW ce va asigura practic dublarea productiei nationale de energie electrica din surse nucleare.
Pentru realizarea acestui proiect estimat la 4 miliarde euro a fost creata societatea ENERGONUCLEAR. Actionariatul ENERGONUCLEAR era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, cate 9,15% iar ARCELOR MITTAL si IBERDROLA cate 6,2%.
- Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat.
- UPDATE Statul roman intentioneaza sa vanda o parte din participatia pe care o detine, astfel incat sa devina actionar minoritar. In cazul in care companiile care participa la proiect nu doresc sa cumpere aceste actiuni, statul roman va cauta alti investitori strategici. "Daca partenerii din actionariat doresc sa cumpere, suntem (n. red. statul roman) dispusi sa devenim minoritari. Daca ceilalti nu vor sa cumpere, trebuie sa gasim proceduri de modificare a statului companiei si sa gasim investitori strategici in alta parte pentru a ne diminua participatia, companii interesate sa investeasca in energia nucleara", a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.
- Potrivit acestuia, pana acum, nu s-a aratat nimeni interesat sa cumpere actiunile detinute de stat. "Nu as putea spune ca s-a exprimat cineva in acest sens. Dar, deocamdata, fiecare isi face socotelile si asteptam", a precizat Tudor Serban. Acesta sustine ca statul roman nu va astepta, totusi, prea mult. Daca in luna ianuarie nu se va arata nimeni interesat, vor incepe demersurile pentru cautarea unui investitor strategic. "Luna ianuarie este suficienta pentru a se hotari. Si asa am pierdut prea mult timp", a afirmat Tudor Serban. Potrivit acestuia, nu este o dorinta a statului roman de a deveni actionar minoritar, insa "este o problema de bani".
In septembrie, grupul CEZ a anuntat ca se va retrage din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, a declarat ca a existat un "concurs de proiecte" la nivelul grupului si in urma unei analize s-a decis renuntarea la proiectul de la Cernavoda. Pe zona energiei nucleare, grupul CEZ isi va concentra investitiile in Cehia si Slovacia. Borotea a mai spus ca ar fi fost "sanse mai bune" ca CEZ sa ramana in proiectul de la Cernavoda daca ar fi detinut un pachet mai mare de actiuni la compania de proiect EnergoNuclear. "Politica CEZ este de a avea pachete de actiuni majoritare", a spus Adrian Borotea. Potrivit acestuia, a existat o intentie din partea statului de a vinde o parte din participatia sa la EnergoNuclear insa discutiile pe aceasta tema nu "s-au concretizat".
Avand majoritatea, statul va fi impins de baietii destepti sa fac diverse aranjamente astfel incat, rand pe rand, cred ca se vor retrage firmele mari si vor aparea SRL-uri cu sediul prin insulele Pacificului care sa cumpere, evident, pe 2 lei actiuni. Doar ENEL ar putea ramane deoarece s-a adaptat destul de bine la conditiile pietei de aici.
Au subminat economia si deci resursele tarii !
Dar cine sa-i judece pe ei ?
Ce se intampla acum cu benzina este doar un palid exemplu de ce se va intampla cand monopolul va actiona si in domeniul energetic .
la noi majoritatea viseaza la pomana.. deci e mai bine sa vindem tot.. macar ramanem cu cateva locuri de munca daca nu putem sa facem si profit..
Nu stiu cat de corect este titlul articolulului: "Statul roman vrea sa ajunga actionar minoritar "
Din ce inteleg eu din alte surse, statul a cumparat actiunile de la grupul Cehesc.
Sa dea domnul sa le si pastreze !
cind totul parea aranjat statul s-a razgindit brusc, fara avertisment si a spus ca statul va avea 60%.
va dati seama ca asta este o chestie extrem de grava si de neserioasa in zona afacerilor. cei care au intrat initial si-au facut planuri si calcule si astea, dupa razgindirea guvernului, nu mai erau valabile!
chestia care a urmat a fost de prevazut: statul nu avea destui bani pentru a acoperi 60% din proiect iar ceilalti parteneri si-au vazut planurile date peste cap. nu se pot face afaceri cu un stat putin iresponsabil. efectul a fost ca interesul pentru proiect a scazut foarte mult....
acum statul incearca sa re-incalzeasca aceasta ciorba bine racita dar ceilalti parteneri nu mai sint prea interesati dupa ce au trecut prin schimbarea brusca a planurilor guvernului din cauza iresponsabilitatii unora...asa ceva nu este admisibil in domeniul economico-financiar deoarece nu mai esti de incredere....
deci avem un stat fara bani, lipsit de incredere si care iar incepe ca ar accepta sa devina minoritar dar mai pot firmele serioase sa aiba incredere in guvern?
daca acest contract pentru grupurile 3 si 4 va fi vreodata finalizat, cei care vor intra or sa ceara garantii umilitoare pentru stat dupa experienta avuta....
Iar titlul articolului nu e chiar corect, statul roman nu "vrea sa ajunga actionar minoritar", ci mai degraba este oarecum obligat, solicitarea venind de la ceilalti investitori ramasi in proiect.
problema cu 51% era ca statul nu avea bani pentru 51% din proiect si nu-i are nici acum.
oricum, ce am zis este corect: statul s-a discreditat si va plati serios pentru asta daca vrea centrala. si nimeni nu e vinovat de asta, ca doar traim in romania!
iar licitatia este aminata deja pentru 2012! dar in 2012 statul va avea si mai putini bani si increderea in statul roman va fi tot jos de tot. nu cred ca vreo firma serioasa va mai participa!
Altadata luptam pt bogatiile subsolulul ,solulul etc si acum in numele reformei structurale,democratiei,anticomunismului,drepturilor omului,tiganilor si alte prostii si vorbe goale renuntam la tot ce a mai ramas.
Traim minunat din impozitele platite de petrom.
aici este vorba de GARANTII ! daca statul roman are 100% atunci statul roman trebuie sa garanteze centrala.
la primele doua grupuri securitatea nucleara era garantata de canadieni. daca structura de actionariat nu este corecta ne vom trezi ca fiecare furnizor va da garantie pentru ce a livrat dar nu va exista o garantie serioasa pentru centrala ca intreg.
de fapt asta este una dintre problemele fundamentale: cine garanteaza ca centrala este sigura ? cel care garanteaza trebuie sa fie cel care are decizia finala la fiecare solutie adoptata, chiar daca trebuie sa ceara aprobare si de la institutiile statului in materie de legislatie.
este clar ca firmele romanesti nu pot sa garanteze pentru ca nu sint calificate, autoritatile romanesti sint competente la a aplica legea romaneasca dar tehnic vorbind trebuie sa existe cineva care garanteaza....
cred ca ti-e clar ca banii sint, per ansablu, o problema secundara....
chiar daca ei nu vor fi in actionariat, cineva trebuie sa-i plateasca dar si sa le dea mina libera in toate deciziile tehnice majore. iar canadienii nu se vor baga fara o situatie clara. nu cred ca canadienii se vor baga daca amortizorul reactorului va fi facut, de exemplu, de nu'sh ce firma de apartament. nu cred ca canadienii se vor baga daca statul va incerca sa le impuna anumite firme neagreate de ei....
nu am date dar mai mult ca sigur actionariatul care s-a format la prima licitatie (cind statul avea 30%) a ajuns la un acord cu canadienii ca altfel nu cred ca se bagau la licitatie....
multi nu pricep (inclusiv la nivel de stat!) cit de greu se face ceva in domenii de foarte inalta tehnologie ca altfel nu veneau cu aberatia cu 51%...
Domnilor, statul poate construi 2,000 de centrale nucleare daca are bani. Dar nu are si domniile voastre bateti campii, cum fac de obicei romanii, fara sa stiti nimic si fara sa puneti mina sa cititi daca va pasioneaza. O centrala nucleara de 2000MW la Belene, peste pod, este estimata la vreo 6bn de euro si pretul tot creste. Va creste si la noi, mai ales dc statul va ramane in postura contemplativa care il prinde cel mai bine.
De fapt statul roman nu are bani dar vrea sa fie majoritar. F frumos, dar dc costa 4bn de euro, guvernul va trebui sa finanteze vreo 2.5bn dc detine 60%. Dc? Nu se stie, poate ca sa fie forumistii mandri ca au centrala nucleara controlata de stat.
Si de unde o sa scoata guvernul 2bn cind el are deficite de 6% din PIB si e nevoit sa taie din investitii ca sa dea banii de pensii si salarii si ajutoare sociale? O sa vina vreo banca sa finanteze proiectul? Poate, numai ca atunci lucrurile se schimba: banca vrea sa vada ca proiectul e profitabil, ca va fi o marja rezonabila de profit sa plateasca inapoi imprumutul.
Adica chiar chestii de genul celor care nu plac baietilor de pe forumuri cu scoala economica invatata dupa manualele comuniste care spurcau profitul, proprietatea privata, piata libera, antreprenorul etc.